Hur snabbt bredband behöver man?

Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på nätet och hur många ni är som surfar samtidigt. Är ni flera som ska dela på uppkopplingen där hemma, där streaming och gaming är två av de mest frekventa aktiviteterna, krävs ett snabbare bredband än om det bara är du som kommer använda bredbandet för att surfa runt och kolla mejlen.

Hur snabbt bredband du behöver beror på din internetanvändning

Vilken hastighet du behöver på ditt bredband beror på vad du gör på internet. Om du streamar filmer på Netflix behöver du en högre hastighet än om du bara skickar e-post. Vissa internetaktiviteter kräver helt enkelt högre hastigheter än andra.

Det här kan du göra med olika hastigheter

 • 2–10 Mbit/s. Lagom för dig som bara kollar e-posten eller surfar på vanliga webbsidor.
 • 8–10 Mbit/s. Tillräckligt för att kolla e-post, surfa och streama film.
 • 20–60 Mbit/s. Nu kan du göra allt vi hittills har nämnt utan problem, och tillåter streaming med högre kvalitet.
 • 100 Mbit/s. Vanligaste hastigheten på den svenska bredbandsmarknaden, som passar bra för mindre hushåll som streamar filmer och serier.
 • 250 Mbit/s. Den här hastigheten fungerar bra för hushåll med större behov. Om du till exempel jobbar hemifrån och hanterar stora dokument, spelar mycket online-spel eller har flera enheter uppkopplade samtidigt är det här en bra hastighet för dig.
 • 500 Mbit/s. Är ni många personer i hushållet som är uppkopplade samtidigt och vill ha riktigt snabbt internet är det här hastigheten för er.
 • 1 000 Mbit/s. Den här hastigheten är för dig som vill ha det allra bästa. Med 1 000 Mbit/s kan alla i familjen surfa riktigt snabbt utan problem.

Hur snabbt internet behöver man för Netflix?

Hur snabbt bredband du behöver för att kolla på film och serier via Netflix beror på videokvaliteten. I tabellen nedanför ser du den rekommenderade hastigheten för respektive videokvalitet och upplösning.

VideokvalitetUpplösningBredbandshastighet
HD 720pMinst 3 Mbit/s
Full HD1080pMinst 5 Mbit/s
Ultra HD4KMinst 15 Mbit/s
Källa: Netflix

Är du osäker på hur många Mbit/s som motsvarar dina, och kanske familjens, internetvanor? Använd funktionen nedan för att snabbt få bättre koll.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många ni är som ska dela på bredbandet.
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som brukar vara uppkopplade samtidigt.
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni brukar göra på internet!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Teckna inte ett snabbare bredband än du behöver

Bredbandsleverantörerna använder ofta försäljningsargumentet "Ju snabbare, desto bättre". Tyvärr har det lett till att många svenska konsumenter kastar pengar i sjön. De tecknar ett bredband med högre hastighet än de behöver. Många betalar hundratals kronor extra för en hastighet de inte använder.

Tips! Välj ett bredband med lägre hastighet och byt upp dig om du skulle inse att du behöver snabbare bredband.

För de flesta hushållen räcker 100/100 Mbit/s gott och väl. Då kan flera enheter vara uppkopplade och till exempel streama film, spela spel eller lyssna på musik. 

Ju fler som delar på bredbandet, desto högre hastigheter behövs

I de flesta familjer finns flera datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Om ni är flera personer som är uppkopplade samtidigt delar ni på samma hastighet, och då krävs det högre hastigheter än om du exempelvis hade bott i ett singelhushåll och surfat själv.

Hur snabbt bredband kan jag få?

Det är din adress som avgör hur höga, eller låga, bredbandshastigheter du kan välja mellan. Adressen påverkar nämligen vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga för dig, vilket i sin tur påverkar på vilket sätt du kan få bredband. De olika bredbandsteknikerna erbjuder även olika hastigheter.

Den snabbaste bredbandstekniken är bredband via fiber, som har en teoretisk maxhastighet på 10 000 Mbit/s. Det finns ingen annan bredbandsteknik som är i närheten av att vara så snabb. Bredband via ADSL erbjuder hastigheter på upp till 24 Mbit/s. Det finns även så kallad VDSL som kan nå upp till 69 Mbit/s.

Flera operatörer erbjuder nu även en slags hybrid mellan fast och mobilt bredband, närmare bestämt bredband via mobilnätet (ofta med stöd för 5G). I vissa fall kan du själv välja mellan olika hastigheter, men annars ligger normalhastigheterna på från 10 upp till 600 Mbit/s beroende på operatör, hur täckningen är där du bor och om du har tillgång till 5G eller inte.

Vad innebär nedladdning och uppladdning för bredband?

När bredbandsleverantörerna presenterar sina hastigheter visar de både nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten. Hastigheten visas i formatet "nedladdning/uppladdning". Så ett bredband med hastigheten 100/10 innebär att nedladdningshastigheten är 100 Mbit/s och uppladdningshastigheten är 10 Mbit/s.

Vanligtvis är nedladdningshastigheten något högre än uppladdningshastigheten. För de allra flesta är det också nedladdningshastigheten som är viktigast.

Tips! Med bredband via fiber bör nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten vara lika höga..

Nedladdningshastigheten är den tid det tar att ladda ned information. Du laddar ned information när du till exempel streamar en film, lyssnar på Spotify eller surfar på hemsidor. Det vill du kunna göra utan problem, och därför är det också viktigt med en hög nedladdningshastighet.

Uppladdningshastigheten visar i stället hur lång tid det tar att ladda upp information, till exempel ett inlägg på Instagram eller ett mejl.

Hur får man snabbare internet?

Om du upplever att din internetuppkoppling är långsammare än vad den "ska" vara finns det flera saker du kan tänka på för att optimera hastigheterna. Om inget av tipsen nedan fungerar bör du kontakta din bredbandsleverantör som får hjälpa dig att felsöka problemet.

5 tips för ett snabbare bredband

 1. Tänk på placeringen av routern. Att placera sin router "rätt" är A och O för att få så god täckning och så höga hastigheter som möjligt. Placera den intei en garderob eller bakom någon möbel, utan tänk på att den ska stå så fritt och centralt som möjligt i bostaden.
 2. Använd en wifi-förstärkare. Om du har en stor bostad med flera olika rum kan du behöva förstärka wifi-signalen med en wifi-repeater, även kallad extender eller brygga. På så vis förlänger man radiovågorna och optimerar hastigheten.
 3. Håll routern borta från wifi-hinder. Försök att hålla din router bort från köket och tvättstugan där det ofta finns stora och tunga metallföremål som hindrar wifi-signalen, till exempel kyl, frys och tvättmaskin.
 4. Byt frekvens på routern. Ett långsamt bredband kan också bero på vilket frekvensband routern använder. De flesta nyare routrar har dubbla frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz, så om det går segt att surfa kan det vara så att routern är inställd på 2,4 GHz. Byt till 5 GHz om det är möjligt, men tänk på att täckningen då kan bli något sämre istället.
 5. Starta om routern då och då. Det är bra att starta om sin router med jämna mellanrum, eftersom den då gör en omsökning på egen hand och hittar frekvensbandet som ger de högsta hastigheterna.

Men som sagt, fungerar inget av ovanstående tips kan det vara dags att kontakta bredbandsleverantören för att få vägledning. Eller om det helt enkelt är dags att kolla vilka andra bredbandsleverantörer som är tillgängliga där du bor, och om du kan få ett bredband med högre hastigheter.