Vad är bredband via fiber?

Bredband via fiber innebär att du ansluter dig till internet via en optisk fiberkabel. Bredbandssignalen färdas i ljusets hastighet via optiskt ljus genom kablar med kärnor av glas som bara är ett par millimeter tjocka. Glaskärnorna, som ibland är lika tunna som ett hårstrå, är i sin tur omslutna av ett mantelhölje som också är gjort av glas. Mantelhöljet skyddas av ett plasthölje.

För att ett fiberoptiskt system ska fungera krävs både en sändare och en mottagare. Sändare skickar ut ljus genom fiberkablarna, antingen med lysdioder eller laser. Mottagaren översätter sedan ljuset till elektriska impulser som sedan skickas till din dator, telefon eller tv.

Tekniken gör det möjligt att komma upp i högre hastigheter jämfört med andra bredbandslösningar, och man kan även föra över större mängder data. 

Fördelar med bredband via fiber

  • Har större kapacitet än andra bredbandslösningar.
  • Ger betydligt högre hastigheter än andra bredbandstekniker.
  • Ger en stabilare uppkoppling än bredband via ADSL eller parabol.
  • Är tåligt mot yttre faktorer som väder och vind.
  • Kan öka värdet på bostaden.

Nackdelar med fiber

Faktum är att det finns väldigt få nackdelar med fiber. Det skulle i så fall vara priserna, som i vissa fall kan vara i högsta laget. Särskilt om du behöver gräva och installera fiber på egen hand.

Hur mycket kostar bredband via fiber?

Ett fiberabonnemang med hastigheter på 100/100 Mbit/s kan kosta mellan 300 och 500 kronor, medan abonnemang med 250/100 Mbit/s ofta kryper över 500-kronorstrecket. Vill du ha hastigheter på upp till 1 000 Mbit/s får du vara beredd på att betala mellan 700 och 1 000 kronor/månad.

Priserna på bredband via fiber varierar dock inte bara mellan olika operatörer utan kan även variera inom samma operatör beroende på var i landet man bor.

Vilket är det billigaste bredbandet via fiber?

VK Media Bredband 100/100 är det billigaste bredbandet via fiber just nu (kontrollerat 2025-05-24). Ordinarie pris startar på 85 kr/mån men både pris och tillgänglighet varierar mellan olika adresser.

Vilket är det bästa bredbandet via fiber?

Ownit fiber är det bästa bredbandet via fiber, enligt våra rekommendationer. Det finns flera hastigheter att välja mellan, även om det är din adress som avgör exakt vilka just du kan få. Extra plus får Ownit för tillgängliga supporten och de relativt låga priserna – det är inte svårt att förstå varför de har bredbandsmarknadens nöjdaste privatkunder år efter år.

Det är dock inte säkert att Ownits bredband är tillgängligt just där du bor, och det är inte heller säkert att Ownit passar just dina behov och önskemål. Därför kan du ta en titt på vår sida Bästa bredbandet och se vilka andra leverantörer som ligger på vår topplista.

Topplista Bästa leverantörerna av bredband via fiber

#LeverantörFördelar
1OwnitHög kundnöjdhet, snabbt bredband, support dygnet runt
2Bredband2Låga priser, hög kundnöjdhet, omfattande kundtjänst
3Tele2Stort utbud av hastigheter, erbjuder studentrabatt
4TelenorErbjuder nöjdhetsgaranti, ingen startavgift
5FolkeLåga priser, teknisk support till 20.00

Vad behövs för att få bredband via fiber?

För att få bredband via fiber måste du först och främst ha tillgång till ett fibernät, och ha fiber indraget till din bostad. När du har säkerställt att tekniken är på plats måste du välja en fiberleverantör och hitta ett passande bredbandsabonnemang. Du kommer sedan få den utrustning du behöver, det vill säga en fiberkompatibel router, strömsladd och nätverkskabel.

