Förlänga wifi utomhus

Vår vardag blir allt mer digital och våra uppkopplade prylar kräver god wifi-uppkoppling i allt fler delar av hemmet, till och med utomhus. I den här guiden går vi igenom hur man förbättrar wifi-täckningen utomhus, vilka komponenter du behöver och vad som kan vara bra att ha i åtanke.

Förbättra uppkopplingen via väderresistent wifi-förstärkare

Du har kanske funderat på att byta ut antennerna på din router för att få bra wifi-täckning utomhus? Då bör du tänka om, för det är inte något vi skulle rekommendera. Det du behöver göra är att komplettera din router med wifi-förstärkare, så kallade accesspunkter, som förstärker wifi-uppkopplingen i din trädgård eller på uteplatsen.

Visste du? En accesspunkt stärker wifi-signalen, precis som en repeater gör. Skillnaden mellan de båda lösningarna är att accesspunkter är trådbundna och kopplas samman med routern med en kabel. Accesspunkter är, kabeldragningen till trots, det absolut bästa sättet att utöka nätverkets räckvidd.

När du ska välja accesspunkt är det i detta fall viktigt att du väljer en som är anpassad för utomhusmiljö. Förstärkaren ska vara resistent mot väta, damm och varierande temperaturer, och även ge tillräckligt lång räckvidd. Du hittar många bra wifi-förstärkare ute på marknaden, men det är inte alls lika många som är väderresistenta så du kan behöva lägga lite extra tid på att hitta det du söker.

Sök till exempel på ”wifi extender outdoor” på Google eller filtrera på ”outdoor” i din sökning hos återförsäljaren. Du kan även hålla utkik efter beskrivningar som ”robust” när du läser routerns specifikationer.

Tänk på det här när du väljer wifi-förstärkare för uppkoppling utomhus

Det finns några saker du bör ha i åtanke när du är på jakt efter den rätta wifi-extendern för att få bra uppkoppling utomhus. Här nedanför ser du de tre viktigaste.

  • Jämför förstärkare från olika tillverkare. Fundera på hur mycket pengar du är beredd att lägga på en wifi-förstärkare och jämför sedan utbudet hos olika tillverkare. Några tillverkare som erbjuder wifi-förstärkare för utomhusbruk är exempelvis EnGenius, Hawking, Netgear och Ubiquiti.
  • Försäkra dig om att routern och accesspunkten är kompatibla. Du bör dubbelkolla så att din router och wifi-förstärkaren fungerar ihop. Det ser du på den trådlösa nätverksstandard som står angiven i produktspecifikationen.
  • Kontrollera IP-koden och väderresistensen. Eftersom du ska placera förstärkaren utomhus är det som sagt viktigt att den är robust överlag och klarar väderväxlingar. Du kommer troligtvis att stöta på förkortningen IP (Ingress Protection Code), en kod som anger enhetens vatten- och dammresistens, som ger dig en bra fingervisning.
  • Välj ändamålsenliga antenner. Det finns många accesspunkter som har utbytbara antenner, eftersom olika antenner passar för olika slags ändamål. När det gäller täckning utomhus är rundstrålade antenner att föredra eftersom de sprider signalen i 360° längs marken. Tänk även på att välja antenner som är optimerade för 2,4 GHz-frekvensbandet, eftersom detta når mycket längre än 5 GHz- och 6 Ghz-bandet.

Så monterar du en wifi-förstärkare för uppkoppling utomhus

  1. Koppla wifi-förstärkaren med en nätverkskabel till routern och med en koaxialkabel till antennen (eller antennerna). Om antennerna inte är fastmonterade på själva förstärkaren.
  2. Har du en väderresistent wifi-förstärkare som får ström av nätverkskabel kan du montera den utomhus, medan ströminjektorn placeras inomhus.
  3. Sätt wifi-förstärkaren så nära antennerna som möjligt.

Du kan även ha både routern och förstärkaren inomhus och väderresistenta antenner utomhus. Placera wifi-förstärkaren så nära antennerna som möjligt och koppla den till routern med en nätverkskabel och till antennerna med antennkablar.

Utöka ditt mesh-nätverk för bra wifi utomhus

Planerar du att köpa ett mesh-nätverk, eller om du redan har ett, kan detta faktiskt vara tillräckligt för att få bra wifi utomhus. Så länge du inte en väldigt stor trädgård kan det räcka om du utökar ditt mesh-nätverk med en eller två enheter. Även i detta fall är det viktigt att enheterna är väderresistenta om du planerar att placera dem utomhus. Är de inte det bör du placera dem nära ett fönster år det håll du vill få täckning på tomten.

Mesh-nätverk kan vara ett alternativ till wifi-förstärkare, men det är inte alltid ett bättre sådant.