Hur fungerar bredband via fiber?

Med bredband via fiber färdas bredbandssignalen via optiskt ljus. Ljuset leds genom kablar med kärnor av glas som bara är ett par millimeter tjocka, ibland lika tunna som ett hårstrå. Glaskärnorna är i sin tur omslutna av ett mantelhölje som också är gjort av glas. Mantelhöljet skyddas av ett plasthölje.

För att ett fiberoptiskt system ska fungera krävs både en sändare och en mottagare. Sändare skickar ut ljus genom fiberkablarna, antingen med lysdioder eller laser. Mottagaren översätter sedan ljuset till elektriska impulser som sedan skickas till din dator, telefon eller tv.

Tekniken gör det möjligt att komma upp i högre hastigheter jämfört med andra bredbandslösningar, och man kan även föra över större mängder data. Med fiber får du symmetriska bredbandshastigheter, vilket innebär att nedladdnings- och uppladdningshastigheterna är lika höga.

Vad behövs för att få bredband via fiber?

För att få bredband via fiber måste du först och främst ha tillgång till ett fibernät, och ha fiber indraget till din bostad. När du har säkerställt att tekniken är på plats måste du välja en fiberleverantör och hitta ett passande bredbandsabonnemang. Du kommer sedan få den utrustning du behöver, det vill säga en fiberkompatibel router, strömsladd och nätverkskabel.

Det du behöver för att få fiber är alltså

 • Ett tillgängligt fibernät
 • Ett bredbandsabonnemang hos en fiberleverantör
 • Fiberkompatibel utrustning (router, nätverkskabel och strömsladd)

Så skaffar du ett fiberabonnemang

Om din bostad redan är ansluten till fiber går det både snabbt och smidigt att skaffa ett fiberabonnemang. Här nedanför går vi igenom processen steg för steg.

 1. Sök på din adress längre upp på den här sidan och se hos vilka leverantörer du kan teckna ett fiberabonnemang. 
 2. Jämför leverantörernas erbjudanden utifrån dina egna önskemål och behov.
 3. Gå till bredbandsleverantörens hemsida och välj en passande hastighet för dig och ditt hushåll.
 4. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas och skicka in din beställning.
 5. När leverantören har tagit emot och godkänt din beställning skickar de utrustningen du behöver.

På vår sida Så kopplar du in din router till fiber får du värdefulla tips på hur du sedan kommer igång med ditt bredbandsabonnemang.

Vilka är fördelarna med fiber?

Det finns många fördelar med fiber och här nedanför listar vi de främsta.

 • Har större kapacitet än andra bredbandslösningar.
 • Ger betydligt högre hastigheter än andra bredbandstekniker.
 • Ger en stabilare uppkoppling än bredband via ADSL eller parabol.
 • Är tåligt mot yttre faktorer som väder och vind.
 • Kan öka värdet på bostaden.

Fiber kan öka värdet på bostaden

Vissa mäklarundersökningar har visat att fiber kan öka värdet på en bostad med tiotusentals kronor, men det kan så klart variera beroende på bostadens skick i övrigt och mellan olika delar av landet. 

Nackdelar med fiber

Faktum är att det finns väldigt få nackdelar med fiber. Det skulle i så fall vara priserna, som i vissa fall kan vara i högsta laget. Särskilt om du behöver gräva och installera fiber på egen hand.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber är precis som namnet antyder ett öppet nät där du kan välja mellan flera olika operatörer som erbjuder bredband via fiber. Är du ansluten till ett stängt nät kan du bara beställa fiberabonnemang hos en specifik operatör. Fördelen med öppen fiber är alltså att du själv kan jämföra priser och hastigheter mellan olika operatörer och välja den som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Bredband via fiber har en teoretisk topphastighet på 10 000 Mbit/s. Men vi vill betona att detta alltså är under optimala förhållanden och kräver trådbunden anslutning, det vill säga en sladd mellan din dator och uttaget. Men oavsett ger bredband via fiber betydligt högre hastigheter än andra bredbandslösningar.

Och bredbandsleverantörerna erbjuder ju dessutom olika hastigheter på sina bredband via fiber, så vilken hastighet du kan nå upp i beror på ditt val av bredbandsabonnemang. Vanliga hastighetsalternativ är 100/100250/250 och 500/500.

Exempel:Om du vill kunna surfa runt på hemsidor, läsa mejl och streama musik räcker ofta 1–10 Mbit/s, medan du får lägga dig någonstans mellan 10–30 Mbit/s om du vill kunna ladda ner större filer och kolla på film i HD-upplösning. Med 30–100 Mbit/s kan du surfa snabbt, kolla på webb-tv och streama film, och med 100 Mbit/s eller snabbare kan du göra i princip vad du vill.

Med fiber är uppladdningshastigheten och nedladdningshastigheten som sagt lika höga. Det innebär att det går lika fort att ta emot data, exempelvis streama filmer, som det gör att ladda upp data, exempelvis publicera en bild på sociala medier. 

Är bredband via fiber bättre än bredband via ADSL?

Ja, bredband via fiber är bättre än bredband via ADSL. Och det är ju egentligen inte så konstigt eftersom det är en nyare teknik. Fiberkablarna har betydligt större kapacitet än kopparledningarna som används till ADSL och kan således skicka större datamängder.

Ytterligare en fördel med fiber är att det inte är lika avståndskänsligt som ADSL. Hastigheterna påverkas alltså inte av avståndet till användaren. Maxhastigheten för bredband via fiber ligger på 10 000 Mbit/s, medan de teoretiska maxhastigheterna för ADSL är 24 Mbit/s nedströms och cirka 3 Mbit/s uppströms.

