Hur snabbt bredband behöver man?

Bredbandshastigheter på mellan 100 och 200 Mbit/s täcker de allra flesta hushålls önskemål och behov, men hur snabbt bredband just du behöver beror på hur du använder internet och hur många ni är som ska dela på uppkopplingen. På den här sidan går vi igenom hur du kan tänka när du väljer bredbandshastighet, hur långt olika hastigheter räcker och vad som menas med upp- och nedladdning.

Välj bredbandshastighet utifrån följande faktorer

1. Hur många ni är som ska använda bredbandet

Om ni är flera som ska använda bredbandet krävs högre hastigheter än om du exempelvis hade bott i ett singelhushåll och inte delat uppkopplingen med andra.

2. Hur många enheter som behöver uppkoppling

Ju fler enheter som finns i bostaden och samsas om wifi-uppkopplingen, desto högre hastigheter och större kapacitet måste bredbandet i regel ha. Med uppkopplade enheter menas till exempel mobiler, laptops och surfplattor.

3. Hur bredbandet kommer att användas

Fundera även över dina och eventuellt familjens internetvanor och hur bredbandet kommer att användas. Vissa internetaktiviteter kräver helt enkelt högre hastigheter än andra, och är ni dessutom flera som ägnar er åt mer krävande aktiviteter behöver ni förmodligen ytterligare lite högre hastigheter. 

Streaming av film och serier, gaming och jobb med stora dokument kräver högre bredbandshastigheter än vad till exempel sporadiskt mejlande, surf på enklare webbsidor och “normal” användning av sociala medier gör.

Det här kan du göra med olika hastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Lagom för dig som bara kollar e-posten eller surfar på vanliga webbsidor.
  • 8–10 Mbit/s. Tillräckligt för att kolla e-post, surfa och streama film.
  • 20–60 Mbit/s. Nu kan du göra allt vi hittills har nämnt utan problem, och tillåter streaming med högre kvalitet.
  • 100 Mbit/s. Den vanligaste hastigheten på bredbandsmarknaden i Sverige och passar bra för mindre hushåll som streamar filmer och serier.
  • 250 Mbit/s. Den här hastigheten fungerar bra för hushåll med större behov. Till exempel för er som jobbar hemifrån och hanterar stora dokument, spelar mycket online-spel eller har flera enheter uppkopplade samtidigt.
  • 500 Mbit/s. Är ni många personer i hushållet som är uppkopplade samtidigt och vill ha riktigt snabbt internet är det här hastigheten för er.
  • 1 000 Mbit/s. Den här hastigheten är för dig som vill ha det allra bästa. Med 1 000 Mbit/s kan alla i familjen surfa riktigt snabbt utan problem.

Hur snabbt internet behöver man för att streama film på Netflix?

Hur snabbt bredband du behöver för att kolla på film och serier via Netflix beror på videokvaliteten. I tabellen nedanför ser du den rekommenderade hastigheten för respektive videokvalitet och upplösning.

VideokvalitetUpplösningBredbandshastighet
HD 720pMinst 3 Mbit/s
Full HD1080pMinst 5 Mbit/s
Ultra HD4KMinst 15 Mbit/s
Källa: Netflix

Om du fortfarande känner dig osäker på vilka hastigheter du ska välja till bredbandet kan du ta hjälp av vår smarta funktion här nedanför.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många ni är som ska dela på bredbandet.
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som brukar vara uppkopplade samtidigt.
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni brukar göra på internet!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Teckna inte ett snabbare bredband än du behöver

Det kanske är lätt att tänka "ju snabbare bredband desto bättre", men det beror ju återigen på hur bredbandet ska användas och av hur många. Att teckna ett bredband med högre hastighet än vad du faktiskt behöver innebär att du får betala onödigt mycket pengar varje månad. Ett bredband med 100/100 Mbit/s räcker som sagt gott och väl för de allra flesta hushåll. Flera enheter kan då vara uppkopplade samtidigt och till exempel streama film, spela spel eller lyssna på musik. 

I dag finns det ofta möjlighet att ändra hastigheten på bredbandet, oavsett om du har bindningstid på abonnemanget eller ej. I alla fall om du vill byta till en högre hastighet. Du kan därför välj ett bredband med lägre hastighet och sedan byta upp dig om du upptäcker att du behöver snabbare bredband

Hur snabbt bredband kan jag få?

