Skillnaden mellan modem och router

Ett modem ansluter en enhet till internet medan routerns främsta roll är att koppla samman flera nätverk och dirigera trafiken mellan dem. Det är inte helt ovanligt att orden används synonymt, men dessa två digitala prylar har alltså helt olika funktioner och på den här sidan ska vi berätta mer om dem.

Hur använder man ett modem?

Ett modem, eller modulator-demodulator som är det fullständiga namnet, använder du för att ansluta en digital enhet, till exempel en dator, till en analog anslutning. Du behöver ett modem om du har bredband via ADSL eller bredband via kabel-tv, annars kan du inte koppla upp dig mot internet.

Vilket modem ska man ha till bredband via kabel-tv?

Har du bredband via kabel-tv behöver du ett särskilt modem för det. Ett sådant modem kallas helt enkelt kabelmodem eller Docsis-modem – en förkortning för Data Over Cable Service Interface Specification.

Det fina är att routern och modemet i regel är sammanbyggda till en och samma enhet. Så om du beställer bredband via kabel-tv och får en router på köpet finns modemet i de flesta fall under samma skal.

Vilket modem ska man ha till bredband via ADSL?

För att du ska kunna koppla upp dig mot internet via telejacket, det vill säga ADSL eller VDSL, behöver du ett ADSL- eller VDSL-modem. Du behöver dock inte bekymra dig alltför mycket om att det ska bli fel. När du beställer bredband via ADSL eller VDSL får du i princip alltid en router av operatören, och i den routern finns redan ett modem som passar.

Vad gör en router?

Routern har två funktioner. Den upprättar ett lokalt nätverk (LAN) hemma hos dig och gör så att alla dina enheter kopplas upp mot samma nätverk och ”känner igen” varandra. Dina enheter kan alltså anslutas till varandra och utbyta information, till exempel en dator och en skrivare.

Visste du? Det finns både stationära och trådlösa routrar. I det senare fallet behöver du inte koppla samman din enhet med routern via nätverkskabel, utan du kan surfa trådlöst via wifi.

Det är även routerns ansvar att ta emot information från det externa nätverket, det vill säga bredbandsuppkopplingen hos din bredbandsleverantör, och skicka informationen vidare till ditt lokala nätverk.

Behöver man både modem och router?

Det beror på vilket slags bredband du har. Har du fiber behöver du inget modem, men har du ADSL, bredband via kabel-tv behöver du modem och router. Vill du kunna dela ditt mobila bredband med flera enheter eller användare behöver du också både modem och router.

Men precis som vi nämnde tidigare är detta inget problem eftersom de flesta modernare routrar redan har ett inbyggt modem. Och när du beställer fast bredband får du i de flesta fall med en sådan router i abonnemanget.

Har du mobilt bredband och en äldre router utan inbyggt modem måste du köpa ett externt USB-modem som du ansluter till routern

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så har alltså modemet och routern olika funktioner. Medan routern tar emot information från ett externt nätverk och skickar den vidare till flera enheter i ett lokalt nätverk har modemet som huvudsaklig uppgift att ansluta en enhet till internet.

Det är din bredbandsuppkoppling som avgör om du behöver både modem och router eller bara en router. Men eftersom dessa två enheter i de flesta fall är sammanbyggda är det inget du behöver fundera alltför mycket på. Känner du dig osäker är det alltid bra att kolla läget med operatören direkt.