Bredband via mobilnätet kombinerar fast och mobil bredbandsteknik, och har utvecklats i syfte att kunna erbjuda relativt snabb uppkoppling i de områden där fiberutbyggnad inte är möjlig. Här berättar vi hur det hela fungerar, vilka för- respektive nackdelar som finns med tekniken och vad är extra viktigt för dig som kund att tänka på.

Hur fungerar fast bredband via mobilnätet?

Tekniken bakom fast bredband via mobilnätet är precis som namnet antyder både fast och mobil. Det är vanligtvis fiber som står för den fasta delen, men än så länge kan bredband via mobilnätet inte mäta sig med fiberns styrka. Man kan snarare jämföra kapaciteten och hastigheterna med bredband via ADSL.

Visste du? Fast bredband via mobilnätet kallas även FWA, vilket står för Fixed Wireless Access. FWA är bland annat vanligt på den amerikanska marknaden eftersom man inte kommit så långt med fiberutbyggnaden där än.

När du skaffar fast bredband via mobilnätet kan uppkopplingen antingen ske via en utomhusmottagare som installeras på din bostad eller via en inomhusrouter. Det är din boendesituation som styr vilken lösning som passar bäst. Bor du till exempel i en lägenhet är en inomhusrouter förmodligen det bästa valet.

Obegränsad surf ingår alltid i abonnemangen, men däremot kan det finnas olika alternativ gällande hastigheterna.

Vad kostar det att installera fast bredband via mobilnätet?

Ett abonnemang för fast bredband via mobilnätet, med en hastighet på cirka 30 Mbit/s, brukar kosta mellan 300 och 500 kronor. Men det kan variera något mellan olika operatörer och beroende på var i landet du bor.

Kostnad för installationen tillkommer, och även den kan skilja sig beroende på operatör och mängden arbete. Men räkna med från 2 400 kronor och uppåt.

Hur lång är leveranstiden?

När du beställer fast bredband via mobilnätet måste operatören först göra en analys av dina förutsättningar och vilken slags uppkoppling som fungerar bäst där du bor. Lägger man till tiden för en eventuell installation av en utomhusmottagare kan leveranstiden uppgå till cirka sex månader efter att operatören bekräftade din order.

Om operatören skulle behöva bygga nya master i ditt område är leveranstiden ännu längre och kan landa på ett och ett halvt år.

När kan bredband via mobilnätet passa mig?

Fast bredband via mobilnätet kan passa dig som inte kan eller vill skaffa bredband via fiber. Det kan också vara ett bra alternativ om du har svårt att hitta ett mobilt bredband som matchar dina internetbehov. Men som med det mesta här i livet finns det både för- och nackdelar med fast bredband via mobilnätet. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

  • Relativt billigt att installera. Jämfört med en fiberinstallation är bredband via mobilnätet betydligt billigare att installera. Det kan kosta mellan 20 och 30 000 kronor att dra in fiber medan bredband via mobilnätet kostar från 2 400 kronor.
  • Obegränsad surf ingår alltid. Abonnemang för bredband via mobilnätet kommer alltid med obegränsad surf. Det gör ju även bredband via fiber och ADSL, men det är däremot inte alltid fallet med mobilt bredband.
  • Kan installeras när som helst. Bredband via mobilnätet kan installeras i princip när som helst under året, vilket inte bredband via fiber kan eftersom man då måste gräva i marken.

Nackdelar med fast bredband via mobilnätet

  • Inte lika snabbt som fiber. Eftersom uppkopplingen till viss del är mobil finns vissa begränsningar i de tillgängliga frekvenserna, vilket påverkar hastigheterna. Bredband via mobilnätet kan helt enkelt inte mäta sig med fiber, varken när det gäller hastigheter eller stabilitet.
  • Risk för störningar och fördröjningar. Tekniken bakom FWA är inte alls lika utvecklad som fiberteknik, och kan därför inte erbjuda lika stor kraft eller korta svarstider.
  • Höga abonnemangskostnader. Även om det är billigare att installera bredband via mobilnätet än att dra in fiber så är månadskostnaderna i regel högre än för fiberabonnemang.

Vilka operatörer erbjuder bredband via mobilnätet?

I dagsläget är det Telia, Telenor, Tele2 och Tre som erbjuder bredband via mobilnätet. Vissa av dem är något tydligare än andra med vilket upplägg och villkor som gäller, och det kan ibland därför vara lite svårt att få grepp om hur denna bredbandslösning egentligen skiljer sig från operatörernas mobila bredband. Men hos samtliga är det din adress som avgör vilka förutsättningar du har för FWA, vilka hastigheter du beräknas få tillgång till och vilken typ av utrustning du ska ha.

För att få veta mer om en specifik operatörs erbjudande på bredband via mobilnätet rekommenderar vi att du kontaktar operatören i fråga.

Hur snabbt är bredband via mobilnätet?

Normalhastigheterna för bredband via mobilnätet ligger på mellan 10 och 600 Mbit/s, men vilka hastigheter just du kommer kunna uppnå beror på valet av operatör, hur täckningen är där du bor och huruvida du har tillgång till 5G eller ej.

Vissa av operatörerna har även olika abonnemang för bredband via mobilnätet där du får välja mellan olika hastigheter, men även i det fallet är det viktigt att komma ihåg att det är täckningen som avgör exakt hur snabbt du kan surfa.

Tänk på! Operatörerna säger sig kunna garantera 30 Mbit/s, men det löftet har visat sig vara svårt att hålla i precis alla delar av landet. När din utomhusmottagare är monterad ska teknikern därför göra en kontrollmätning av prestandan för att säkerställa att du kan få de hastigheter som du betalar för. Når de inte upp till den förväntade nivån har du rätt att ångra avtalet.

Eftersom alla operatörer som erbjuder bredband via mobilnätet inkluderar 5G i sina respektive erbjudanden ska du teoretiskt sett kunna nå upp till 1 000 Mbit/s. Men det är alltså under optimala förhållanden och när täckningen i operatörens höghastighetsnät (även kallat 5G+) är bästa möjliga. 

Varför satsar operatörerna på fast bredband via mobilnätet?

Man kan ju fundera på varför operatörerna har valt att lansera en slags hybrid mellan fast och mobil bredband som egentligen inte ens kan jämföras med fiber. Men fiberutbyggnad är helt enkelt inte möjlig i exakt alla delar av landet eftersom det krävs mycket arbete och en hel del pengar. På vissa platser anses det helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart.

Bredband via mobilnätet kan förvisso inte mäta sig med fiberns styrka, men det är i många fall en mer kostnadseffektiv bredbandslösning som ändå kan ge hyfsat snabb uppkoppling till hushåll som annars skulle bli utan.