Hur fungerar mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är trådlös uppkoppling för datorer, surfplattor och andra enheter du kan använda för att surfa på nätet. Uppkopplingen sker via mobilnätet, och till skillnad från fast bredband är den mobila varianten inte knuten till en särskild adress.

Det finns både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband, där operatörerna i de flesta fall erbjuder cirka tre eller fler surfnivåer att välja mellan.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Vilka hastigheter du kan komma upp i med ditt mobila bredband beror vilken operatör du har och hur täckningen i mobilnätet är just där du befinner dig. Vissa menar att normalhastigheten i 4G ligger någonstans mellan 10 och 20 Mbit/s, medan operatörerna själva hävdar att genomsnittshastigheten kan uppgå till 50 eller 60 Mbit/s.

Vilka fördelar finns det med mobilt bredband?

Det finns många fördelar med att teckna mobilt bredband i stället för fast bredband, men det beror ju såklart på hur stort internetbehov du har och hur din boendesituation ser ut. Här nedanför ser du både fördelar och nackdelar med mobilt bredband. Men tänk på att alltid utgå ifrån dina egna förutsättningar och önskemål när du väljer bredbandstyp.

Fördelar

  • Flexibelt
  • Finns som både abonnemang och kontantkort
  • Ofta snabbare än bredband via ADSL
  • Enkelt att aktivera och koppla upp

Nackdelar

  • Kommer inte alltid med obegränsad surf
  • Inte lika snabbt som fiber
  • Beroende av täckningen i mobilnätet

Så kopplar du upp ditt mobila bredband

Hur du kopplar upp ditt mobila bredband beror på vilken enhet du ska använda. Om enheten har ett simkortsfack behöver du vanligtvis bara stoppa in ditt simkort där för att kunna komma igång. Vill du koppla upp datorn behöver du ett USB-modem, även kallat dongel eller USB-sticka. Då placerar du simkortet i USB-modemet som du i sin tur placerar i datorns USB-port.

Är ni flera som ska dela på det mobila bredbandet måste du köpa en router. De flesta moderna routrar har i dag ett inbyggt modem. Då behöver du bara placera simkortet i routern och sedan koppla upp dig mot wifi-nätverket.

Tips! Hos vissa operatörer ingår det en portabel router om du tecknar ditt mobila bredband med bindningstid. Annars kan du i regel lägga till en router i samband med din beställning.

Om din router inte har ett inbyggt modem behöver du även ett sådant. Då stoppar du in simkortet i modemet som du sedan stoppar in i routerns USB-port. Därefter kopplar du upp dig mot wifi-nätverket.

Operatörerna som erbjuder mobilt bredband

Det finns många olika operatörer att välja på om du är på jakt efter mobilt bredband. Som du ser i listan här nedanför är mobilt bredband vanligare bland de större operatörerna, men det finns även några mindre som har riktigt bra erbjudanden.

Här kan du beställa mobilt bredband

Hur hittar jag det bästa mobila bredbandet?

För att hitta ett mobilt bredband som passar bäst just för dig för dig bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål. Kom ihåg att ett alternativ som passar bra för någon annan inte automatiskt är det bästa för dig. Här nedanför kan du läsa mer om vilka faktorer du ska tänka på när du jämför mobila bredband. Häng på!

1. Välj surf efter din förbrukning

Försök att hitta en surfnivå som matchar din genomsnittliga förbrukning. Surfen ska räcka månaden ut så du slipper köpa till extra. Samtidigt vill du inte ha för mycket surf kvar i slutet av månaden eftersom du då betalat för en högre surfmängd än du behöver.

Om det mobila bredbandet kommer vara din primära källa till internet behöver du betydligt högre surfmängd än om du bara ska använda det för att surfa lite sporadiskt.

Det finns mobilt bredband med obegränsad surf

Det finns även operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Det kan vara ett prisvärt alternativ om du surfar väldigt mycket och streamar filmer eller serier flera gånger i veckan. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen plötsligt ska ta slut.

