Skillnaden mellan wifi 5, wifi 6 och wifi 6e
Den största skillnaden mellan wifi 5, wifi 6 och wifi 6e är de teoretiska maxhastigheterna. På den här sidan ska vi berätta mer om skillnaderna, vad en wifi-standard egentligen är och vad du behöver för att få tillgång till de högsta möjliga wifi 6-hastigheterna.
Vad är en wifi-standard?
Innan vi börjar förklara skillnaderna mellan olika wifi-standarder är det bäst att vi först reder ut vad en trådlös nätverksstandard egentligen är. Framför allt handlar det om vilka teoretiska maxhastigheter man kan få ut av olika enheter, till exempel routrar, nätverkskort och accesspunkter. Grunden till den första standarden för trådlösa nätverk lades redan i slutet av 1990-talet av IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) och fick namnet 802.11.
Under årens lopp har nya standarder som 802.11b, 802.11g, 802.11n och 802.11ac sett dagens ljus. Fram till relativt nyligen definierade man de olika standarderna genom en eller ett par bokstäver som berättar vilken prestanda de besitter (olika lösningar kan hantera olika många dataströmmar och använder även olika antal band över olika frekvenser).
Men 2018 märkte Wi-Fi Alliance (organisationen bakom wifi-standardisering) att detta inte var hållbart ur ett kundperspektiv och valde då att ge de olika versionerna ett generationsnamn. 802.11ac blev till exempel wifi 5 och den nya standarden 802.11ax känner vi mer som wifi 6.
Wifi-generationerna är bakåtkompatibla
Något som kan vara bra att komma ihåg är att de senaste wifi-standarderna är bakåtkompatibla med varandra, så du behöver inte byta ut all trådlös utrustning varje gång det lanseras en uppgradering. Till exempel så kan en dator som stödjer wifi 4 ansluta till en router med wifi 5, och en wifi 5-dator kan även ansluta till en wifi 3-router.
Men värt att nämna är att hastigheten på en sådan anslutning aldrig blir högre än vad den ”svagaste länken” har stöd för.
Wifi 5 vs. wifi 6 och wifi 6e: vad är skillnaden?
Wifi 5
Wifi 5 lanserades 2012 och är fortfarande den wifi-standard som har störst spridning, även om wifi 6 ökar snabbt och konkurrerar om förstaplatsen. Basversionen, även kallad Wave 1, hade en teoretisk maxhastighet på 1 300 Mbit/s. Standarden vidareutvecklades och efter Wave 2 utökades den teoretiska maxhastigheten till 1 732 Mbit/s per dataström. Eftersom wifi 5 har stöd för fyra dataströmmar ger det en teoretisk hastighet på 6,9 Gbit/s (i 5 Ghz-bandet).
Wifi 6
Medan den senare versionen av wifi 5 kan hantera fyra dataströmmar samtidigt, har wifi 6 stöd för åtta dataströmmar och en teoretisk maxhastighet på 1 201 Mbit/s per dataström. Det ger upp till 9,6 Gbit/s, över både 2,4- och 5 GHz-bandet. Eftersom wifi 6 är en nyare teknik är det ju inte så konstigt att den är bättre än sin föregångare, men här nedanför ser du vilka de absolut största fördelarna är jämfört med wifi 5.
Fördelarna med wifi 6 jämfört med wifi 5
- Kan kommunicera med upp till 12 enheter samtidigt.
- Ger betydligt högre hastigheter.
- Har bättre stabilitet och räckvidd.
- Har kapacitet för fyra gånger så många anslutna enheter.
- Gör att batterierna i dina trådlösa enheter håller upp till sju gånger längre.
Wifi 6e
Som du kanske kan ana av namnet är wifi 6e fortfarande en del av wifi 6-generationen, men det finns en stor skillnad. Wifi 6e kan även använda 6 GHz-bandet, till skillnad från wifi 6 som ”bara” kan använda 2,4- och 5 GHz-banden. Fördelen med 6 GHz-bandet är att det inte är lika överbelastat, och enligt Wi-Fi Alliance ska wifi 6e möjliggöra 14 fler 80 MHz-kanaler och 7 fler 160 MHz-kanaler. Och dessa siffror kanske inte säger så mycket, men i praktiken innebär det förbättrad prestanda på platser med överbelastade frekvensband, till exempel på kontor och i hyreshus i städer.
Precis som vi nämnde tidigare är de olika wifi-standarderna bakåtkompatibla med varandra, så även wifi 6e. Men för att få tillgång till 6 Ghz-bandet måste du både ha en enhet och åtkomstpunkt som stödjer det.
Vad behöver man för att få tillgång till wifi 6-hastigheter?
För att kunna uppnå de högsta möjliga hastigheterna som wifi 6 erbjuder måste du ha en enhet som stödjer wifi 6-frekvenser. Du behöver även uppgradera ditt nätverk med en wifi 6-kompatibel router.
När lanseras wifi 7?
Wifi 7 är alltså sjunde generationens wifi. Wifi 7-system har faktiskt redan börjat rulla ut på marknaden, både i routrar och mesh-system men också i vissa enheter som mobiler och laptops.
Tips! Mobilerna Oneplus 11 Pro och Xiaomi 13 Pro har stöd för wifi 7, och båda ska kunna erbjuda teoretiska överföringshastigheter på upp till 5,8 Gbit/s.
De wifi 7-system som finns på marknaden i dagsläget ska kunna ge teoretiska maxhastigheter på upp till 11,5 Gbit/s över 6 GHz-bandet. Wifi 7 medför så klart flera förbättringar, men en av de största är MLO (Multi-Link Operation). Detta gör det möjligt för enheter att använda flera band, till exempel två 6 GHz, samtidigt.
Mesh-system och routrar med wifi 7 ger betydligt högre överföringshastigheter, jämfört med både wifi 6 och wifi 6e. Och det är framför allt en fördel för dig som har fiberbredband med en hastighet på över 1 Gbit/s.