Bredband via parabol kan även kallas för bredband via satellit. Det är en bredbandsteknik som gör det möjligt att få internet via en parabol som kommunicerar med en satellit i rymden. På den här sidan ska vi gå igenom hur det hela fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med den här typen av bredband.
Vad är bredband via parabol?
Bredband via parabol ger tillgång till internet med hjälp av tre olika antenner. En antenn finns hos internetleverantören, den andra i rymden och den tredje hos dig som kund. En parabolantenn monteras på ett tak eller en vägg på huset med fri sikt åt söder, och sedan kan parabolen kommunicera med en satellit uppe i rymden.
Från en basstation hos internetleverantören skickas data via satelliten i rymden till parabolen som sitter på din bostad. Parabolen kopplas till en särskild Gateway, det vill säga ett modem och en router, i bostaden. Och det är denna Gateway som gör att du kan koppla upp dina enheter via en ethernetkabel eller wifi.
Hur höga hastigheter har bredband via parabol?
Bredband via parabol har dagsläget en maxhastighet på 50 Mbit/s. Men tekniken håller på att vidareutvecklas, så i framtiden kommer vi troligtvis få se betydligt högre hastigheter än så.
När det gäller surfmängder är det precis som för andra typer av fasta bredband obegränsad surf som gäller även för bredband via parabol.
Vad kostar det med bredband via parabol?
Bredband via parabol är relativt dyrt, ofta till och med dyrare än bredband via fiber. Månadskostnaden beror så klart på hur hög hastighet du väljer, men för 5 Mbit/s får du nog i alla fall räkna med cirka 500 kronor och för 50 Mbit/s upp mot 800 kronor/månad.
Eftersom bredband via parabol kräver både montering och installation av antenn och hårdvara måste du även vara beredd på en startkostnad som landar på ett par tusen kronor. Det är dock betydligt billigare än en fiberinstallation.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med bredband via parabol?
Det finns både fördelar och nackdelar med nästan allt här i livet, och det gäller även bredband via parabol. Den största fördelen är att bredbandstekniken är tillgänglig över i princip hela landet och når ut till många hushåll som annars inte hade kunnat få fast bredband.
Det höga priset är den största nackdelen, särskilt med tanke på att maxhastigheterna är betydligt lägre än exempelvis fiber.
Fördelar
- Tillgängligt över i princip hela Sverige
- I vissa fall snabbare än förväntat
Nackdelar
- Relativt dyrt
- Lägre maxhastigheter än fiber
- Hög fördröjning
- Känsligt för väder och vind
Var kan jag skaffa bredband via parabol?
I dagsläget är utbudet av leverantörer som erbjuder bredband via parabol minst sagt begränsat. Via Bredband är en norsk leverantör av bredband via parabol som har meddelat att de inom kort ska lansera sina tjänster på svensk mark. Och för företagskunder finns RB Communication som har satellittjänsten Tooway.
Något att hålla koll på är annars Elon Musk-företaget SpaceX satellitbredband Starlink.
Finns Starlink i Sverige?
Ja, Starlink finns i Sverige. Den nordligaste gränsen går från Strömstad upp via Karlstad och sedan rakt över landet till strax norr om Stockholm. Förutom ett område på västkusten, mer exakt söder om Kungsbacka ner till Tångaberg norr om Varberg, ska dessa delar av landet kunna komma igång med Starlink under det första kvartalet 2023.
Man kan beställa eller förbeställa Starlink bredband på Starlinks hemsida. Du får då ett Starlink Kit som innehåller en parabol, wifi-router med strömkabel, kablar och en ställning du kan placera parabolen på. På hemsidan kan du söka på din adress för att se hur mycket satellitbredbandet skulle kosta just för dig.
Vilka alternativ finns det till bredband via parabol?
Om du inte kan eller vill skaffa bredband via parabol finns det flera andra alternativ. Vi listar dem här nedanför.
När du inte kan skaffa bredband via parabol finns alternativen
- Bredband via fiber
- Bredband via kabel-tv
- Mobilt bredband med fri surf
- Bredband via mobilnätet
Det finns ju även bredband via ADSL, det vill säga bredband via kopparnätet. Men eftersom Telia håller på att avveckla det gamla kopparnätet i stora delar av Sverige är det inte det bästa eller mest aktuella alternativet.