Det är din adress som avgör hur höga, eller låga, bredbandshastigheter du kan välja mellan. Adressen påverkar nämligen vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga för dig, vilket påverkar på vilket sätt du kan få bredband. Och olika bredbandstyper och infrastrukturer har i sin tur olika höga maxhastigheter

Maxhastigheten för olika bredbandstekniker

BredbandstypInfrastrukturMaxhastighet
Fast bredbandFiber10 000 Mbit/s
Fast bredbandADSL30 Mbit/s
Fast bredbandVDSL60 Mbit/s
Fast bredbandKabel-tv (koax)1 200 Mbit/s
Mobilt bredband5G1 000 Mbit/s
Mobilt bredband4G80 Mbit/s

Värt att nämna är att bredband via ADSL är på väg att avvecklas över hela Sverige, men det kan ändå vara intressant att se hur mycket hastigheterna skiljer sig från exempelvis fiber och även mobilt bredband via 5G.

Använd en router som stödjer bredbandshastigheterna

Tänk på att valet av router är avgörande för att du ska kunna uppnå de bredbandshastigheter du betalar för. Ett bredband kan inte bli snabbare än den svagaste länken i ledet.

Tänk på! Teoretiskt sett kan du ansluta så många enheter du vill till routern, men ha i åtanke att prestandan i regel försämras något för varje enhet som läggs till. Du bör kunna ansluta upp till sju enheter till samma nätverk utan att riskera sämre uppkoppling. Men märker du att bredbandet blir segt kan det alltså vara dags att uppgradera till en router med högre kapacitet.

I de flesta fall ingår en passande router i bredbandsabonnemanget, men om du redan har en router och vill använda den är det alltså viktigt att säkerställa att den stödjer bredbandshastigheterna du har valt och att routerns kapacitet matchar hushållets storlek och internetbehov. Detta är även viktigt att tänka på om du byter till ett abonnemang med högre hastigheter.

Vad innebär nedladdning och uppladdning för bredband?

När bredbandsleverantörerna presenterar sina hastigheter visar de både nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten. Vanligtvis är nedladdningshastigheten något högre än uppladdningshastigheten. För de allra flesta är det också nedladdningshastigheten som är viktigast.

Info! Om bredbandet har symmetriska hastigheter innebär det att uppladdningshastigheten är lika hög som nedladdningshastigheten.

Nedladdningshastigheten är den tid det tar att ladda ned information. Du laddar ned information när du till exempel streamar en film, lyssnar på Spotify eller surfar på hemsidor. Det vill du kunna göra utan problem, och därför är det också viktigt med en hög nedladdningshastighet.

Uppladdningshastigheten visar istället hur lång tid det tar att ladda upp information, till exempel ett inlägg på Instagram eller ett mejl.

Vad betyder bredband 100/10?

Hastigheten visas i formatet "nedladdning/uppladdning". Så ett bredband med hastigheten 100/10 innebär att nedladdningshastigheten är 100 Mbit/s och uppladdningshastigheten är 10 Mbit/s.

Hur får man snabbare internet?

Om du upplever att din internetuppkoppling är långsammare än vad den "ska" vara finns det flera saker du kan tänka på för att optimera hastigheterna. Om inget av tipsen nedan fungerar bör du kontakta din bredbandsleverantör som får hjälpa dig att felsöka problemet.

5 tips för ett snabbare bredband

  1. Tänk på placeringen av routern. Att placera sin router "rätt" är A och O för att få så god täckning och så höga hastigheter som möjligt. Placera den inte i en garderob eller bakom någon möbel, utan tänk på att den ska stå så fritt och centralt som möjligt i bostaden.
  2. Använd en wifi-förstärkare. Om du har en stor bostad med flera olika rum kan du behöva förstärka wifi-signalen med en wifi-repeater, även kallad extender eller brygga. På så vis förlänger man radiovågorna och optimerar hastigheten.
  3. Håll routern borta från wifi-hinder. Försök att hålla din router bort från köket och tvättstugan där det ofta finns stora och tunga metallföremål som hindrar wifi-signalen, till exempel kyl, frys och tvättmaskin.
  4. Byt frekvens på routern. Ett långsamt bredband kan också bero på vilket frekvensband routern använder. De flesta nyare routrar har dubbla frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz, så om det går segt att surfa kan det vara så att routern är inställd på 2,4 GHz. Byt till 5 GHz om det är möjligt, men tänk på att täckningen då kan bli något sämre istället.
  5. Starta om routern då och då. Det är bra att starta om sin router med jämna mellanrum, eftersom den då gör en omsökning på egen hand och hittar frekvensbandet som ger de högsta hastigheterna.

Men som sagt, fungerar inget av ovanstående tips kan det vara dags att kontakta bredbandsleverantören för att få vägledning. Eller om det helt enkelt är dags att kolla vilka andra bredbandsleverantörer som är tillgängliga där du bor, och om du kan få ett bredband med högre hastigheter.