I dagsläget är det Telia, Telenor, Tele2, Tre och Chili som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Men du kan även kolla in Fibio som erbjuder mobilt bredband med hela 500 GB om du tycker att helt fri surf är lite i överkant.

Fibio mobilt bredband 500 GB
  • Använder Telenors mobilnät
  • Inga bindningstider
  • Slopade startavgifter

2. Kolla operatörens täckning där du bor

Se till att välja en operatör med den bästa täckningen i ditt område. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du i regel även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat. Tänk på att flera operatörer kan dela nät och då gäller även samma täckning. Till exempel går Tre, Hallon och Chili under samma nät.

Tänk på! Dåligt väder i form av regn och blåst kan försämra din täckning. Även skog, berg, hus, annan elektronik och mycket mer kan påverka.

Om du upplever att täckningen är dålig kan du testa att förbättra den med en extern antenn. Då blir signalen mellan ditt modem och mobilmasten inte lika känslig för störningar.

3. Jämför villkoren för bindnings- och uppsägningstid

I dag erbjuder i stort sett alla operatörer mobilt bredband både med och utan bindningstider. Väljer du ett abonnemang med bindningstid kommer du förvisso ofta undan lite billigare, men då måste du vara säker på att operatören passar dig. Du kan nämligen inte byta operatör under bindningstiden. Har du däremot ett abonnemang utan bindningstid kan du byta operatör om du inte känner dig nöjd, eller höja eller sänka surfmängderna i abonnemanget.

Oavsett om du tecknar mobilt bredband med eller utan bindningstid tillkommer ofta en uppsägningstid på en månad. Men det kan alltid vara bra att kolla vilka villkor som gäller just hos din operatör.

4. Tänk prisvärt och jaga inte efter det billigaste

När du har fått fram några mobila bredband som uppfyller de flesta av dina krav är det dags att börja jämföra priserna. Det är nämligen många som börjar i ”fel” ände och går på jakt efter de absolut billigaste prislapparna. Undvik att göra samma misstag. Då riskerar du att teckna ett mobilt bredband som egentligen inte lever upp till dina förväntningar. Fundera hellre på hur prisvärt erbjudandet blir för dig i längden och hur mycket du får på köpet.

Tänk på att kolla upp om det tillkommer några övriga kostnader utöver månadsavgiften. Annars kan det mobila bredbandet bli dyrare än du tänkt dig.

Kan jag spara oanvänd surf på mobilt bredband?

Alla operatörer erbjuder inte möjligheten att spara oanvänd surf på mobilt bredband, men hos vissa går det fint. Det är en fördel om du till exempel surfar olika mycket från månad till månad.

Tänk på! Om du sparar oanvänd surf varje månad kan det vara ett tecken på att du har för hög surfmängd. Då är det bättre att byta till ett abonnemang med mindre surf för att få ner månadskostnaden.

Operatörerna brukar dock ha olika begränsningar för hur mycket surf du får spara och hur länge du får spara den. Hos en del har du kvar oanvänd surf hur länge som helst medan du hos andra bara får spara den till nästkommande månad.

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Vissa mobila bredband kan du ta med dig utomlands och använda precis som i Sverige, medan andra bara fungerar i Sverige. När det gäller surfen tillåter vissa operatörer att du använder hela eller i alla fall en del av abonnemangets surfpott inom hela EU/EES, och det finns även ett fåtal som låter dig ta med en del av surfen utanför Europa. Men tänk på att villkoren kan variera även mellan de olika abonnemangen, så kolla upp vad som gäller hos din operatör.

Finns det mobila bredband för studenter?

Ja, det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband till lägre pris för studenter. För att få ta del av en sådan rabatt måste din utbildning ge rätt till stöd från CSN. Du behöver dock inte ta något studiestöd för att få ta del av rabatten – det är utbildningens status som avgör.

Tänk på att du måste ha ett giltigt Mecenatkort eller Studentkortet för att få ta del av studentrabatten.

