Vad är ADSL?

Bredband via ADSL är ett sätt att få bredband via ditt telejack. ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line och är den allra vanligaste bredbandsformen i Sverige. A:et, som står för asymmetric, innebär att hastigheten för upp- och nedladdning inte är densamma. Nedladdningshastigheten är högre. Det innebär att det går fortare att till exempel gå in på en hemsida och ta emot ett mejl än vad det gör att ladda upp en bild på sociala medier eller skicka ett mejl.

För den genomsnittlige användaren har detta ingen större betydelse. Det är i stort sett bara om du ofta laddar upp filer på nätet som du kan märka av det. Det är viktigare att nedladdningshastigheten är snabb än att uppladdningshastigheten är det.

Vad du ska tänka på när du skaffar bredband via ADSL

När du skaffar ett bredband måste du ha ett fungerande telefonjack. Men det räcker inte med ett fungerande telefonjack för att få bredbandstypen. En annan operatör får inte använda samma telefonledning. Du måste även se till att det finns plats i telefonledningen.

Om två abonnenter redan delar på telefonledningen finns det ingen plats för dig att skaffa ADSL. Om någon blockerar ledningen kan du kontakta leverantören du vill bli kund hos och be dem häva blockeringen.

Tänk på! Även om allt detta skulle vara i sin ordning kan du inte skaffa bredband via ADSL om du bor för långt från närmaste telestation eller om det inte finns någon plats för dig i telestationen.

Kan jag få bredband via ADSL utan ett telefonabonnemang?

Ja, du kan få bredband via ADSL även utan ett telefonabonnemang. Det enda du behöver är ett fungerande telejack. Det finns dock vissa operatörer som kräver att du har ett telefonabonnemang. Om du använder telejacket måste du även betala en avgift till nätverksoperatören.

Så höga hastigheter kan du nå med ADSL

Med bredband via ADSL är det möjligt att nå upp i hastigheter på upp till 60 Mbit/s. Men det kan vara bra att veta att hastigheterna som bredbandsleverantörerna marknadsför ofta är teoretiska. Förutsättningarna måste vara som bäst för att du ska kunna nå de hastigheterna.

I själva verket är det svårt att nå upp i 60 Mbit/s med bredband via ADSL. En mer rimlig hastighet är cirka 30 Mbit/s.

Tips! Om du vill surfa snabbare än vad som är möjligt med ADSL är bredband via fiber att rekommendera.

Det här kan du göra med olika surfhastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Räcker för att surfa på webbsidor och svara på mejl. När du når upp i 8 Mbit/s kan du även se video i låg kvalitet.
  • 20–30 Mbit/s. Nu kan du även börja se film i HD-upplösning och ladda ned filer.
  • 40–60 Mbit/s. I dessa hastigheter kan du göra det mesta. Du streamar musik och filmer i bra kvalitet och det går fort att ladda ned filer. 

Är bredband via ADSL snabbare än mobilt bredband?

ADSL och mobilt bredband kan i dag erbjuda ungefär lika höga hastigheter. Tidigare har ADSL varit det klart snabbare alternativet, men på senare år har mobilt bredband närmat sig. I dag går det att nå upp till 60 Mbit/s både med bredband via telejacket och mobilt bredband.

Men du kommer antagligen inte att nå upp i de hastigheterna med varken mobilt bredband eller ADSL. Det är bara leverantörernas teoretiska maxhastigheter.

Tips! Det snabbaste bredbandet får du med fiber. Då kan du nå hastigheter på uppemot 1 000 Mbit/s.

Har bredband via ADSL bindningstid?

Vissa bredband via ADSL har bindningstid medan andra inte har det. Om du inte vill binda dig till en specifik operatör måste du välja en som varken har någon bindningstid eller uppsägningstid. Annars blir det svårt för dig att byta bredbandsleverantör om du inte skulle vara nöjd.

Vilket bredband via ADSL är bäst?

Vilket bredband via ADSL som är bäst är högst individuellt. Det beror bland annat på att alla bredbandsleverantörer inte är tillgängliga för alla människor. Vilka bredbandsleverantörer du kan välja mellan beror på var du bor.

Vilket bredband som är bäst beror även på hur din internetanvändning ser ut. Om du bara läser mejl och surfar runt på webbsidor räcker det med ett bredband med låg hastighet. Om du däremot streamar filmer är det bättre att ha ett bredband med hög hastighet.

Kan jag använda egen router till ADSL?

Ja, det är möjligt att använda en egen router till ADSL. Det enklaste då är att genomföra en bryggning. Det innebär att din internetsignal går igenom leverantörens utrustning och vidare till din router. Hur du gör för att genomföra detta beror på både utrustning och leverantör. Oftast brukar du kunna kontakta din bredbandsleverantör och få hjälp med detta.

Kommer ADSL att försvinna?

Ja, i framtiden kommer ADSL att försvinna, men det ligger många år framåt i tiden. ADSL kommer då att ersättas av bland annat fiber och nya mobilnät. Vissa operatörer har redan nu börjat stänga ned gamla kopparnät som inte längre håller för dagens standard.

Kunder som är anslutna till de gamla delarna av kopparnätet kommer framöver att behöva beställa nya och mer framtidssäkra lösningar. Alla kunder som berörs av en nedläggning kommer att få information om detta i god tid innan kopparnätet stängs ned.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Hur fungerar ADSL?

ADSL är en bredbandsteknik där man använder telejacket. Det är alltså en form av fast bredband som inte är fiber. ADSL-tekniken är fortfarande den mest utbredda i Sverige, även om de allra flesta i dag föredrar fiber, eftersom det ger märkbart högre hastigheter både vid uppladdning och nedladdning.

Kan jag teckna ADSL om jag har ett telejack?

Nej, du kan inte alltid teckna ADSL även med telejack tyvärr. För att du ska kunna använda ADSL måste det också finns plats på telefonledningen, och din telestation måste även kunna leverera till ditt hem. Kolla upp det här med den operatören du vill teckna bredbandet hos.

Måste jag ha fast telefoni för att teckna bredband via ADSL?

Nej, du kan teckna ADSL utan att ha fast telefoni. Kom ihåg att du kommer att behöva betala en avgift för telejacket om du aktiverar bredband via ADSL, även om du inte använder fast telefoni.

Är ADSL bättre än ett mobilt bredband?

Nej, ADSL är inte nödvändigtvis bättre än mobilt bredband. Under en lång tid var ADSL betydligt snabbare än ett mobilt bredband, men i dag har de ungefär samma teoretiska maxhastighet. Välj det alternativet som fungerar bäst hos dig och som har lägst pris.

Ska jag välja ADSL eller fiber?

Har du möjlighet att ansluta dig till fibernätverket bör du överväga det i första hand. Enda anledningen till att välja ADSL skulle vara om du får ett betydligt lägre pris. Men i praktiken är priset för ADSL oftast detsamma som för fiber.