Så hittar du bästa bredbandet via ADSL

För att hitta det bästa bredbandet via ADSL måste du jämföra alternativen utifrån dina egna behov och önskemål. Det bästa bredbandet för dig är helt enkelt alternativet som matchar bäst med dina egna förutsättningar och internetbehov. Tänk också på att din adress kan avgöra vilka bredbandsalternativ du har. Alla bredbandsoperatörer erbjuder inte bredband via ADSL i precis alla delar av Sverige.

Vilken bredbandshastighet du ska ha beror på vad du gör på internet. Om du till exempel bara läser mejl och surfar runt på webbsidor räcker det med ett bredband med låg hastighet. Om du däremot vill kunna streama film och serier och spela online-spel måste du ha ett bredband med högre hastigheter.

Vad innebär bredband via ADSL?

ADSL, en förkortning för Asymmetric Digital Subscriber Line, är ett sätt att få bredband via ditt telejack. Därför kallar man det ibland också för bredband via telejacket.

Asymmetric anger att uppladdningshastigheten inte är densamma som nedladdningshastigheten. Nedladdningshastigheten är nämligen högre, vilket innebär att det till exempel går snabbare att gå in på en hemsida och ta emot ett mejl än vad det gör att skicka ett mejl och ladda upp bilder och video på sociala medier.

För att få tillgång till bredband via telejacket ska du först och främst säkerställa att det finns plats för dig i telefonledningen. Vissa operatörer kräver att du har ett telefonabonnemang för att du ska få tillgång till bredband via ADSL, men i regel går det bra även utan. Det enda du behöver är då ett fungerande telejack.

Fördelar och nackdelar med ADSL

Precis som för alla bredbandslösningar finns det både fördelar och nackdelar med ADSL.

Fördelar

 • Stabil uppkoppling via kopparnätet
 • Obegränsad surf
 • Vanlig bredbandslösning i Sverige

Nackdelar

 • Lägre hastighet än bredband via fiber och kabel-tv
 • Låg hastighet för uppladdning
 • Ej framtidssäkert

Kan jag ha ADSL-bredband?

Om du kan ha bredband via ADSL eller inte beror på hur och var du bor. Du behöver som sagt ett fungerande telejack och i vissa fall även ett telefonabonnemang.

Det är inte heller säkert att precis alla bredbandsoperatörer levererar bredband via ADSL just till din adress, men det kan du snabbt och lätt kolla upp genom att skriva in din adress i sökrutan här nedanför. Då ser du vilka operatörer som finns där du bor och om de erbjuder ADSL som bredbandsalternativ.

Tänk på det här när du skaffar bredband via ADSL

För att kunna skaffa bredband via ADSL måste du ha ett fungerande telefonjack, och i vissa fall även ett telefonabonnemang. Men det är inte det enda du behöver tänka på. Du måste även se till att det finns plats i telefonledningen.

Om två abonnenter redan delar på telefonledningen finns det ingen plats för dig att skaffa ADSL. Om någon blockerar ledningen kan du kontakta leverantören du vill bli kund hos och be dem häva blockeringen. Men om du bor för långt från närmaste telestation eller om det inte finns någon plats för dig i telestationen spelar det ingen roll att både telefonjack och ledning är i sin ordning.

Hur snabbt kan jag surfa med ADSL?

Med bredband via ADSL är det möjligt att nå upp i hastigheter på upp till 24 Mbit/s. Men det kan vara bra att veta att hastigheterna som bredbandsleverantörerna marknadsför ofta är teoretiska. Förutsättningarna måste vara som bäst för att du ska kunna nå de hastigheterna. VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) är en betydligt snabbare bredbandsteknik jämfört med ADSL. Här kan du nå hastigheter på upp till 60 Mbit/s.

Vill du ha snabbare surf än vad ADSL kan ge? Då är det bredband via fiber som gäller.

Det här kan du göra på internet med olika surfhastigheter

 • 2–10 Mbit/s. Räcker för att surfa på webbsidor och svara på mejl. När du når upp i 8 Mbit/s kan du även se video i låg kvalitet.
 • 20–30 Mbit/s. Nu kan du även börja se film i HD-upplösning och ladda ned större filer.
 • 40–60 Mbit/s. I dessa hastigheter kan du göra det mesta. Du streamar musik och filmer i bra kvalitet och det går fort att ladda ned filer. 

Hur får jag snabbare ADSL?

Om du upptäcker att ditt bredband via ADSL ger lägre hastigheter än vad du betalar för kan det till exempel vara så att den närmsta telestationen inte ligger tillräckligt nära din bostad, men det borde din bredbandsleverantör å andra sidan i så fall ha uppmärksammat. En annan möjlig orsak är att ditt modem eller router inte sitter i rätt jack, det vill säga i det första telejacket där den externa telefonledningen kommer in.

Enligt Bredbandslista.se finns det två sätt att kolla vilket telejack som är det rätta. Du kan sätta en telefon i ena jacket och lägga av luren och sätta en annan telefon i ett annat telejack och lyfta luren. Hör du ingen ton i telefon nummer två sitter det inte i andra jacket. Har du fler telejack får du testa dig fram tills du hittar ett jack där du hör en ton oavsett i vilket annat jack en avlagd telefon sitter.

