Hur fungerar fiber?

Bredband via fiber är den snabbaste och mest framtidssäkra bredbandslösningen i dagsläget. Tekniken fungerar på så sätt att ljus leds genom kablar med kärnor av glas. Glaskärnorna är bara ett par millimeter tjocka, ibland inte tjockare än ett hårstrå. Dessa glaskärnor är i sin tur omslutna av ett mantelhölje som också är gjort av glas. Mantelhöljet skyddas av ett plasthölje.

För att ett fiberoptiskt system ska fungera krävs både en sändare och en mottagare. Sändare skickar ut ljus genom fiberkablarna, antingen med lysdioder eller laser. Mottagaren översätter sedan ljuset till elektriska impulser som sedan skickas till din dator, telefon eller tv.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber innebär precis som namnet antyder att nätet är öppet och att du själv kan välja mellan de olika operatörerna som erbjuder bredband via fiber. Är ditt nät stängt kan du bara beställa fiber-abonnemang hos en specifik operatör. Fördelen med öppen fiber är alltså att du själv kan jämföra priser och hastigheter mellan olika operatörer och välja den som passar dig bäst.

Är bredband via fiber bättre än bredband via ADSL?

Ja, bredband via fiber är bättre än bredband via ADSL. Och det är ju egentligen inte så konstigt eftersom det är en nyare teknik. Fiberkablarna har betydligt större kapacitet än kopparledningarna som används till ADSL (och kan alltså skicka större datamängder), och är inte alls lika avståndskänsligt. Hastigheterna påverkas alltså inte av avståndet till användaren. Maxhastigheten för bredband via fiber ligger på 10 000 Mbit/s, medan de teoretiska maxhastigheterna för ADSL är 24 Mbit/s nedströms och cirka 3 Mbit/s uppströms.

Kan jag få fiber?

För att kunna få bredband via fiber behöver du ha fiberkablar dragna till din bostad. Om du inte har det måste du installera fiber själv. Då måste du först lägga en beställning hos en operatör som kan installera fiber hos dig.

Tips! Om operatören inte kan hjälpa dig installera fiber i dagsläget kan du lämna in en intresseanmälan.

Därefter krävs en hel del planering eftersom många aktörer är inblandade i processen. Det kan exempelvis krävas tillstånd från kommunen och hjälp från olika entreprenörer. Väder och andra förutsättningar påverkar även hur lång tid det tar att installera fiber.

Hur vet jag om det finns det fiber på min adress?

Om du är osäker på om du kan få bredband via fiber där du bor kan du med fördel använda vår sökfunktion. Du skriver bara in din adress och får sedan snabbt veta om det är några internetleverantörer som erbjuder fiber i ditt område, vilka hastigheter du kan välja mellan och vilka priserna som gäller.

Vad kostar det att installera bredband via fiber?

Priset för en installation är ganska dyrt och brukar ligga på 15 000–30 000 kronor. Priset beror på flera faktorer, bland annat hur långt det är från huvudkabeln till ditt hus. Om ni är många i ditt bostadsområde kan det bli billigare att installera fiber än om du bor ute på landet och gör det själv.

En fiberinstallation räknas som en förbättringsåtgärd och du kan därför göra avdrag för det i din deklaration. I slutändan betalar du alltså mindre än vad prislappen för installationen är på.

Vilken leverantör har det billigaste bredbandet via fiber?

Vi förstår att priset kan vara en viktig faktor när man jämför bredbandsleverantörernas erbjudanden, men låt det inte vara det absolut viktigaste. Undvik att jaga efter det billigaste alternativet, och fundera i stället på hur prisvärt erbjudandet är för dig och ditt hushåll i längden. När det kommer till just bredband via fiber kanske du inte heller har så många alternativ att välja på eftersom inte alla leverantörer erbjuder sina tjänster över exakt hela landet.

Och bredbandsleverantörens priser kan faktiskt variera rätt rejält beroende på var i landet du bor. Alltså för ett och samma erbjudande. Fokusera därför främst på att hitta ett abonnemang med bredbandshastigheter som matchar hushållets storlek och internetvanor och att leverantören motsvarar era krav gällande kundtjänst och flexibilitet. Billigt kan vara bra, men tänk på att det inte alltid behöver vara bäst.

Vilken hastighet ger bredband via fiber?

Med bredband via fiber kan du komma upp i teoretiska hastigheter på 10 000 Mbit/s. Det är dock bara en teoretisk hastighet och kräver trådbunden anslutning. Det innebär att du behöver en sladd mellan din dator och uttaget. Men oavsett ger bredband via fiber betydligt högre hastigheter än vad andra bredbandslösningar kan erbjuda.

Och bredbandsleverantörerna erbjuder ju dessutom olika hastigheter på sina bredband via fiber, så vilken hastighet du kan nå upp i beror på ditt val av bredbandsabonnemang. Välj hastigheter som matchar dina och eventuellt din familjs surfvanor.

