Vad innebär bredband via ADSL?

ADSL, en förkortning för Asymmetric Digital Subscriber Line, är ett sätt att få bredband via ditt telejack. Därför kallar man det ibland också för bredband via telejacket.

Asymmetric anger att uppladdningshastigheten inte är densamma som nedladdningshastigheten. Nedladdningshastigheten är nämligen högre, vilket innebär att det till exempel går snabbare att gå in på en hemsida och ta emot ett mejl än vad det gör att skicka ett mejl och ladda upp bilder och video på sociala medier.

För att få tillgång till bredband via telejacket ska du först och främst säkerställa att det finns plats för dig i telefonledningen. Vissa operatörer kräver att du har ett telefonabonnemang för att du ska få tillgång till bredband via ADSL, men i regel går det bra även utan. Det enda du behöver är då ett fungerande telejack.

Fördelar och nackdelar med ADSL

Precis som för alla bredbandslösningar finns det både fördelar och nackdelar med ADSL.

Fördelar

  • Stabil uppkoppling via kopparnätet
  • Obegränsad surf

Nackdelar

  • Lägre hastighet än bredband via fiber och kabel-tv
  • Låg hastighet för uppladdning
  • Ej framtidssäkert

Kan jag ha bredband via ADSL?

Om du kan ha bredband via ADSL eller inte beror på hur och var du bor. Du behöver som sagt ett fungerande telejack och i vissa fall även ett telefonabonnemang.

Det är inte säkert att precis alla bredbandsoperatörer levererar bredband via ADSL just till din adress. Och i skrivande stund är det inte heller säkert att du kan teckna ett nytt abonnemang för ADSL hos en operatör som tidigare erbjudit det. Det gamla kopparnätet håller nämligen på att avvecklas över hela Sverige och allt fler operatörer väljer därför att bara satsa på fiber.

Tips! Läs mer om avvecklingen av kopparnätet och ADSL längre ner på den här sidan.

Men kolla upp vad som gäller för dig genom att skriva in din adress i sökrutan här nedanför. Då ser du vilka operatörer som finns där du bor och om de erbjuder ADSL som bredbandsalternativ.

Tänk på det här när du skaffar bredband via telejacket

För att kunna skaffa bredband via telejacket måste du ha ett fungerande telefonjack, och i vissa fall även ett telefonabonnemang. Men det är inte det enda du behöver tänka på. Du måste även se till att det finns plats i telefonledningen.

Om två abonnenter redan delar på telefonledningen finns det ingen plats för dig att skaffa ADSL. Om någon blockerar ledningen kan du kontakta leverantören du vill bli kund hos och be dem häva blockeringen. Men om du bor för långt från närmaste telestation eller om det inte finns någon plats för dig i telestationen spelar det ingen roll att både telefonjack och ledning är i sin ordning.

Vilket bredband via ADSL ska jag välja?

För att hitta det bästa bredbandet via ADSL måste du jämföra alternativen utifrån dina egna behov och önskemål. Du ska helt enkelt välja alternativet som matchar bäst med dina egna förutsättningar och internetbehov. Tänk också på att din adress kan avgöra vilka bredbandsalternativ du har.

Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på internet. Om du till exempel bara läser mejl och surfar runt på webbsidor räcker det med ett bredband med låg hastighet. Om du däremot vill kunna streama film och serier och spela online-spel måste du ha ett bredband med högre hastigheter.

Finns det ADSL-abonnemang utan bindningstid?

Bredband via ADSL tecknas ofta med en bindningstid på 12 eller 24 månader eftersom du i de flesta fall får med en router på köpet. Under bindningstiden är du knuten till din bredbandsleverantör och ditt abonnemang. Ska du flytta kan du givetvis kolla upp om leverantören är tillgänglig på din nya adress och i så fall flytta över abonnemanget.

Vissa leverantörer erbjuder dock bredband med router utan bindning, men då får du vara beredd på att priset är något högre. De flesta ser nog bindningstid som något negativt, men faktum är att det även kan medföra vissa fördelar.

Fördelarna med bindningstid

  • Operatören kan inte höja ditt pris under tiden som du är bunden.
  • Du får en router med på köpet.
  • Priset är i regel något lägre.
  • Det finns ofta bra kampanjer att ta del av.

Men som sagt, tecknar du ditt ADSL-abonnemang med bindningstid bör du vara säker på att du kommer kunna stanna kvar hos leverantören under en längre tid.

Vad kostar bredband via ADSL?

Månadskostnaden för bredband via ADSL varierar beroende på flera olika faktorer och här nedanför listar vi vilka de är.

Faktorer som påverkar kostnaden för ADSL

  • Vilken bredbandsleverantör du väljer
  • Bredbandets hastighet
  • Om bredbandet har bindningstid eller inte
  • Om en router är inkluderad i abonnemanget eller inte

Men faktum är att priserna på bredband även kan variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor. Sök på din adress här nedanför och se vilka priser som gäller just för dig.

Hur höga hastigheter har ADSL?

Bredband via ADSL har en maximal nedladdningshastighet på 24 Mbit/s. Uppladdningshastigheten är betydligt lägre, och ligger på cirka 3 Mbit/s. Du ska dock tänka på att hastigheterna som bredbandsleverantörerna marknadsför ofta är teoretiska. Förutsättningarna måste vara som bäst för att du ska kunna nå upp till högsta möjliga hastigheter.VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) är en betydligt snabbare bredbandsteknik jämfört med ADSL. Här kan du nå hastigheter på upp till 60 Mbit/s.