Vad du behöver för att komma igång

  • Ha fiber indraget i fastigheten
  • Ett bredbandsabonnemang hos en fiberleverantör
  • Fiberkompatibel utrustning (router, nätverkskabel och strömsladd)

Har jag fiber på min adress?

Om du är osäker på om du har fiber på din adress så kan du använda vår sökfunktion. Skriv in din adress och se vilka bredbandsleverantörer som erbjuder fiber i ditt område, vilka hastigheter du kan välja mellan och vilka priser som gäller.

Kan du inte få bredband via fiber hemma? Se vilka alternativa lösningar det finns med bredband utan fiber.

Se om du kan ansluta till fiber med hjälp av Bredbandskartan

Post- och telestyrelsens verktyg Bredbandskartan ger information om tillgången på fast bredband i ett visst område. Har du inte redan bredband via fiber kan du alltså söka på ditt område och få information om vilka nätägare som är tillgängliga där du bor och som kan ansluta din bostad till fiber.

Bredbandskartan ger dig information om

  • Vem som äger fibernätet i ditt område
  • Vilka nätägare av fast bredband som finns i närheten
  • Om det finns stadsnät där du bor
  • Vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga

Om du inte skulle hitta någon nätägare eller bredbandsleverantör i ditt område kan du kontakta kommunen för att ta reda på om det finns planer på utbyggnad av bredbandsnätet och hur ni som invånare i så fall ska få tillgång till det.

Så skaffar du ett fiberabonnemang

Om din bostad redan är ansluten till fiber går det både snabbt och smidigt att skaffa ett fiberabonnemang. Här nedanför går vi igenom processen steg för steg.

  1. Sök på din adress längre upp på den här sidan och se hos vilka leverantörer du kan teckna ett fiberabonnemang. 
  2. Jämför leverantörernas erbjudanden utifrån dina egna önskemål och behov.
  3. Gå till bredbandsleverantörens hemsida och välj en passande hastighet för dig och ditt hushåll.
  4. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas och skicka in din beställning.
  5. När leverantören har tagit emot och godkänt din beställning skickar de utrustningen du behöver.

På vår sida Så kopplar du in din router till fiber får värdefulla tips på hur du sedan kommer igång med ditt bredbandsabonnemang.

Vilka leverantörer erbjuder bredband via fiber?

De flesta bredbandsleverantörerna på marknaden erbjuder bredband via fiber i dag, men det innebär inte att du automatiskt har tillgång till det. Det är din adress och nätverksanslutning som avgör om du kan få fiber från en viss operatör. Flera av operatörerna vi listar här nedanför har förutom fiber även bredband via ADSL, vilket kan vara ett alternativ om du inte kan få fiber där du bor.

Exempel på bredbandsleverantörer som erbjuder fiber

Hur snabbt bredband kan man få via fiber?

Bredband via fiber har en teoretisk topphastighet på 10 000 Mbit/s. Men vi vill betona att detta alltså är under optimala förhållanden och kräver trådbunden anslutning, det vill säga en sladd mellan din dator och uttaget. Men oavsett ger bredband via fiber betydligt högre hastigheter än andra bredbandslösningar.

Och bredbandsleverantörerna erbjuder ju dessutom olika hastigheter på sina bredband via fiber, så vilken hastighet du kan nå upp i beror på ditt val av bredbandsabonnemang. Vanliga hastighetsalternativ är 100/100, 250/250 och 500/500.

Hur snabb fiber behöver man?

När du ska välja hastigheter på ditt fiberbredband ska du framför allt utgå ifrån tre faktorer: hur många ni är som ska dela på uppkopplingen, hur många enheter som kommer att vara anslutna samtidigt och hur hushållets internetvanor och -behov ser ut.

100 Mbit/s är den vanligaste bredbandshastigheten i Sverige i dag, vilket tyder på att detta är tillräckligt snabbt för de allra flesta, men det innebär ju inte att det är det bästa alternativet just för dig och ditt hushåll. Är ni en stor familj där alla ägnar sig år krävande nätaktiviteter som streaming, online-spel och arbete med större dokument kan ni behöva upp mot 500 eller till och med 1 000 Mbit/s.