Exempel: Om du vill kunna surfa runt på hemsidor, läsa mejl och streama musik räcker ofta 1–10 Mbit/s, medan du får lägga dig någonstans mellan 10–30 Mbit/s om du vill kunna ladda ner större filer och kolla på film i HD-upplösning. Med 30–100 Mbit/s kan du surfa snabbt, kolla på webb-tv och streama film, och med 100 Mbit/s eller snabbare kan du göra i princip vad du vill.

Med fiber är uppladdningshastigheten och nedladdningshastigheten densamma. Det innebär att det går lika fort att ta emot data, exempelvis streama filmer, som det gör att ladda upp data, exempelvis publicera en bild på sociala medier. 

Därför ska du skaffa bredband via fiber

Det finns många anledningar till att skaffa bredband via fiber. Den tekniska utvecklingen går hela tiden framåt och ställer högre krav på din utrustning. Med ett bredband via fiber är du redo att klara av de nya kraven.

4 anledningar till att skaffa bredband via fiber

  1. Fiberkablarna har högre kapacitet än andra bredbandslösningar.
  2. Du surfar snabbare och anslutningen är dessutom betydligt mer stabil jämfört med bredband via ADSL eller parabol.
  3. Fiberbredband påverkas inte av yttre faktorer som väder och vind.
  4. En fiberinstallation kan påverka värdet på din bostad eftersom intresset för bredband via fiber bara växer.

Jämför bredband via fiber och hitta det bästa för dig

Vilket bredband via fiber som är bäst beror på vad du tycker är viktigt med ett bredband. Vi har alla olika förutsättningar och behov, så när du jämför alternativen ska du alltid utgå från dig själv och dina egna prioriteringar. En förutsättning är så klart att internetleverantören erbjuder fiber där du bor.

Att tänka på när du jämför bredband via fiber

  • Utbudet av bredbandshastigheter. Kolla vilka alternativ leverantören har när det gäller hastigheter. Det är ju en fördel att ha flera abonnemang att välja mellan, och att utbudet inkluderar både höga och lite lägre hastigheter. Utbudet kan variera något beroende på var i landet du bor, så ta reda på vilka alternativ du har på din adress
  • Flexibiliteten. Har leverantören abonnemang för bredband via fiber utan bindningstid? Kanon. Då blir det nämligen enklare för dig och familjen att byta bredbandshastigheter, eller kanske till och med leverantör, om ni inte är nöjda med valet.
  • Kundtjänstens omfattning. Det kan vara värt att kika lite extra på kundtjänstens omfattning och tillgänglighet. Särskilt om du vet med dig att du kan komma att behöva en del support och gärna vill ha flera olika kontaktvägar att välja mellan.
  • Priserna. När du har tittat på faktorerna ovan kan du jämföra priserna. Om du har en budget att hålla dig till ska du så klart gå efter den, men tänk på att det absolut billigaste alternativet inte nödvändigtvis är det bästa för dig och ditt hushåll.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Hur fungerar fibernätverk?

Bredband via fiber färdas i långa ledningar med kablar som har en kärna av glas. I dessa glasledningar färdas ljus som skickas av en sändare. Den som har ett fibernätverk hemma har en mottagare som översätter ljuset till elektriska impulser som skickas till den enhet som är ansluten till nätverket.

Kan jag ha fiber?

Om du kan ha fiber eller inte beror på om en fiberkabel är dragen till din bostad. Är du osäker på om du kan ansluta till fibernätverket kan du söka på din adress i sökfältet på vår sida och se vilka alternativ du har att välja på.

Hur väljer jag fiberleverantör?

För att välja fiberleverantör kan du använda vårt sökfält, så får du fram alla tillgängliga alternativ. Därefter kan du teckna avtal med den operatör du föredrar. Bredbandsoperatörerna du kan välja mellan beror dock på vilken typ av nät du är ansluten till. 

Behöver jag göra något vid byte av leverantör?

Nej, oftast behöver du inte göra något vid byte av fiberleverantör. Om du behöver byta mediaomvandlare brukar operatören skicka ut en ny omvandlare i samband med att du tecknar det nya avtalet. Efter att du har bytt ut omvandlaren ska du inte behöva göra något mer.

Kan jag använda en egen router till fiber

Om du inte vill dra en nätverkskabel från ditt bredbandsuttag till din enhet behöver du en router och ett modem för att kunna surfa på ditt bredband. Du får vanligtvis en router från din bredbandsleverantör, men du kan också använda en egen. Du kan då behöva göra en så kallad bryggning, men hur du går till väga kan variera mellan olika leverantörer. Kontakta din leverantör och hör vad som gäller.

Vad är en mediaomvandlare?

För att ljussignalerna ska kunna omvandlas till elektroniska signaler behövs en mediaomvandlare, även kallad mediekonverter eller mediabox. Din enhet tar nämligen emot information först när signalerna är omvandlade. Mediaomvandlaren brukar placeras vid ditt fiberuttag eller i närmaste boyta från fiberuttaget.