Hur snabbt bredband behöver man?

Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på nätet och hur många ni är som surfar samtidigt. Är ni flera som ska dela på uppkopplingen där hemma, där streaming och gaming är två av de mest frekventa aktiviteterna, krävs ett snabbare bredband än om det bara är du som kommer använda bredbandet för att surfa runt och kolla mejlen.

Hur snabbt bredband du behöver beror på din internetanvändning

Vilken hastighet du behöver på ditt bredband beror på vad du gör på internet. Om du streamar filmer på Netflix behöver du en högre hastighet än om du bara skickar e-post. Vissa internetaktiviteter kräver helt enkelt högre hastigheter än andra.

Det här kan du göra med olika hastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Den här hastigheten är lagom för dig som bara kollar e-posten eller surfar på vanliga
  • 8–10 Mbit/s. Den här hastigheten är lagom för dig som bara kollar e-posten eller surfar på vanliga hemsidor. Mycket mer än så kan du inte göra. Vid 8 Mbit/s kan man dock streama filmer.
  • 20–60 Mbit/s. Med den här hastigheten kan du streama musik och filmer utan poblem.
  • 100 Mbit/s. Det här är den hastighet som flest människor i Sverige har valt. Den passar bra för mindre hushåll som streamar filmer och serier.
  • 250 Mbit/s. Den här hastigheten fungerar bra för hushåll med större behov. Om du till exempel jobbar hemifrån och hanterar stora dokument, spelar mycket online-spel eller har flera enheter uppkopplade samtidigt är det här en bra hastighet för dig.
  • 500 Mbit/s. Är ni många personer i hushållet som är uppkopplade samtidigt och vill ha riktigt snabbt internet är det här hastigheten för er.
  • 1 000 Mbit/s. Den här hastigheten är för dig som vill ha det allra bästa. Med 1 000 Mbit/s kan alla i familjen surfa riktigt snabbt utan problem.

Är du osäker på hur många Mbit/s som motsvarar dina, och kanske familjens, internetvanor? Använd funktionen nedan för att snabbt få bättre koll.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många ni är som ska dela på bredbandet.
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som brukar vara uppkopplade samtidigt.
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni brukar göra på internet!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Teckna inte ett snabbare bredband än du behöver

Bredbandsleverantörerna använder ofta försäljningsargumentet "Ju snabbare, desto bättre". Tyvärr har det lett till att många svenska konsumenter kastar pengar i sjön. De tecknar ett bredband med högre hastighet än de behöver. Många betalar hundratals kronor extra för en hastighet de inte använder.

Tips! Välj ett bredband med lägre hastighet och byt upp dig om du skulle inse att du behöver snabbare bredband.

För de flesta hushållen räcker 100/100 Mbit/s gott och väl. Då kan flera enheter vara uppkopplade och till exempel streama film, spela spel eller lyssna på musik. 

Det krävs högre hastighet om ni är flera som surfar samtidigt

I de flesta familjer finns flera datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Om ni är flera personer som är uppkopplade samtidigt delar ni på samma hastighet, och då krävs det högre hastigheter än om du exempelvis hade bott i ett singelhushåll och surfat själv.

Hur snabbt bredband kan jag få?

Det är din adress som avgör hur höga, eller låga, bredbandshastigheter du kan välja mellan. Adressen påverkar nämligen vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga för dig, vilket i sin tur påverkar på vilket sätt du kan få bredband. De olika bredbandsteknikerna erbjuder även olika hastigheter.

Den snabbaste bredbandstekniken är bredband via fiber, som har en teoretisk maxhastighet på 10 000 Mbit/s. Det finns ingen annan bredbandsteknik som är i närheten av att vara så snabb. Bredband via ADSL erbjuder hastigheter på upp till 24 Mbit/s. Det finns även så kallad VDSL som kan nå upp till 69 Mbit/s.

Telia och Telenor har även en lösning som de kallar för fast bredband via mobilnätet. Hos Telia kan du välja abonnemang med 10–30 Mbit/s eller upp till 30–130 Mbit/s. Telenor uppger att normalhastigheten för deras bredband är 10–40 Mbit/s. Tre har lanserat en liknande lösning som de kallar 3Bredband Max, där du får bredband via 5G-nätet. Enligt Tre ligger normalhastigheten på mellan 200 och 600 Mbit/s.

Bredbanden visar både nedladdningshastighet och uppladdningshastighet

När bredbandsleverantörerna presenterar sina hastigheter visar de både nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten. Hastigheten visas i formatet "nedladdning/uppladdning". Så ett bredband med hastigheten 100/10 innebär att nedladdningshastigheten är 100 Mbit/s och uppladdningshastigheten är 10 Mbit/s.

Vanligtvis är nedladdningshastigheten något högre än uppladdningshastigheten. För de allra flesta är det också nedladdningshastigheten som är viktigast.

Tips! Med bredband via fiber är nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten densamma.

Nedladdningshastigheten är den tid det tar att ladda ned information. Du laddar ned information när du till exempel streamar en film, lyssnar på Spotify eller surfar på hemsidor. Det vill du kunna göra utan problem, och därför är det också viktigt med en hög nedladdningshastighet.

Uppladdningshastigheten visar i stället hur lång tid det tar att ladda upp information, till exempel ett inlägg på Instagram eller ett mejl.