Fiber är helt enkelt en betydligt mer framtidssäker bredbandsteknik än ADSL. Särskilt eftersom det gamla kopparnätet håller på att avvecklas i stora delar av Sverige.

Kan jag få fiber?

För att kunna få bredband via fiber behöver du ha fiberkablar dragna till din bostad. Om du inte har det måste du installera fiber själv. Då måste du först lägga en beställning hos en operatör som kan installera fiber hos dig. Om operatören inte kan hjälpa dig installera fiber i dagsläget kan du ändå lämna in en intresseanmälan.

Därefter krävs en hel del planering eftersom många aktörer är inblandade i processen. Det kan exempelvis krävas tillstånd från kommunen och hjälp från olika entreprenörer. Även väder och andra förutsättningar påverkar hur lång tid det tar att installera fiber.

Hur vet jag om det finns det fiber på min adress?

Om du är osäker på om du kan få bredband via fiber där du bor kan du med fördel använda vår sökfunktion. Du skriver bara in din adress och får sedan snabbt veta om det är några internetleverantörer som erbjuder fiber i ditt område, vilka hastigheter du kan välja mellan och vilka priser som gäller.

Kan du inte få fiberbredband hemma? Då kan du jämföra bredband utan fiber.

Vilka leverantörer erbjuder bredband via fiber?

De flesta bredbandsleverantörerna på marknaden erbjuder bredband via fiber i dag, men det innebär inte att du automatiskt har tillgång till det. Det är din adress och nätverksanslutning som avgör om du kan få fiber från en viss operatör. Flera av operatörerna vi listar här nedanför har förutom fiber även bredband via ADSL, vilket kan vara ett alternativ om du inte kan få fiber där du bor.

Exempel på leverantörer som erbjuder bredband via fiber

Vilket bredband via fiber är bäst?

Ownits bredband via fiber är bäst enligt vår bedömning. Det finns flera olika hastigheter att välja mellan, även om det är din adress som avgör vilka just du kan få. Bredbandet är dessutom Sveriges snabbaste enligt gamingplattformen Steam. Du kan kontakta supporten varje dag året runt och priserna ligger på en rimlig nivå i förhållande till vad du får för pengarna.

Det är dock inte säkert att Ownits bredband är tillgängligt just där du bor, och det är inte heller säkert att Ownit passar just dina behov och önskemål. Därför kan du ta en titt på vår sida Bästa bredbandet och se vilka andra leverantörer som ligger på vår topplista.

Hur mycket kostar bredband via fiber?

Ett fiberabonnemang med hastigheter på 100/100 Mbit/s kan kosta mellan 300 och 500 kronor, medan abonnemang med 250/100 Mbit/s ofta kryper över 500 kronorstrecket. Vill du ha hastigheter på upp till 1 000 Mbit/s får du vara beredd på att betala mellan 700 och 1 000 kronor/månad.

Priserna på bredband via fiber varierar dock inte bara mellan olika operatörer utan kan även variera stort inom samma operatör beroende på var i landet man bor. 

Vilket är det billigaste bredbandet via fiber?

VK Media Bredband 100/100 är det billigaste bredbandet via fiber just nu (kontrollerat 2024-05-29). Ordinarie pris startar på 85 kr/mån men både pris och tillgänglighet varierar mellan olika adresser.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Vad är bredband via fiber?

Bredband via fiber färdas i långa ledningar med kablar som har en kärna av glas. I dessa glasledningar färdas ljus som skickas av en sändare. Fiber är den överlägset snabbaste och mest stabila bredbandslösningen i dagsläget, och även den mest framtidssäkra.

Hur vet jag om jag kan få fiber?

Sök på din adress högre upp på sidan och se om du har tillgång till fiber där du bor.

Behöver jag göra något vid byte av leverantör?

Nej, oftast behöver du inte göra något vid byte av fiberleverantör. Om du behöver byta mediaomvandlare brukar operatören skicka ut en ny omvandlare i samband med att du tecknar det nya avtalet.

Behöver man en router till bredband via fiber?

Ja, om du inte vill dra en nätverkskabel från ditt bredbandsuttag till din enhet behöver du en router och ett modem för att kunna surfa på ditt bredband

Kan jag använda en egen router till fiber?

Du får vanligtvis en router från din bredbandsleverantör, men du kan också använda en egen. Du kan då behöva göra en så kallad bryggning, men hur du går till väga kan variera mellan olika leverantörer. Kontakta din leverantör och hör vad som gäller.

Vad är en mediaomvandlare?

En mediaomvandlare gör om ljussignalerna till elektriska signaler, vilket är nödvändigt för att din enhet ska kunna ta emot information. 

Kan jag skaffa fiber om jag bor i lägenhet?

Ja, om fastigheten du bor i är ansluten till fibernätet kan du skaffa fiber i lägenhet. Här kan du läsa mer om hur du skaffar wifi till lägenhet.

Är fiber och bredband samma sak?

Fiber är en bredbandsteknik, det vill säga en typ av bredband precis som ADSL, bredband via kabel-tv och mobilt bredband.

Måste man ha fiber för att få wifi?

Du måste ha något slags bredband för att kunna surfa trådlöst via wifi, men det behöver inte nödvändigtvis vara fiber.

Kan man koppla datorn direkt till fibern?

Ja,om du inte har något behov av att surfa trådlöst kan du koppla din dator med en nätverkskabel till uttaget som är märkt LAN på din router eller direkt till bredbandsuttaget.