Mobilt bredband

Börja med att ta reda på vilka operatörer som kan erbjuda mobilt bredband med bra täckning hos dig. Därefter bör du fundera över vilken typ av internetanvändare du är. Det kommer nämligen påverka vilken datamängd och överföringshastighet som du behöver på ditt mobila bredband. Slutligen, när du har fått fram flera alternativ, ska du sortera efter pris och välja det som är billigast.

Titta på täckningskartorna för att se vilken operatör som har bäst täckning

Operatörerna erbjuder olika bra täckning runt om i landet. Börja därför alltid med att kolla operatörernas täckningskartor för att se hur täckningen är där du bor eller tänker använda ditt mobila bredband som mest. Täckningskartorna hittar du på respektive operatörs hemsida.

Flera operatörer använder sig av samma nät vilket ger lika bra täckning oavsett vilken operatör du väljer. I tabellen ovan kan du sortera för att se vilka operatörer som använder sig av samma nät.

Skulle du ha dålig täckning går den till viss del att förbättra. Du kan bland annat köpa till en antenn till ditt mobila bredbandsmodem. Om du däremot saknar täckning helt och hållet finns det inget du kan göra för att förbättra den.

Datamängden och överföringshastigheten påverkar vad du kan göra på nätet

När du ska välja ett mobilt bredband måste du först och främst bestämma dig för vilken datamängd du vill ha. Vilken datamängd du behöver beror på hur ofta du surfar på nätet och vad du gör online. Datamängden påverkas även om det är flera personer som surfar på samma mobila bredband samtidigt.

Ska du använda det mobila bredbandet varje dag behöver du mycket data, men om du bara kommer att använda det då och då räcker det med en mindre mängd.

Det kan du göra med 1 GB data:

  • Lyssna på musik i 14 timmar.
  • Se på film med låg kvalitet i en timme.
  • Besöka cirka 300 hemsidor.

Även det mobila bredbandets överföringshastighet är av stor vikt när du ska hitta ett mobilt bredband. Med överföringshastighet menas tiden det tar att föra över information. Överföringshastigheten påverkar vad du kan göra på nätet. Ju lägre överföringshastighet, desto mindre saker kan du göra. Har du riktigt låg överföringshastighet kan det bli svårt att exempelvis titta på videoklipp, eftersom det tar för lång tid att föra över informationen till dig.

  • 2–10 Mbit/s – Räcker för att besöka hemsidor och svara på mejl. För att kunna titta på ett lågupplöst videoklipp krävs cirka 8 Mbit/s.
  • 40–60 Mbit/s – Tillräckligt för att kunna surfa snabbt och streama musik med den bästa ljudkvaliteten. Det går även att streama film i Full HD.
  • 100 Mbit/s – Med dessa nivåer kan du göra det mesta utan problem. Du surfar blixtsnabbt och streamar film i bästa kvalitet utan några som helst problem.

Den överföringshastighet som marknadsförs är bara en teoretisk maxhastighet och troligtvis når du inte upp i de nivåerna. Dessutom påverkas hastigheten av vilken utrustning du har, hur många som surfar mot samma nät samtidigt och din omgivning. 

Tips! Om du vill ha ett riktigt snabbt bredband är fast bredband fortfarande snabbare än mobilt bredband.

Jämför priserna på mobilt bredband

Mobila bredband skiljer i pris hos olika operatörer. Därför är det viktigt att du även jämför priserna när du väl har hittat mobila bredband som uppfyller dina krav och kriterier. Många operatörer erbjuder rabatterade priser på sina mobila bredband, och det är jättebra, men låt dig inte heller luras. Ett mobilt bredband som är jättebilligt nu är inte ett bra alternativ om det ordinarie priset är skyhögt. Titta alltid på det ordinarie priset när du jämför kostnaderna på mobila bredband, det är först då du kan se vilket alternativ som är billigast.

Ta även reda på om det tillkommer några andra avgifter som höjer totalkostnaden. Det kan till exempel handla om startavgift eller aviavgifter.

De vanligaste frågorna om mobilt bredband

Finns det mobila bredband med obegränsad datamängd?

Ja, flera av de största operatörerna erbjuder mobila bredband med en obegränsad datamängd. Frågan är dock hur obegränsad datan faktiskt är. Många operatörer kan stänga ned det mobila bredbandet om de tycker att surfnivån överstiger en onaturlig nivå.

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Ja, det kan fungera att surfa utomlands, det beror på vilken operatör du har. En del operatörer tillåter dig att surfa utomlands medan andra inte gör det.

Kan jag köpa ett mobilt bredband utan någon bindningstid?

Ja, det finns flera mobila bredband utan bindningstid. Det gör det enkelt för dig att säga upp abonnemanget när du själv känner för det.