Vill du ha snabbare surf än vad ADSL kan ge? Då är det bredband via fiber som gäller.

Det här kan du göra på internet med olika surfhastigheter

  • 2–10 Mbit/s. Räcker för att surfa på webbsidor och svara på mejl. När du når upp i 8 Mbit/s kan du även se video i låg kvalitet.
  • 20–30 Mbit/s. Nu kan du även börja se film i HD-upplösning och ladda ned större filer.
  • 40–60 Mbit/s. I dessa hastigheter kan du göra det mesta. Du streamar musik och filmer i bra kvalitet och det går fort att ladda ned filer. 

Hur får jag snabbare ADSL?

Om du upptäcker att ditt bredband via ADSL ger lägre hastigheter än vad du betalar för kan det till exempel vara så att den närmsta telestationen inte ligger tillräckligt nära din bostad. Men det borde din bredbandsleverantör å andra sidan i så fall ha uppmärksammat. En annan möjlig orsak är att ditt modem eller router inte sitter i rätt jack, det vill säga i det första telejacket där den externa telefonledningen kommer in.

Enligt Bredbandslista.se finns det två sätt att kolla vilket telejack som är det rätta. Du kan sätta en telefon i ena jacket och lägga av luren och sätta en annan telefon i ett annat telejack och lyfta luren. Hör du ingen ton i telefon nummer två sitter det inte i andra jacket. Har du fler telejack får du testa dig fram tills du hittar ett jack där du hör en ton oavsett i vilket annat jack en avlagd telefon sitter.

Tips! Du kan även testa ditt bredbandi varje telejack för att se var bredbandet är som snabbast. Tänk då på att koppla ner andra enheter som är anslutna telenätet så att dina bredbandstester blir helt korrekta.

Får du inte bukt på problemet med långsamt ADSL kan det vara värt att kolla upp dina möjligheter att skaffa bredband via fiber i stället. Fiber ger nämligen de absolut högsta bredbandshastigheterna.

Är bredband via ADSL snabbare än mobilt bredband?

Tidigare har ADSL varit klart snabbare än mobilt bredband, men nu kan det senare ofta erbjuda lika, om inte ännu högre, hastigheter.

Bredband via fiber är dock betydligt snabbare än både mobilt bredband och ADSL. Här kan du under optimala förhållanden komma upp i hastigheter på uppemot 1 000 Mbit/s. Den teoretiska topphastigheten för fiber ligger i dag på 10 000 Mbit/s.

För- och nackdelar med ADSL och mobilt bredband

Står du inför valet mellan ADSL och mobilt bredband? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Bredband via ADSL ger till exempel relativt stabil uppkoppling via kopparnätet och obegränsad surfmängd, men behöver å andra sidan kopplas med sladd till telefonjacket, är låst till en fast adress och ger sämre uppladdningshastigheter än nedladdningshastigheter.

Mobilt bredband är ett betydligt flexiblare alternativ som dessutom ofta ger riktigt bra hastigheter i 4G- eller 5G-nätet. Det finns dock inte alltid möjlighet att välja obegränsad surf, och om du behöver riktigt höga surfmängder kan mobilt bredband bli rätt dyrt.

Kopparnätet håller på att avvecklas

Något som kan vara bra att vara medveten om är att kopparnäten, som alltså ger bredband via ADSL, håller på att avvecklas. Bredband via telejacket är därför egentligen inte något framtidssäkert alternativ. Du kan läsa mer om detta på PTS hemsida.

Det är ditt eget ansvar att se till att du har tillgång till bredband och telefoni. PTS kan i vissa fall hjälpa till om det är så att ingen leverantör kan erbjuda dessa tjänster. Men i de allra flesta fallen har du tillgång till bredband från åtminstone en leverantör.

Vad kan jag använda i stället för ADSL?

Om du inte vill ha eller inte har möjlighet att skaffa bredband via ADSL rekommenderar vi att du skaffar fiber. Men då gäller det förstås att det finns fiber där du bor, eller att du har möjlighet att installera det. Du kan också använda mobilt bredband eller bredband via kabel-tv.

Telia, Telenor och Tre har en lösning som de kallar för fast bredband via mobilnätet. Det kan också vara ett alternativ för dig som inte kan eller vill ha ADSL-bredband.

Sammanfattning

Än så länge är ADSL en bra bredbandslösning, särskilt om du inte har tillgång till fiber. Det är relativt billigt och erbjuder helt okej hastigheter. Däremot är det inte det mest framtidssäkra alternativet, vilket kan vara bra att vara medveten om. Kopparnätet kommer vara helt avvecklat år 2026, men redan nu har flera bredbandsleverantörer slutat erbjuda nya abonnemang för ADSL och valt att bara satsa på fiber.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Vad kostar ett ADSL-bredband?

Generellt kan man säga att ett abonnemang utan bindningstid kostar cirka 300–350 kronor i månaden. Men det är din adress och valet av leverantör och hastigheter som avgör vad just du får betala.

Kan jag använda egen router till ADSL?

Ja, det är möjligt att använda en egen router till ADSL. Du kan då behöva gör en så kallad bryggning, men kontakta din bredbandsleverantör och hör efter hur du ska gå till väga.

Har bredband via ADSL bindningstid?

Vissa bredband via ADSL har bindningstid, medan andra inte har det.

Är bredband via ADSL lika snabbt som fiber?

Nej, bredband via ADSL är inte lika snabbt som bredband via fiber.