Vårt omdöme om Sveriges största bredbandsleverantörer
Här kan du läsa omdömen om några av Sveriges populäraste bredbandsleverantörer. Vissa av bredbandsleverantörerna på sidan kan erbjuda både fast och mobilt bredband, medan andra erbjuder ett av de två alternativen. I vår bedömning har vi till exempel tittat på faktorer som utbud, tillgängligheten i landet, priser och kundtjänstens omfattning.
Vi har recenserat mindre och relativt nya bredbandsleverantörer, men även landets etablerade bredbandsgiganter.
Vilka bredbandsleverantörer erbjuder fiber?
De flesta bredbandsleverantörerna på vår sida som erbjuder fast bredband kan erbjuda bredband via fiber. Vissa erbjuder bara fiber, medan vissa även erbjuder ADSL eller bredband via kabel-tv.
När du söker på din adress ser du vilka bredbandsleverantörer som finns på din adress och vilken typ av bredband du kan få.
Vilka operatörer erbjuder mobilt bredband?
Mobilt bredband hittar du hos många svenska operatörer. Hos de flesta får du välja mellan olika surfnivåer, men det finns även de som erbjuder fri surf som standard där du i stället får välja mellan olika hastigheter.
Du kan beställa mobilt bredband hos
Vilka leverantörer kan jag få på min adress?
När du ska välja bredbandsleverantör måste du först ta reda på vilka leverantörer som är tillgängliga där du bor, vilken typ av bredband du kan få och vilka bredbandshastigheter som kan levereras till din adress. Bredbandsleverantörernas utbud kan nämligen variera beroende på var du bor och vilket stadsnät du är ansluten till.
Vissa bredbandsleverantörer kan erbjuda både fast och mobilt bredband, medan andra bara erbjuder ett av dessa alternativ. Om du kan få både fast och mobilt bredband till din adress får du fundera över vilket alternativ som skulle passa bäst för dig och din plånbok.
Vilken är den billigaste bredbandsleverantören?
Enligt Post- och telestyrelsens senaste rapport om prisutvecklingen på telekommarknaden har Ownit, Bredband2, Boxer och Net at Once de lägsta medianpriserna på abonnemang med de vanligaste bredbandshastigheterna (100/100 Mbit/s). Men bredbandspriserna kan faktiskt variera rätt rejält inom en och samma operatör. Inte bara beroende på vilka bredbandshastigheter du väljer, utan även beroende på var i landet du bor.
Sök därför på din adress här nedanför för att se vilket bredband som blir billigast just för dig.
Hur mycket kostar mobilt bredband?
Mobilt bredband kan kosta från cirka 100 kronor upp till 600 kronor, beroende på hur mycket surf som ingår. Till skillnad från fast bredband kostar mobilt bredband lika mycket oberoende var i landet du bor. Hallon har lägst priser överlag, så även på mobilt bredband. Här ska du dock komma ihåg att även titta på andra faktorer, som till exempel utbud och täckning.
Titta på det här när du väljer bredbandsleverantör
Det finns några saker som är bra att tänka på när du ska välja bredbandsleverantör, och här nedanför berättar vi mer om dem.
Utbudet
Jämför bredbandsleverantörernas utbud av bredbandshastigheter (för fast bredband) eller surfmängder (för mobilt bredband). Är utbudet väldigt begränsat kan det vara svårt att hitta ett alternativ som matchar dina personliga behov och önskemål, vilket kan resultera i ett köp som du sedan ångrar.
Priserna
Priset är så klart viktigt, men inte alltid det viktigaste. Om du bara har siktet inställt på att hitta den absolut billigaste bredbandsleverantören kanske du missar att undersöka andra viktiga faktorer, som till exempel utbud och kundtjänstens omfattning. Det är inte ovanligt att priserna har kapats på bekostnad av något annat.
När det gäller fast bredband är det viktigt att komma ihåg att priserna kan variera rätt kraftigt hos samma bredbandsleverantör beroende på din adress och ditt stadsnät.
Kundtjänsten
Ofta, men inte alltid, kan de större bredbandsleverantörerna erbjuda en mer omfattande kundtjänst med flera olika kontaktvägar. Det innebär i regel även något högre priser, men det kan vara väl investerade pengar om du vill kunna välja bland flera olika supportalternativ.
