Bredband via fiber

Alla svenska hushåll kan inte skaffa bredband via fiber. Börja därför med att ta reda på om du överhuvudtaget har den möjligheten. Därefter bör du fundera över vilken internethastighet du vill ha. Hastigheten du väljer påverkar vad du kan göra på nätet. Slutligen bör du jämföra priserna på de alternativ som passar dig. 

För att kunna ha fiber måste du ha det indraget till din bostad

Vilket bredband du kan ha beror till stora delar på var och hur du bor. För att kunna ha ett bredband via fiber måste du ha fiber indraget till lägenheten eller huset. Innan du kan teckna ett bredband via fiber måste du alltså först ta reda på om du överhuvudtaget kan få bredband på det sättet. Det gör du lättast på internetleverantörernas hemsida. Du anger din adress och får därefter upp alternativ på bredband du kan skaffa.

För att kunna ha ett bredband via fiber måste du ha fiber indraget till lägenheten eller huset. Innan du kan teckna ett bredband via fiber måste du alltså först ta reda på om du överhuvudtaget kan få bredband på det sättet. Det gör du lättast på internetleverantörernas hemsida. Du anger din adress och får därefter upp alternativ på bredband du kan skaffa.

Tips! Om du vill ha bredband via fiber men inte kan få det i dagsläget kan du alltid kontakta internetleverantörerna och fråga om det finns några planer på att installera fiber i ditt område.

Välj hastighet efter ditt internetanvändande

Bredband via fiber kommer i många olika hastigheter. Välj därför en som motsvarar ditt internetanvändande. Med fiber kan du komma upp i hastigheter som inte är möjligt om du har bredband via ADSL. Ett allt för snabbt bredband behöver dock inte vara bra om du inte utnyttjar hastigheten, då kostar det bara onödigt mycket pengar.

Det här kan du göra med de olika hastigheterna:

  • 40–60 Mbit/s. Med dessa hastigheter kan du streama musik med den bästa ljudkvaliteten och surfa riktigt snabbt. Det går även att streama filmer med riktigt bra kvalitet och ladda ned filer snabbt. Dessa nivåer är helt klart tillräckligt för de allra flesta.
  • 100 Mbit/s. Många internetleverantörer erbjuder hastigheter på 100 Mbit/s. Det gör att du kan surfa riktigt snabbt och får ett stabilt bredband. Det går även blixtsnabbt att ladda ned stora filer.
  • 250–1 000 Mbit/s. Enormt höga hastigheter där du kan göra allting riktigt snabbt. Det är dock inte säkert att du märker någon större skillnad mellan 100 och 1 000 Mbit/s. Det beror på att hastigheten påverkas av källan. Om du laddar ned en fil som ligger på en server som är långsam blir det ingen större skillnad på 100 eller 1 000 Mbit/s.

Jämför priserna för att hitta det billigaste bredbandet via fiber

Internetleverantörernas priser på bredband skiljer sig åt. Jämför bredbanden som uppfyller dina kriterier och välj det som är billigast. 

Många leverantörer kan ha kampanjer på sina fiberbredband men låt dig inte luras av detta. Priserna gäller bara under en begränsad tid och därefter är du tvungen att betala ordinarie pris. Titta därför på det ordinarie priset när du gör en jämförelse, det är först då du verkligen kan se vilket bredband som är billigast.

Du bör även ta reda på om det tillkommer några övriga avgifter i form av startavgift eller faktureringsavgifter. Det är sådant som i längden påverkar totalpriset och gör ditt bredband dyrare.

Bredband med bindningstid kan bli dyrt om du ska flytta

Till en del bredband tillkommer både bindningstid och uppsägningstid. Bindningstiden kan många gånger vara upp till 24 månader. Undvik en allt för lång bindningstid om det finns risk för att bredbandet inte kommer att passa dig. Du bör inte heller välja ett bredband med bindningstid om du ska bo i din bostad under kortare tid. Det är nämligen inte säkert att du kan få bredband via fiber hos din leverantör när du har flyttat. För att säga upp ett bredband med bindningstid måste du betala resterande månadskostnader vilket kan bli väldigt dyrt.

De flesta leverantörerna har en uppsägningstid, men den är oftast inte längre än en månad och påverkar därför inte din totalkostnad nämnvärt.

Vanliga frågor som ställs om bredband via fiber

Går det att få fiber till sommarstugan?

Ja, det är möjligt att få fiber till sommarstugan, men om fiber inte är installerat måste det göras innan du kan beställa några fibertjänster.

Om du bara vistas i sommarstugan under kortare perioder brukar ofta ett mobilt bredband vara tillräckligt för att tillgodose dina behov.

Påverkas hastigheten av hur många som surfar samtidigt?

Nej, hastigheten du uppnår när du har bredband via fiber påverkas inte av hur många som surfar samtidigt.