Bredband via ADSL har länge varit den vanligaste formen av fast bredband i Sverige, men har på senare år fått allt större konkurrens av snabbare och mer kraftfulla bredbandstyper och kommer inom kort att försvinna helt. På den här sidan går vi igenom hur ADSL fungerar, men berättar även om varför man har beslutat att avveckla det gamla kopparnätet (och därmed ADSL) och när avvecklingen beräknas vara klar.

Vad är bredband via ADSL?

ADSL står för Asymmetrical Digital Subscriber Line och har fram tills relativt nyligen varit Sveriges vanligaste infrastruktur för fast bredband. Anslutningen sker via telejacket och bredbandssignalerna skickas via det gamla kopparnätet, och ADSL har därför även kallats bredband via telejacket och bredband via kopparnätet.

Info! Bredband via ADSL har asymmetriska hastigheter, vilket innebär att upp- och nedladdningshastigheterna är olika höga. Nedladdningshastigheten är dock alltid högre än uppladdningshastigheten. Det går alltså snabbare att ladda ner material och till exempel streama film än att exempelvis ladda upp foton och dokument.

ADSL är faktiskt en vidareutveckling av DSL (Digital Subscriber Line), vilket alltså är en bredbandsstandard för dataöverföring via tele/kopparnät. Man använder ibland förkortningen xDSL för ett samlingsnamn för de två vanligaste DSL-typerna, närmare bestämt ADSL och den något snabbare efterföljaren VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line).

Hur höga hastigheter ger bredband via ADSL?

Maxhastigheten för ADSL ligger på cirka 24 Mbit/s nedströms och på 3 Mbit/s uppströms. Och detta är alltså under optimala förhållanden, så det är inte säkert att du når upp ens till dessa ändå relativt låga hastigheter (jämför med de flesta andra bredbandstyper).

VDSL är något snabbare, och har nedladdningshastigheter på maximalt 60 Mbit/s och uppladdningshastigheter på max 12 Mbit/s. Även detta är ju under optimala förhållanden,  och något som är bra att känna till är att VDSL måste ha nära till en telestation för att fungera riktigt bra.

När försvinner ADSL?

Senast 2026 räknar Telia (som äger stora delar av kopparnätet) med att det gamla kopparnätet är helt avvecklat. Och då försvinner alltså både bredband och fast telefoni via kopparnätet. På många platser i landet har kopparnätet redan lagts ner, och det är även därför som i princip alla bredbandsoperatörer har slutat att erbjuda nya abonnemang för ADSL.

Varför avvecklas ADSL?

Det gamla kopparnätet, och således bredband via ADSL, avvecklas för att det helt enkelt anses vara för gammalt. Nätet har inte den kapacitet som krävs för att kunna erbjuda de hastigheter och den prestanda som efterfrågas i dag, så nätägare och bredbandsleverantörer vill hellre lägga fokus och pengar på snabbare, kraftfullare och mer framtidssäkra bredbandstekniker.

Hur påverkas man som kund när ADSL läggs ner?

När kopparnätet fasas ut ersätter Telia fast telefoni med telefoni via mobilnätet och bredband via ADSL med fiber eller mobilt bredband. Har du bredband och/eller fast telefoni via telejacket i dag måste du alltså beställa en annan lösning i god tid innan kopparnätet avvecklas där du bor.

Men om du berörs av avvecklingen ska du få (om du inte redan har fått) information om det i god tid innan den faktiskt sker, antingen av Telia eller av din operatör. På Telias sida Framtidens nät kan du läsa mer om avvecklingen av kopparnätet, vad det innebär för dig som kund och det finns även information om var du kan vända dig om du har fler frågor. På sidan hittar du även dokument som listar alla kommuner och orter där kopparnätet läggs ner under 2024 respektive 2025.

Vilka alternativ till ADSL finns det?

Här ovanför listar vi alltså vilka andra vanliga bredbandstyper som finns, men det är däremot inte säkert att alla är tillgängliga där du bor. Mobilt bredband bör du kunna skaffa oavsett, så länge som någon av operatörerna som erbjuder mobilt bredband har täckning där du ska använda bredbandet. Bredband via fiber eller kabel-tv kräver däremot att du har en sådan anslutning i din bostad.

Ska man välja fiber eller mobilt bredband i stället för ADSL?

Om du vill ha en fast och snabb bredbandslösning där hemma och har fiber indraget till bostaden bör du välja det. Men om du är ute efter ett mer flexibelt bredband som bara du ska använda kan mobilt bredband (gärna med stöd för 5G) passa bättre. Oavsett vilket alternativ du väljer bör du få ett betydligt snabbare bredband än ADSL.

Maxhastigheter för fiber och mobilt bredband

BredbandstypMaxhastighet
Fiber10 000 Mbit/s*
Mobilt bredband 5G80–100 Mbit/s
Mobilt bredband 4G1 000 Mbit/s
*Tester har uppmätt betydligt högre hastigheter för fiber, men för oss vanliga konsumenter är detta i regel topphastigheten i de svenska stadsnäten i dagsläget.

Är fiber dyrare än ADSL?

Nej, snarare tvärtom. Framför allt om man tänker på fiberns kraft och betydligt högre hastigheter. Om du själv måste initiera en fiberinstallation blir det givetvis betydligt dyrare, men det är å andra sidan en engångskostnad som du dessutom kan se som en slags framtidsinvestering eftersom det kan öka värdet på bostaden.