Tips! Du kan även testa ditt bredbandi varje telejack för att se var bredbandet är som snabbast. Tänk då på att koppla ner andra enheter som är anslutna telenätet så att dina bredbandstester blir helt korrekta.

Får du inte bukt på problemet med långsamt ADSL kan det vara värt att kolla upp dina möjligheter att skaffa bredband via fiber i stället. Fiber ger nämligen de absolut högsta bredbandshastigheterna.

Är bredband via ADSL snabbare än mobilt bredband?

Tidigare har ADSL varit klart snabbare än mobilt bredband, men nu kan det senare ofta erbjuda lika, om inte ännu högre, hastigheter.

Bredband via fiber är dock betydligt snabbare än både mobilt bredband och ADSL. Här kan du under optimala förhållanden komma upp i hastigheter på uppemot 1 000 Mbit/s. Den teoretiska topphastigheten för fiber ligger i dag på 10 000 Mbit/s.

För- och nackdelar med ADSL och mobilt bredband

Står du inför valet mellan ADSL och mobilt bredband? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Bredband via ADSL ger till exempel relativt stabil uppkoppling via kopparnätet och obegränsad surfmängd, men behöver å andra sidan kopplas med sladd till telefonjacket, är låst till en fast adress och ger sämre uppladdningshastigheter än nedladdningshastigheter.

Mobilt bredband är ett betydligt flexiblare alternativ som dessutom ofta ger riktigt bra hastigheter i 4G- eller 5G-nätet. Det finns dock inte alltid möjlighet att välja obegränsad surf, och om du behöver riktigt höga surfmängder kan mobilt bredband bli rätt dyrt.

Vad kostar bredband via ADSL?

Månadskostnaden för bredband via ADSL varierar beroende på flera olika faktorer och här nedanför listar vi några exempel.

Faktorer som påverkar kostnaden för ADSL

 • Vilken bredbandsleverantör du väljer
 • Bredbandets hastighet
 • Om bredbandet har bindningstid eller inte
 • Om en router är inkluderad i abonnemanget eller inte

Kopparnätet håller på att avvecklas

Något som kan vara bra att vara medveten om är att kopparnäten, som alltså ger bredband via ADSL, håller på att avvecklas. Bredband via telejacket är därför egentligen inte något framtidssäkert alternativ. Du kan läsa mer om detta på PTS hemsida.

Telia äger den största delen av kopparnäten, och det är därför främst kunder hos dem som påverkas av detta. Om Telia planerar att stänga ner kopparnätet hos dig kommer du att informeras om det i god tid.

Det är ditt eget ansvar att se till att du har tillgång till bredband och telefoni. PTS kan i vissa fall hjälpa till om det är så att ingen leverantör kan erbjuda dessa tjänster. Men i de allra flesta fallen har du tillgång till bredband från åtminstone en leverantör.

Vad kan jag använda i stället för ADSL?

Om du inte vill ha eller inte har möjlighet att skaffa bredband via ADSL rekommenderar vi att du skaffar fiberbredband. Men då gäller det förstås att det finns fiber där du bor, eller att du har möjlighet att installera det. Du kan också använda mobilt bredband eller bredband via kabelt-tv.

Telia och Telenor har en lösning som de kallar för fast bredband via mobilnätet. Det kan också vara ett alternativ för dig som inte kan eller vill ha ADSL-bredband.

Sammanfattning

Bredband via ADSL är fortfarande ett bra bredbandsalternativ, särskilt om du inte har tillgång till fiber. Det är relativt billigt och erbjuder helt okej hastigheter. Däremot är det inte det mest framtidssäkra alternativet, vilket kan vara bra att vara medveten om.

Bredband via ADSL passar dig som

 • Inte kan ha bredband via fiber
 • Vill ha en stabil bredbandslösning
 • Inte kräver allt för höga surfhastigheter

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Kan jag använda en egen router till ADSL?

Ja, det är möjligt att använda en egen router till ADSL. Det enklaste då är att genomföra en bryggning. Det innebär att din internetsignal går igenom leverantörens utrustning och vidare till din router. Kontakta din bredbandsleverantör och hör efter hur du ska gå till väga.

Har bredband via ADSL bindningstid?

Vissa leverantörer erbjuder bredband via ADSL utan bindning, men kolla upp vad som gäller hos den leverantören du är intresserad av.

Är bredband via ADSL lika snabbt som fiber?

Nej, bredband via ADSL är inte lika snabbt som fiber. Faktum är att det är rätt stor skillnad mellan ADSL och fiber, så om du är i behov av höga hastigheter är fiber att föredra. Om du har möjlighet att välja det vill säga.

Hur höga hastigheter kan jag få med bredband via ADSL?

ADSL kan under optimala förhållanden ge bredbandshastigheter på upp till 24 Mbit/s.

Kommer ADSL att försvinna?

Ja, i framtiden kommer bredband via ADSL troligtvis att försvinna och ersättas av bland annat fiber och nya mobilnät. Men alla kunder som berörs av en eventuell nedläggning kommer såklart att få information om detta i god tid innan kopparnätet stängs ned.