Vad innebär bredband via ADSL?

ADSL, en förkortning för Asymmetric Digital Subscriber Line, är ett sätt att få bredband via ditt telejack. Asymmetric anger att uppladdningshastigheten inte är densamma som nedladdningshastigheten. Nedladdningshastigheten är nämligen högre, vilket innebär att det till exempel går snabbare att gå in på en hemsida och ta emot ett mejl än vad det gör att skicka ett mejl och ladda upp bilder och video på sociala medier.

Vissa operatörer kräver att du har ett telefonabonnemang för att du ska få tillgång till bredband via ADSL, men i regel går det bra även utan. Det enda du behöver är då ett fungerande telejack. Om du använder telejacket måste du även betala en avgift till nätverksoperatören.

Vilket bredband via ADSL är bäst?

Vilket bredband via ADSL som är bäst just för dig är omöjligt att svara på eftersom det är högst individuellt och beror på dina egna förutsättningar och behov. Tänk också på att din adress kan avgöra vilka bredbandsalternativ du har. Alla bredbandsoperatörer erbjuder inte bredband via ADSL i precis alla delar av Sverige. Genom att jämföra alternativen utifrån dina önskemål kan du hitta det bästa erbjudandet för dig.

Vilket bredbandsabonnemang som är bäst för dig beror även på hur din internetanvändning ser ut. Om du bara läser mejl och surfar runt på webbsidor räcker det med ett bredband med låg hastighet. Om du däremot streamar filmer är det bättre att ha ett bredband med högre hastigheter.

Så höga hastigheter kan du nå med ADSL

Med bredband via ADSL är det möjligt att nå upp i hastigheter på upp till 24 Mbit/s. Men det kan vara bra att veta att hastigheterna som bredbandsleverantörerna marknadsför ofta är teoretiska. Förutsättningarna måste vara som bäst för att du ska kunna nå de hastigheterna. VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) är en betydligt snabbare bredbandsteknik och då kan du nå hastigheter på upp till 60 Mbit/s.

Vill du ha snabbare surf än vad som är möjligt med bredband via ADSL? Då är det bredband via fiber som gäller.

Det här kan du göra med olika surfhastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Räcker för att surfa på webbsidor och svara på mejl. När du når upp i 8 Mbit/s kan du även se video i låg kvalitet.
  • 20–30 Mbit/s. Nu kan du även börja se film i HD-upplösning och ladda ned filer.
  • 40–60 Mbit/s. I dessa hastigheter kan du göra det mesta. Du streamar musik och filmer i bra kvalitet och det går fort att ladda ned filer. 

Är bredband via ADSL snabbare än mobilt bredband?

Tidigare har ADSL varit det klart snabbare alternativet, men i dagsläget kan ADSL och mobilt bredband, som går trådlöst via 3G- 4G- eller 5G-nätet, erbjuda ungefär lika höga hastigheter. Det snabbaste bredbandet får du dock med bredband via fiber. Då kan du nå hastigheter på uppemot 1 000 Mbit/s.

Står du inför valet mellan fast bredband via ADSL och mobilt bredband? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Fast bredband via ADSL ger till exempel relativt stabil uppkoppling via kopparnätet och obegränsad surfmängd, men behöver kopplas med sladd till telefonjacket, låsas till en fast adress och ger sämre uppladdningshastigheter än nedladdningshastigheter.

Mobilt bredband är ett betydligt flexiblare alternativ som dessutom ofta ger riktigt bra hastigheter i 4G- eller 5G-nätet. Det är dock relativt dyrt jämfört med fast bredband och det finns inte alltid möjlighet att välja obegränsade surfmängder.

Tänk på det här när du skaffar bredband via ADSL

När du skaffar ett bredband måste du ha ett fungerande telefonjack. Men det räcker inte med ett fungerande telefonjack för att få bredbandstypen. En annan operatör får inte använda samma telefonledning. Du måste även se till att det finns plats i telefonledningen.

Om två abonnenter redan delar på telefonledningen finns det ingen plats för dig att skaffa ADSL. Om någon blockerar ledningen kan du kontakta leverantören du vill bli kund hos och be dem häva blockeringen. Men om du bor för långt från närmaste telestation eller om det inte finns någon plats för dig i telestationen spelar det ingen roll att både telefonjack och ledning är i sin ordning –  då kan du ändå inte skaffa bredband via ADSL.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Kan jag använda egen router till ADSL?

Ja, det är möjligt att använda en egen router till ADSL. Det enklaste då är att genomföra en bryggning. Det innebär att din internetsignal går igenom leverantörens utrustning och vidare till din router. Kontakta din bredbandsleverantör och hör efter hur du ska gå till väga.

Har bredband via ADSL bindningstid?

Vissa bredband via ADSL har bindningstid medan andra inte har det. Om du inte vill binda dig till en specifik operatör måste du välja en som varken har någon bindningstid eller uppsägningstid. 

Är bredband via ADSL lika snabbt som fiber?

Nej, bredband via ADSL är inte lika snabbt som bredband via fiber. Faktum är att det är rätt stor skillnad mellan ADSL och fiber, så om du är i behov av höga hastigheter är fiber att föredra. Om du har möjlighet att välja det vill säga.

Hur höga hastigheter kan jag få med bredband via ADSL?

ADSL kan under optimala förhållanden ge bredbandshastigheter på upp till 24 Mbit/s.

Kommer ADSL att försvinna?

Ja, i framtiden kommer bredband via ADSL troligtvis att försvinna och ersättas av bland annat fiber och nya mobilnät. Men alla kunder som berörs av en eventuell nedläggning kommer såklart att få information om detta i god tid innan kopparnätet stängs ned.