För att få en uppfattning om kundtjänstens kvalitet kan du höra vad andra tycker, till exempel på olika kundforum eller på Trustpilot. Det gäller dock att ta dessa omdömen med en nypa salt.
Ett annat, något säkrare, tips är att se hur bredbandsleverantören ligger till hos Svenskt kvalitetsindex (SKI) som bland annat utför helt oberoende undersökningar av kundnöjdheten.
Driftsäkerheten
Läs omdömen och betyg när det gäller bredbandsleverantörens nät. Levereras de bredbandshastigheter som utlovas? Verkar nätet ostabilt och ofta utsatt för driftstörningar? När det gäller mobilt bredband ska du försäkra dig om att operatörens mobilnät har täckning just där du bor.
Flexibiliteten
Kolla upp villkoren för bindnings- och uppsägningstider. Hos de flesta bredbandsleverantörerna kan du välja att teckna bredband både med och utan bindningstid, men dubbelkolla alltid vad som gäller. Hör dig även för hur lätt (eller svårt) det är att byta bredbandshastigheter, surfmängder eller operatör om du inte är nöjd.
Bredbandsleverantörer satsar på olika saker
Bredbandsleverantörerna på marknaden profilerar sig ofta på lite olika sätt. Vissa satsar till exempel på att kunna erbjuda marknadens största utbud, en annan lägger krut på kundtjänstens tillgänglighet och den tredje vill kunna pressa priserna så mycket som möjligt. När du ska välja bredbandsleverantör ska du utgå från dina egna förutsättningar och prioriteringar.
Hur byter man bredbandsleverantör?
Lever din bredbandsleverantör inte upp till dina förväntningar, eller ska du kanske flytta till en ny adress där din nuvarande bredbandsoperatör inte levererar sina tjänster? Oavsett anledning finns det några punkter du kan ha i åtanke för att göra bytet så smidigt som möjligt. Här nedanför berättar vi mer om dem.
1. Håll koll på bindnings- och uppsägningstider
Hos de flesta bredbandsoperatörerna kan du välja om du vill teckna ditt abonnemang med eller utan bindningstid, men håll koll på vad som står i ditt avtal. Om du tecknade eller förlängde ditt bredband efter den 1 maj 2014 får uppsägningstiden inte vara längre än en månad. Tecknade du ditt avtal innan dess är det högst tre månader som gäller.
2. Undersök tillgänglighet och täckning
Ta reda på om den nya bredbandsleverantören kan leverera sina tjänster till din adress. Har du mobilt bredband bör du kolla upp så att din nya operatör har täckning där du bor.
3. Var ute i god tid
Säg till om byte i god tid för att slippa avbrott mellan tjänsterna. Kontakta din nya bredbandsleverantör och berätta att du vill bli kund så snart ditt tidigare avtal upphör. Be om en bekräftelse på vad ni kommit överens om. Meddela sedan din nuvarande bredbandsleverantör att du vill avsluta ditt bredband när bindnings- och uppsägningstiden upphör.
4. Var tydlig
Det bästa är att säga upp avtalet skriftligen så att överenskommelsen mellan dig och din nuvarande bredbandsoperatör inte kan misstolkas. Om avtalet sägs upp via telefon ska du alltid be om en bekräftelse på vad ni har beslutat.
På vår sida Byta bredbandsleverantör kan du läsa mer om hur ett byte går till och vad som är extra viktigt att tänka på.
Vanliga frågor om bredbandsleverantörer
Ownit är bäst, enligt vår bedömning. På vår sida Bästa bredbandet kan du läsa mer om varför vi tycker att Ownits bredband sticker ut från mängden.
Ja, om du ska flytta eller helt enkelt inte är nöjd med din nuvarande bredbandsleverantör kan du byta. Det finns dock vissa saker du behöver ha koll på för att bytet ska gå så smidigt som möjligt, och dessa kan du läsa mer om högre upp på den här sidan.
I dag erbjuder i princip alla bredbandsleverantörer fiber. Men om just du kan få fiber beror på om det är indraget där du bor.
Du kan välja mellan de leverantörer som är tillgängliga på din adress. Ofta har man flera att välja mellan, men man kan alltså inte välja precis vilken som helst.
Gamingplattformen Steam har utsett Ownits bredband till Sveriges snabbaste just för gaming, medan Bredbandskollens mätningar har visat att Bahnhofs bredband toppar listan över de högsta genomsnittshastigheterna.