Hur snabbt bredband behöver man?

Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på nätet och hur många ni är som surfar samtidigt. Är ni många som surfar och streamar filmer samtidigt krävs ett snabbare bredband än om du bara surfar runt på olika hemsidor. Hur snabbt bredband du i slutändan kan få beror på var du bor.

Hur snabbt bredband du behöver beror på din internetanvändning

Vilken hastighet du behöver på ditt bredband beror på vad du gör på internet. Om du streamar filmer på Netflix behöver du en högre hastighet än om du bara skickar e-post. En del saker på internet kräver helt enkelt högre hastigheter.

Det här kan du göra med olika hastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Den här hastigheten är lagom för dig som bara kollar e-posten eller surfar på vanliga hemsidor. Mycket mer än så kan du inte göra. Vid 8 Mbit/s kan man dock streama filmer.
  • 20–30 Mbit/s. Med den här hastigheten kan du streama musik och filmer i högsta kvalitet, och du laddar även ned filer utan problem.
  • 40–60 Mbit/s. Hastigheter på över 40 Mbit/s räcker för de allra flesta familjer. Med åren kommer dock högre hastigheter att krävas eftersom alla filer på nätet hela tiden blir tyngre och tyngre.
  • 100– Mbit/s. Du surfar blixtsnabbt och flera personer kan surfa samtidigt utan några som helst problem. Hastigheter på över 100 Mbit/s är avsedda för familjer som surfar riktigt mycket.

Teckna inte ett snabbare bredband än du behöver

Bredbandsleverantörerna använder ofta försäljningsargumentet ”Ju snabbare, desto bättre”. Tyvärr har det lett till att många svenska konsumenter kastar pengar i sjön. De tecknar ett bredband med högre hastighet än de behöver. Många betalar hundratals kronor extra för en hastighet de inte använder.

Tips! Välj ett bredband med lägre hastighet och byt upp dig om du skulle inse att du behöver snabbare bredband.

För de flesta hushållen är det filmtittandet som kräver mest Mbit. Det kräver cirka 7 Mbit per sekund. Är man fyra personer i ett hushåll räcker alltså 40 Mbit/s för att hela familjen ska kunna titta på varsin film utan problem. Många bredbandsleverantörer lockar med bredband på 100 Mbit/s, men så höga hastigheter behöver bara riktigt stora familjer eller du som delar väldigt många filer.

Det krävs högre hastighet om ni är flera som surfar samtidigt

I de flesta familjer finns flera datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Om ni är flera personer som är uppkopplade samtidigt delar ni på samma hastighet. Det innebär att det krävs högre hastighet på bredbandet om alla surfar samtidigt än om du exempelvis hade bott i ett singelhushåll och surfat själv.

Så länge en person surfar i taget finns inte behovet av ett snabbt bredband. Men om ni alla surfar samtidigt kommer ni att behöva en högre hastighet på bredbandet.

Hur snabbt bredband du kan få beror på var du bor

Var du bor påverkar vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga för dig. Det påverkar även på vilket sätt du kan få bredband. De olika bredbandsteknikerna erbjuder även olika hastigheter. Det innebär att var du bor till viss del påverkar hur snabbt bredband du kan få.

Den snabbaste bredbandstekniken är fiber med en teoretisk maxhastighet på 1 000 Mbit/s. Det finns ingen annan bredbandsteknik som är i närheten av att vara så snabb. Även bredband via ADSL erbjuder klart godkända hastigheter på upp till 60 Mbit/s. För de allra flesta hushållen är det tillräckligt.

Bredbanden visar både nedladdningshastighet och uppladdningshastighet

När bredbandsleverantörerna presenterar sina hastigheter visar de både nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten. Vanligtvis är nedladdningshastigheten något högre än uppladdningshastigheten. För de allra flesta är det också nedladdningshastigheten som är viktigast.

Tips! Med bredband via fiber är nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten densamma.

Nedladdningshastigheten är den tid det tar att ladda ned information. Du laddar ned information när du till exempel streamar en film, lyssnar på Spotify eller surfar på hemsidor. Det vill du kunna göra utan problem, och därför är det också viktigt med en hög nedladdningshastighet.

Uppladdningshastigheten visar i stället hur lång tid det tar att ladda upp information, till exempel ett inlägg på Instagram eller ett mejl. 

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se