ADSL-bredband

Innan du tecknar ett bredband via ADSL måste du ta reda på om du har möjlighet att få bredband genom den tekniken. När du har säkerställt att det går måste du bestämma dig för vilken hastighet du vill ha på bredbandet. Det påverkar nämligen vad du kan göra på nätet. Det sista du ska göra innan du bestämmer dig för ett bredband är att jämföra priserna från olika leverantörer. På så vis kan du varar säker på att du får det bredband som du vill ha till lägsta möjliga pris.

Undersök möjligheten att få ADSL-bredband

ADSL, där du får bredband via telejacket må vara den vanligaste lösningen för bredband, men alla kan inte ha det. Därför måste du börja med att ta reda på om du kan ha ADSL-bredband eller inte. Det gör du lättast genom att kontakta leverantören och fråga. Hos de flesta leverantörerna kan du även få reda på vilka möjligheter du har genom att ange din bostadsadress på leverantörens hemsida.

Det kan finnas många anledningar till att du inte kan ha ADSL-bredband även om du har ett telejack.

  • Det finns ingen plats för dig i din närmaste telestation.
  • Telefonledningen blockeras av en annan operatör.
  • Bostaden ligger för långt ifrån den närmaste telestationen.

Surfhastigheten påverkar ditt internetanvändande

När du ska hitta ett bredband som passar dig måste du säkerställa att du kan surfa i hastigheter som inte begränsar dig i ditt internetanvändande. Hastigheterna som internetleverantörerna erbjuder påverkar vad du kan göra på nätet. Välj därför ett bredband med en hastighet som passar dig.

  • 2–10 Mbit/s. Tillräckligt för att du ska kunna surfa på nätet på vanliga hemsidor och svara på mejl. Närmar du dig 8 Mbit/s kan du även titta på lågupplöst video och streama musik.
  • 20–30 Mbit/s. Förutom det du kan göra med 2–10 Mbit/s kan du även ladda ned filer och se film i HD-upplösning.
  • 40–60 Mbit/s. Kommer du upp i dessa hastigheter kan du göra det mesta utan problem. Du kan streama musik med den bästa ljudkvaliteten och se filmer i Full HD. Det går även riktigt fort att ladda ned stora filer. Med ADSL är det dock inte alla som får högre hastigheter än 30 Mbit/s.

Vill du nå högre hastigheter än vad som är möjligt med ADSL är ett bredband via fiber att föredra.

A:et i ADSL står för asymmetric och det innebär helt enkelt att hastigheten för nedladdning och uppladdning inte är densamma. Nedladdningshastigheten är högre än uppladdningshastigheten, men för den vanliga användaren spelar inte det någon större roll. Nedladdningshastigheten är det viktigaste medan uppladdningshastigheten i stort sett bara har betydelse när du laddar upp filer på internet, exempelvis när du lägger upp en bild på Instagram eller skickar mejl.

Jämför priserna på leverantörernas olika ADSL-bredband

Priserna på ADSL-bredband skiljer sig åt mellan olika leverantörer. Jämför därför priserna på de bredband som uppfyller dina kriterier. När du jämför priserna bör du även titta på om det tillkommer några övriga avgifter eller om leverantören har någon kampanj just då. Ett bredband kan verka billigt men om det bara rör sig om ett kampanj kan det snabb bli väldigt dyrt när kampanjen slutat gälla.

Du bör även ta reda på om det tillkommer några övriga avgifter i form av en startavgift, aviseringskostnader eller liknande. I längden blir ditt bredband mycket dyrare med dessa kostnader.

Exempel! Om det tillkommer en aviavgift på 25 kronor i månaden för ditt bredband kostar aviavgifterna dig 300 kronor om året.

Undersök även om bredbandet har någon bindningstid eller uppsägningstid. Om du inte vill vara bunden till ett bredband gör du bäst i att välja ett utan någon bindningstid.

Svaren på de vanligaste frågorna om ADSL-bredband

Vilket är det billigaste ADSL-bredbandet?

Vilket bredband som är billigast beror på vilken hastighet du vill ha och vilka leverantörer som är tillgängliga i ditt område. Genom att jämföra dina alternativ kan du vara säker på du får det ADSL-bredbandet som är billigast på marknaden.

Vad är den snabbaste hastigheten för ett ADSL-bredband?

ADSL-bredband har en potentiell maxhastighet på 60 Mbit/s, men det är ingen hastighet du ska räkna med att komma upp i. Det är mer som en teoretisk maxhastighet.

Går det att få ett ADSL-bredband utan något telefonabonnemang?

Ja, det är möjligt att ha bredband genom telejacket utan att behöva ha ett fast telefonabonnemang.