Öppen fiber

Kort förklarat är öppen fiber ett fibernät där nätägaren låter flera olika leverantörer erbjuda sina tjänster, till exempel bredband, tv och telefoni. På den här sidan ska vi gå igenom hur öppen fiber fungerar, vad du ska tänka på när du vill ansluta din villa eller lägenhet och vilka leverantörer som erbjuder bredband i öppna fibernät.

Så fungerar öppen fiber

När du, eller rättare sagt din bostad, är ansluten till ett öppet fibernät har du stora möjligheter att själv välja vilken leverantör som du ska teckna bredband, tv eller telefoni hos. Nätägaren som ansvarar för att leverera själva infrastrukturen för fiber till din bostad eller ditt bostadsområde låter helt enkelt flera olika bredbandsleverantörer erbjuda sina tjänster, och så är det upp till dig att välja den som passar dig och ditt hushåll bäst.

Vilka leverantörer erbjuder bredband i öppna fibernät?

Faktum är att de flesta av alla svenska stadsnät är öppna nät, och det är i nio fall av tio bredband via fiber som gäller. Några exempel på öppna fibernät är Itux, GlobalConnect, Telia öppen fiber, Fibra och Open Universe. Vilka bredbandsleverantörer just du kan välja mellan beror på vilket öppet fibernät du är ansluten till, så sök på din adress i vår sökfunktion här nedanför för att snabbt få svar.

Det är som sagt din adress och nätanslutning som avgör vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga för dig, men här nedanför har vi listat några exempel på leverantörer som finns i Sveriges öppna fibernät.

Hur ansluter man sin bostad till öppen fiber?

Tillvägagångssättet för att ansluta sin bostad till öppen fiber varierar beroende på om du bor i villa eller lägenhet. I det senare fallet är det ju inte heller alltid upp till dig att bestämma, utan det handlar oftast om ett kollektivt avtal för hela fastigheten eller bostadsföreningen. Men eftersom anslutningen till öppen fiber ser olika ut för de olika bostadsformerna ska vi gå igenom processerna var för sig här nedanför.

Anslut din villa till öppen fiber

Om det grävs för fiber i ditt villaområde kan du välja att ansluta din bostad och beställa öppen fiber. Då kommer du sedan kunna skaffa fiberbredband till din villa. Du bör ha fått information om fibergrävningen såväl som ett erbjudande om anslutning med posten. Finns det redan fiber i ditt område och du vill ansluta dig i efterhand är det i de flesta fall inga större problem, men däremot kan det vara svårt att säga exakt när din villa kan efteranslutas till fibernätet.

Är du intresserad av fiber, men inte hört något om att en fibergrävning är planerad i ditt område? Då kan du själv lämna in en intresseanmälan till någon av landets större fiberleverantörer.

Vad kostar det att ansluta en villa till öppen fiber?

Om du väljer att ansluta din villa till öppen fiber när även andra hushåll i ditt område ansluter sig kommer du i regel billigare undan än om du ansluter dig i efterhand. Men engångsavgiften för att dra in fiber till villa brukar landa på mellan 15 000 och 30 000 kronor. Om du väljer att inte använda fibern tillkommer inga framtida kostnader, men beställer du exempelvis ett bredband hos en bredbandsleverantör får du betala en månadskostnad för själva bredbandsabonnemanget.

Hur går anslutningen till?

Du och fiberaktören bokar ett möte där ni går igenom vilka förutsättningar som finns för fiberinstallationen och beslutar om var i bostaden fiberkabeln ska gå in. I samband med fiberinstallationen installerar man även en mediaomvandlare som konverterar fibern till bredbandsuppkopppling. När detta är gjort kan du jämföra de bredbandsleverantörer som är tillgängliga i nätet och välja den som matchar bäst med dina behov och önskemål.

Tips! Se vilka bredbandsleverantörer som får högst betyg av oss på vår sida om bästa bredbandet.

Kan jag ansluta min lägenhet till öppen fiber?

När du bor i lägenhet är det inte upp till dig att bestämma om fastigheten eller bostadsföreningen ska ansluta sig till öppen fiber, utan det är föreningens eller hyresvärdens ansvar. Om det inte finns ett beslut om en gemensam anslutning för samtliga lägenheter kommer du förmodligen ha svårt att själv få ansluta dig till ett öppet fibernät.

Är du intresserad av att ansluta din lägenhet till öppen fiber kan du alltid höra med din bostadsförening eller hyresvärd om det finns några planer på en gemensam anslutning. Om inte, så är det kanske en fråga som kan börja diskuteras.

Vad kostar det med öppen fiber till lägenhet?

Det är svårare att svara på vad det kostar med öppen fiber till lägenhet än till en villa eftersom det är flera faktorer som kan påverka prisbilden. Priset beror till exempel på hur många lägenheter som finns i fastigheten, om man gör ett gruppavtal eller ej och hur många år avtalet i så fall är bundet.

Vilka fördelar finns det med öppen fiber?

Det finns många fördelar med fiber i allmänhet, och öppen fiber i synnerhet. Bredband via fiber är dagsläget den snabbaste och mest stabila uppkopplingen, och även den mest framtidssäkra. Med ett öppet fibernät har du som kund dessutom stora möjligheter att skräddarsy din bredbandsuppkoppling utifrån dina egna förutsättningar och behov.

Vissa liknar ett öppet fibernät vid en digital motorväg där tillgången till olika leverantörer gör att det blir lättare för dig som kund att hitta ett alternativ som passar just dig. Konkurrensen i det öppna nätet bidrar även till pressade priser och ständig utveckling av nya och ännu bättre tjänster.