Vad är fiber?

Bredband via fiber är den snabbaste och mest framtidssäkra bredbandslösningen i dagsläget. Tekniken fungerar på så sätt att ljus leds genom kablar med kärnor av glas. Glaskärnorna är bara ett par millimeter tjocka, ibland inte tjockare än ett hårstrå. Dessa glaskärnor är i sin tur omslutna av ett mantelhölje som också är gjort av glas. Mantelhöljet skyddas av ett plasthölje.

För att ett fiberoptiskt system ska fungera krävs både en sändare och en mottagare. Sändare skickar ut ljus genom fiberkablarna, antingen med lysdioder eller laser. Mottagaren översätter sedan ljuset till elektriska impulser som sedan skickas till din dator, telefon eller tv.

Vad krävs för att kunna skaffa fiber?

För att du ska kunna skaffa bredband via fiber behöver du ha fiberkablar dragna till din bostad. Om du inte har det måste du installera fiber själv. Då måste du först lägga en beställning hos en operatör som kan installera fiber hos dig.

Tips! Om operatören inte kan hjälpa dig installera fiber i dagsläget kan du lämna in en intresseanmälan.

Därefter krävs en hel del planering eftersom många aktörer är inblandade i processen. Det kan exempelvis krävas tillstånd från kommunen och hjälp från olika entreprenörer. Väder och andra förutsättningar påverkar även hur lång tid det tar att installera fiber.

Dyrt att installera fiber

Priset för en installation är ganska dyrt och brukar ligga på 15 000–30 000 kronor. Priset beror på flera faktorer, bland annat hur långt det är från huvudkabeln till ditt hus. Om ni är många i ditt bostadsområde kan det bli billigare att installera fiber än om du bor ute på landet och gör det själv.

En fiberinstallation räknas som en förbättringsåtgärd och du kan därför göra avdrag för det i din deklaration. I slutändan betalar du alltså mindre än vad prislappen för installationen är på.

Vilken hastighet kan man komma upp i med fiber?

Med bredband via fiber kan du komma upp i hastigheter på 1 000 Mbit/s. Det är dock bara en teoretisk hastighet och kräver trådbunden anslutning. Det innebär att du behöver en sladd mellan din dator och uttaget. Den hastighet du kan uppnå är dock klart högre än vad andra bredbandslösningar kan erbjuda.

Operatörerna erbjuder dessutom olika hastigheter på sina bredband via fiber. Vilken hastighet du kan nå upp i beror på vilket bredband du väljer. Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på nätet.

Med fiber är uppladdningshastigheten och nedladdningshastigheten densamma. Det innebär att det går lika fort att ta emot data, exempelvis streama filmer, som det gör att ladda upp data, exempelvis publicera en bild på sociala medier.

Därför ska du skaffa bredband via fiber

Det finns många anledningar till att skaffa bredband via fiber. Den tekniska utvecklingen går hela tiden framåt och ställer högre krav på din utrustning. Med ett bredband via fiber är du redo att klara av de nya kraven. Fiberkablarna har mycket högre kapacitet än andra bredbandslösningar, och dagens tjänster upptar inte mer än 1 procent av fiberns kapacitet.

Med fiber surfar du dessutom snabbare än med någon annan bredbandslösning. Data skickas med ljusets hastighet och bredbandslösningen är dessutom mycket stabilare än exempelvis ADSL eller bredband via parabol. Fiber påverkas inte heller av yttre faktorer som exempelvis vädret.

En annan anledning till att skaffa fiber är att det kan påverka värdet på din bostad. Allt fler efterfrågar fiber i sina nya bostäder.

Vilket bredband via fiber är bäst?

Vilket bredband via fiber som är bäst beror på vad du tycker är viktigt med ett bredband. Ser vi till hastighet är Bahnhof den leverantör som har snabbast bredband. Operatören har haft en genomsnittlig nedladdningshastighet på en bra bit över 100 Mbit/s och en nedladdningshastighet på cirka 80 Mbit/s.

Kundnöjdheten är dock störst hos Ownit. År 2018 hade Ownit nöjdast bredbandskunder följt av Bahnhof och Tele2. Det visar statistik från Svenskt Kvalitetsindex. På företagssidan är kundnöjdheten dock störst hos Telias kunder.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber innebär att nätet är öppet och du själv kan välja mellan flera operatörer som erbjuder bredband via fiber. Om du inte har öppen fiber och ditt nät är stängt kan du bara beställa fiber hos en specifik operatör.

Fördelen med öppen fiber är att du själv kan jämföra priser och hastigheter mellan olika operatörer och välja den som passar dig bäst.

Du kan använda en egen router till fiber

Om du inte vill dra en nätverkskabel från ditt bredbandsuttag till din enhet behöver du en router och ett modem för att kunna surfa på ditt bredband. Du får vanligtvis en router från din bredbandsleverantör men om du vill använda en egen router går även det bra.

För att använda en egen router kan du behöva göra en bryggning. Då går internetsignalen genom leverantörens utrustning och in i din egen router. Hur du gör den inställningen varierar mellan olika operatörer och leverantörer. Du brukar kunna få hjälp med detta om du kontaktar din operatör.

Vad är en mediaomvandlare?

För att ljussignalerna ska kunna omvandlas till elektroniska signaler behövs en mediaomvandlare. Det är först när signalerna är omvandlade som din dator eller tv kan ta emot informationen. Mediaomvandlaren används även när din dator skickar ut elektroniska signaler. Då omvandlas signalerna till ljussignaler som sedan färdas genom fiberkabeln.

Tänk på! En mediaomvandlare kallas även för mediekonverter eller mediabox.

Mediaomvandlaren brukar placeras vid ditt fiberuttag eller i närmaste boyta från fiberuttaget. Om du har fiber indraget till din bostad men vill byta operatör brukar operatören skicka ut en ny mediaomvandlare till dig.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Hur fungerar fibernätverk?

Bredband via fiber färdas i långa ledningar med kablar som har en kärna av glas. I dessa glasledningar färdas ljus som skickas av en sändare. Den som har ett fibernätverk hemma har en mottagare som översätter ljuset till elektriska impulser som skickas till den enhet som är ansluten till nätverket.

Kan jag ha fiber?

Om du kan ha fiber eller inte beror på om en fiberkabel är dragen till din bostad. Är du osäker på om du kan ansluta till fibernätverket kan du söka på din adress i sökfältet på vår sida och se vilka alternativ du har att välja på.

Hur väljer jag fiberleverantör?

För att välja fiberleverantör kan du använda vårt sökfält, så får du fram alla tillgängliga alternativ. Därefter kan du teckna avtal med den operatör du föredrar. Vilka operatörer du kan välja mellan beror på vilken typ av nät du är ansluten till. Ibland har exempelvis din bostadsrättsförening avhandlat med bredband från bara en operatör. Är du ansluten till ett öppet nät har du däremot möjlighet att välja mellan alla leverantörer.

Behöver jag göra något vid byte av leverantör?

Nej, oftast behöver du inte göra något vid byte av fiberleverantör. Om du behöver byta mediaomvandlare brukar operatören skicka ut en ny omvandlare i samband med att du tecknar det nya avtalet. Efter att du har bytt ut omvandlaren ska du inte behöva göra något mer.

Behövs en särskild router för bredband via fiber?

Nej, du behöver ingen särskild router för bredband via fiber. Oftast får du med en router när du skriver avtal med en operatör. Om du inte får det kan du vanligtvis ansluta en router av valfritt fabrikat till fiberuttaget.