Bredband via mobilnätet är inte ett mobilt bredband, utan en helt ny lösning som kombinerar fast och mobil bredbandsteknik. Allt fler operatörer lanserar fast bredband via mobilnätet i syfte att kunna erbjuda hyfsade bredbandshastigheter i de områden där fiberutbyggnad inte är möjlig. Här berättar vi hur det hela fungerar.

Hur fungerar fast bredband via mobilnätet?

Tekniken bakom fast bredband via mobilnätet är precis som namnet antyder både fast och mobil. Det är vanligtvis fiber som står för den fasta delen, men än så länge kan bredband via mobilnätet inte mäta sig med fiberns styrka. Man kan snarare jämföra kapaciteten och hastigheterna med bredband via ADSL.

Visste du? Fast bredband via mobilnätet kallas även FWA, vilket står för Fixed Wireless Access. FWA är bland annat vanligt på den amerikanska marknaden eftersom man inte kommit så långt med fiberutbyggnaden där än.

När du skaffar fast bredband via mobilnätet kan uppkopplingen antingen ske via en utomhusmottagare som installeras på din bostad eller via en inomhusrouter. Det är din boendesituation som styr vilken lösning som passar bäst. Bor du till exempel i en lägenhet är en inomhusrouter förmodligen det bästa valet.

Obegränsad surf ingår alltid i abonnemangen, men däremot kan det finnas olika alternativ gällande hastigheterna.

Vad kostar det att installera fast bredband via mobilnätet?

Ett abonnemang för fast bredband via mobilnätet, med en hastighet på cirka 30 Mbit/s, brukar kosta mellan 300 och 500 kronor. Men det kan variera något mellan olika operatörer och beroende på var i landet du bor.

Kostnad för installationen tillkommer, och även den kan skilja sig beroende på operatör och mängden arbete. Men i regel startar priset på cirka 2 400 kronor.

Hur lång är leveranstiden?

När du beställer fast bredband via mobilnätet måste operatören först göra en analys av dina förutsättningar och vilken slags uppkoppling som fungerar bäst där du bor. Lägger man till tiden för en eventuell installation av en utomhusmottagare kan leveranstiden uppgå till cirka sex månader efter att operatören bekräftade din order.

Om operatören skulle behöva bygga nya master i ditt område är leveranstiden ännu längre och kan landa på ett och ett halvt år.

Då kan fast bredband via mobilnätet vara ett alternativ för dig

Fast bredband via mobilnätet kan passa dig som av någon anledning inte vill skaffa bredband via fiber eller ADSL. Eller om du har svårt att hitta ett mobilt bredband som matchar dina internetbehov. Det kanske även är den enda möjligheten till uppkoppling för dig som bor i ett område där fiberutbyggnad inte är möjlig.

Men som med det mesta här i livet finns det både för- och nackdelar med fast bredband via mobilnätet. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

 • Relativt billigt att installera. Jämfört med en fiberinstallation är bredband via mobilnätet betydligt billigare att installera. Det kan kosta mellan 20 och 30 000 kronor att dra in fiber medan bredband via mobilnätet kostar från 2 400 kronor.
 • Obegränsad surf ingår alltid. Abonnemang för bredband via mobilnätet kommer alltid med obegränsad surf. Det gör ju även bredband via fiber och ADSL, men det är däremot inte alltid fallet med mobilt bredband.
 • Kan installeras när som helst. Bredband via mobilnätet kan installeras i princip när som helst under året, vilket inte bredband via fiber kan eftersom man då måste gräva i marken.

Nackdelar med fast bredband via mobilnätet

 • Inte lika snabbt som fiber. Eftersom uppkopplingen till viss del är mobil finns vissa begränsningar i de tillgängliga frekvenserna, vilket påverkar hastigheterna. Bredband via mobilnätet kan helt enkelt inte mäta sig med fiber, varken när det gäller hastigheter eller stabilitet.
 • Risk för störningar och fördröjningar. Tekniken bakom FWA är inte alls lika utvecklad som fiberteknik, och kan därför inte erbjuda lika stor kraft och korta svarstider. 
 • Höga abonnemangskostnader. Även om det är billigare att installera bredband via mobilnätet än att dra in fiber så är månadskostnaderna i regel högre än för fiberabonnemang.

Flera operatörer erbjuder bredband via mobilnätet

Telia och Telenor var först ut med att erbjuda fast bredband via mobilnätet bland operatörerna på den svenska marknaden. Nu har även Tre lanserat ett liknande erbjudande, men i det här fallet verkar du ha större valmöjligheter när det gäller valet av router. Här nedanför kan du läsa mer om vad operatörerna kan erbjuda dig.

Bredband via mobilnätet hos Telia

Telia erbjuder två olika abonnemang för fast bredband via mobilnätet. Baspaketet ska ge hastigheter på mellan 10 och 30 Mbit/s, medan du som tecknar Pluspaketet ska kunna nå hastigheter på mellan 30 och 130 Mbit/s. I båda abonnemangen ingår obegränsad surf och en wifi-router. Bindningstid på 12 månader tillkommer.

Tänk på! Hastigheterna har visat sig kunna variera rätt rejält beroende på hur mottagningen är där du bor. Därför är det viktigt att montören kontrollerar detta när hen hjälper dig med installationen.