Är abonnemang bättre än kontantkort till mobilt bredband?

Om mobilt bredband med abonnemang eller mobilt bredband kontant är bäst för dig beror helt på hur du planerar att använda bredbandet. 

Abonnemang kan till exempel passa bäst för dig som surfar mycket eftersom det blir mer prisvärt i längden. Men surfar du mer sporadiskt kan ett kontantkort vara ett bättre alternativ eftersom du då själv kan bestämma när du vill surfa. Du laddar bara på den prisplan du vill ha och slipper betala för det mobila bredbandet när du inte använder det.

Tips! I dagsläget är det Telia, Telenor och Hallon som erbjuder kontantkort till mobilt bredband.

Kontantkorten till mobilt bredband är oftast giltiga i 30 dagar. Därefter måste du ladda på en till prisplan för att kunna surfa. Det finns dock operatörer med en giltighetstid på upp till ett år.

Finns det mobilt bredband för företag?

Ja, det är inte bara privatpersoner som kan teckna mobilt bredband, utan även företag. Eftersom mobilt bredband är så flexibelt passar det till exempel perfekt för företag där de anställda ofta behöver jobba på distans. I dag finns det flera operatörer, både stora och små, som erbjuder särskilda företagsabonnemang för mobilt bredband. Så det borde inte vara något större problem att hitta ett passande alternativ.

Om företaget är beroende av surf för att kunna arbeta är just surfmängderna en av de viktigaste sakerna att fokusera på när ni jämför operatörernas mobila bredband. Hos de större operatörerna som erbjuder mobilt bredband för företag finns i regel abonnemang med obegränsad surf. Dessutom till riktigt bra priser.

Tänk på! Precis som för privatpersoner är det viktigt att ni som företag väljer en operatör med god täckning där ni planerar att arbeta.

Om ni reser utomlands mycket i jobbet kan det även vara bra att välja ett mobilt bredband som låter er surfa (i princip) som vanligt även utanför Sveriges gränser. Hos vissa operatörer kan man ta med en del eller hela surfpotten med på resor inom EU/EES, medan ett fåtal även erbjuder möjligheten att ta med en del av surfen på resor utanför Europa.

Vanliga frågor om mobilt bredband

Hur skaffar jag mobilt bredband?

Du beställer mobilt bredband på operatörens hemsida. Hos vissa operatörer kan du välja om du vill ha abonnemang eller mobilt bredband kontant. Du kommer då få hem ett simkort som du placerar direkt i enheten eller i en router.

Erbjuder alla operatörer mobilt bredband?

Nej, alla operatörer erbjuder inte mobilt bredband. I dagsläget hittar du mobilt bredband hos Telia, Telenor, Tele2, Tre, Chili, Fibio, Hallon och Bredband2.

Finns det mobilt bredband med obegränsad surf?

Ja, vissa operatörer erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Några exempel är Telia, Telenor, Tele2, Tre och Chili.

Finns det mobilt bredband som har stöd för 5G?

I dagsläget verkar det ”bara” vara 4G som gäller för mobilt bredband, i alla fall för privatpersoner. Däremot har vissa operatörer mobilt bredband för företag som stödjer 5G.

Kan jag skaffa mobilt bredband med betalningsanmärkning?

Om du har en betalningsanmärkning kan det bli svårt att skaffa ett abonnemang till mobilt bredband. De flesta operatörerna har nämligen som krav att du inte får ha någon betalningsanmärkning. Däremot kan du skaffa ett mobilt bredband med kontantkort i stället.

Har jag ångerrätt på mobilt bredband?

När du tecknar ett mobilt bredband på operatörens hemsida har du alltid 14 dagars ångerrätt. Om du däremot tecknar ditt mobila bredband i butik får du bara lämna tillbaka det om du har öppet köp. Även om du får lämna tillbaka ditt mobila bredband kan du bli betalningsskyldig om du har börjat använda det. Då får du betala för den delen av tjänsten du har använt.