På vår sida Hur snabbt bredband behöver man? får du bra vägledning och värdefulla tips på hur du kan tänka när du väljer bredbandshastighet. Vi berättar även vad olika hastigheter räcker till, och vad du kan göra för att få ett snabbare internet.

Är bredband via fiber bättre än bredband via ADSL?

Ja, bredband via fiber är bättre än bredband via ADSL. Och det är ju egentligen inte så konstigt eftersom det är en nyare teknik. Fiberkablarna har betydligt större kapacitet än kopparledningarna som används till ADSL och kan således skicka större datamängder.

Ytterligare en fördel med fiber är att det inte är lika avståndskänsligt som ADSL. Hastigheterna påverkas alltså inte av avståndet till användaren. Maxhastigheten för bredband via fiber ligger på 10 000 Mbit/s, medan de teoretiska maxhastigheterna för ADSL är 24 Mbit/s nedströms och cirka 3 Mbit/s uppströms.

Fiber är helt enkelt en betydligt mer framtidssäker bredbandsteknik än ADSL. Särskilt eftersom det gamla kopparnätet håller på att avvecklas i stora delar av Sverige.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber är precis som namnet antyder ett öppet nät där du kan välja mellan flera olika operatörer som erbjuder bredband via fiber. Är du ansluten till ett stängt nät kan du bara beställa fiberabonnemang hos en specifik operatör. Fördelen med öppen fiber är alltså att du själv kan jämföra priser och hastigheter mellan olika operatörer och välja den som passar dig bäst.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Vad är bredband via fiber?

Bredband via fiber färdas i långa ledningar med kablar som har en kärna av glas. I dessa glasledningar färdas ljus som skickas av en sändare. Fiber är den överlägset snabbaste och mest stabila bredbandslösningen i dagsläget, och även den mest framtidssäkra.

Hur vet jag om jag kan få fiber?

Sök på din adress högre upp på sidan och se om du har tillgång till fiber där du bor.

Behöver jag göra något vid byte av leverantör?

Nej, oftast behöver du inte göra något vid byte av fiberleverantör. Om du behöver byta mediaomvandlare brukar operatören skicka ut en ny omvandlare i samband med att du tecknar det nya avtalet.

Behöver man en router till bredband via fiber?

Ja, om du inte vill dra en nätverkskabel från ditt bredbandsuttag till din enhet behöver du en router och ett modem för att kunna surfa på ditt bredband

Kan jag använda en egen router till fiber?

Du får vanligtvis en router från din bredbandsleverantör, men du kan också använda en egen. Du kan då behöva göra en så kallad bryggning, men hur du går till väga kan variera mellan olika leverantörer. Kontakta din leverantör och hör vad som gäller.

Vad är en mediaomvandlare?

En mediaomvandlare gör om ljussignalerna till elektriska signaler, vilket är nödvändigt för att din enhet ska kunna ta emot information. 

Kan jag skaffa fiber om jag bor i lägenhet?

Ja, om fastigheten du bor i är ansluten till fibernätet kan du skaffa fiber i lägenhet. Här kan du läsa mer om hur du skaffar wifi till lägenhet.

Är fiber och bredband samma sak?

Fiber är en bredbandsteknik, det vill säga en typ av bredband precis som ADSL, bredband via kabel-tv och mobilt bredband.

Måste man ha fiber för att få wifi?

HDu måste ha något slags bredband för att kunna surfa trådlöst via wifi, men det behöver inte nödvändigtvis vara fiber.

Kan man koppla datorn direkt till fibern?

Ja,om du inte har något behov av att surfa trådlöst kan du koppla din dator med en nätverkskabel till uttaget som är märkt LAN på din router eller direkt till bredbandsuttaget.