För att få veta om du kan få bredband via mobilnätet från Telia söker du på din adress på operatörens hemsida. Du kan även ringa supporten för att få hjälp.

Telia kommer undersöka dina förutsättningar och se vilken typ av utrustning som passar bäst för dig. Bor du i hus kommer en utomhusmottagare troligtvis passa bäst, medan en inomhusrouter blir smidigast för dig som bor i lägenhet.

Telias bredband via mobilnätet
 • Välj mellan olika hastigheter
 • Wifi-router ingår
 • Sveriges bästa mobilnät

Bredband via mobilnätet hos Telenor

På Telenors hemsida kan du söka på din adress och se om de kan leverera fast bredband via mobilnätet till dig. När du har säkerställt det och lagt en beställning gör Telenor en första bedömning av dina förutsättningar och vilka hastigheter du kan räkna med att få tillgång till.

Utifrån det får du förslag på passande utrustning. Precis som hos Telia är det antingen en utomhusmottagare (plus Google Nest wifi) eller en inomhusrouter. Fördelen med Telenors erbjudande är att bredbandet har stöd för 5G, så när tekniken är tillräckligt utbyggd ska det bara vara att koppla upp sig och köra.

Tänk på! Telenor säger själva att normalhastigheten ligger på 10–40 Mbit/s nedströms och 5–20 Mbit/s uppströms. Men detta kan som sagt variera beroende på operatörens täckning och mottagningen där du bor.

Om uppkopplingen till bredbandet ska ske via en utomhusmottagare kommer Telenors samarbetspartner Smartify höra av sig till dig några dagar efter din beställning för att boka tid för installation.

Telenors bredband via mobilnätet
 • Redo för 5G
 • Installation av Smartify
 • Surf i ett av Sveriges bästa mobilnät

Bredband via mobilnätet hos Tre

Hos Tre hittar du tjänsten 3Bredband Max som är ett bredband via Tres 5G+-nät och ger obegränsad surf inom Sverige. Tre marknadsför tjänsten som ett fast bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fixed Wireless Access), men till skillnad från Telia och Telenor ser det inte ut som att det är din adress som avgör vilken typ av utrustning du ska ha.

För att du ska kunna skaffa en utomhusrouter måste din bostad ha de rätta förutsättningarna för det, men det verkar vara upp till dig att bestämma om du över huvud taget vill köpa till en router och om det ska vara en utomhus- eller inomhusvariant. Med en utomhusrouter blir 3Bredband Max mer av ett alternativ till fast bredband , medan du med en inomhusrouter i princip får ett mobilt bredband med fri surf.

Tänk på att kolla upp Tres täckning i mobilnätet på din adress. Bor du i södra eller mellersta Sverige i eller nära någon av storstadsregionerna ska det inte vara några större problem, men bor du i norr eller ute på landsbygden kan du behöva se dig om efter en annan operatör.

Tres 3Bredband Max
 • Stöd för höghastighets-5G
 • Alltid obegränsad surf
 • Välj utomhus- eller inomhusrouter

Hur snabbt är bredband via mobilnätet?

Operatörerna marknadsför förvisso bredband via mobilnätet som ett alternativ för dig som inte vill eller kan skaffa fiber. Men när det gäller hastigheter och kapacitet kan man inte jämföra dessa två bredbandslösningar. Fiber är fortfarande mycket snabbare än bredband via mobilnätet, och eftersom det senare är beroende av täckningen i 4G- eller 5G-nätet kan det svaja rejält på sina ställen.

Enligt uppgift ligger de teoretiska topphastigheterna på 300 Mbit/s för bredband via mobilnätet. Men chansen att nå så höga hastigheter är i dagsläget minimal. Operatörerna säger sig kunna garantera 30 Mbit/s, men till och med detta har visat sig vara svårt att nå på vissa platser i landet.

Vissa kunder som har beställt bredband via mobilnätet uppger att hastigheterna varit lägre än vad de har blivit lovade när montören kommit för att installera utomhusantennen. Be därför montören göra en noggrann kontroll av mottagningen innan hen installerar något. Är hastigheterna för låga har du som kund rätt att dra dig ur avtalet.

5G kommer ge snabbare bredband via mobilnätet

Det är förmodligen först när 5G-tekniken är tillräckligt etablerad i landet som bredband via mobilnätet kommer kunna jämställas med fiber, både när det gäller kapacitet och hastigheter

Tres bredband via mobilnätet har stöd för höghastighets-5G, och det är såklart ett stort kliv framåt i utvecklingen. Men för att kunna surfa i de högsta 5G-hastigheterna gäller det att du som kund bor i en stad där Tres 5G+-nät är tillräcklig utbyggt.

Varför satsar operatörerna på fast bredband via mobilnätet?

Man kan ju fundera på varför operatörerna har valt att lansera en slags hybrid mellan fast och mobil bredband som egentligen inte ens kan jämföras med fiber. Saken är ju den att fiberutbyggnad inte är möjlig i exakt alla delar av landet eftersom det krävs mycket arbete och en hel del pengar. På vissa platser anses det helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart.

Nej, fast bredband via mobilnätet kan i dagsläget inte mäta sig med fiberns styrka. Men syftet är att kunna erbjuda en mer kostnadseffektiv bredbandslösning med hyfsade hastigheter för kunder som bor i områden utan tillgång till fiber.