Hur mycket surf behöver jag?

Hur mycket surf du behöver beror helt enkelt på vad du använder ditt mobila bredband till. Med hjälp av vår funktion längre ner på sidan kan du ser hur mycket surf som motsvarar dina vanor och behov. Du kan även läsa om vilka appar som drar mest surf och vad du kan göra för att surfa smartare och mer prisvärt.

Vad du gör på nätet påverkar hur mycket surf du behöver

Vad du använder ditt mobila bredband till och hur ofta du använder det avgör hur mycket surf du behöver. Att titta på Youtube-klipp i flera timmar varje dag drar exempelvis betydligt mer data än att bara läsa mejlen eller kolla runt på några webbsidor lite sporadiskt.

Ta hjälp av funktionen här nedanför för att räkna ut hur mycket surf, det vill säga hur många GB, som motsvarar din användning. När du fått en siffra kan du klicka dig vidare för att hitta ett passande mobilt bredband.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Är det dyrt att köpa till extra surf?

Ja, det är faktiskt ofta rätt dyrt att köpa till extra surf. Därför är det viktigt att du hittar en surfmängd som passar dig. Om du ofta behöver köpa till extra surf är det bättre att du byter upp dig till en högre surfmängd.

Men du vill inte heller ha för mycket surf över varje månad eftersom det är ett tecken på att du betalar för mer surf än du behöver. Då kanske det är en bättre idé byta till en lägre surfmängd.

Så mycket surf drar dina appar

Något som drar mycket surf när du använder ditt mobila bredband är dina appar. Att Netflix och Youtube drar mycket surf är nog inte så förvånande. Men faktum är att även Instagram är en riktig surfbov. Här nedanför ser du hur mycket surf de populäraste apparna drar per dag

Så mycket surf drar de populäraste apparna

  • Spotify. Om du lyssnar på musik i en timme med mellankvalitet förbrukar du cirka 115 MB. Om du lyssnar cirka 2 timmar om dagen förbrukar du 8 GB i månaden.
  • Netflix. I normalkvalitet förbrukar du cirka 1 GB surf i timmen när du tittar på Netflix. Om du streamar filmer i cirka en timme om dagen gör du av med cirka 30 GB surf i månaden.
  • Youtube. Tittar du på klipp i 720p förbrukar du cirka 1 GB i timmen. Om du tittar på Youtube-klipp en timme om dagen innebär det att du förbrukar cirka 30 GB per månad.
  • Instagram. Att använda Instagram förbrukar cirka 720 MB i timmen. Använder du Instagram en timme om dagen innebär det att du förbrukar cirka 21 GB surf i månaden.
  • Facebook. En timmes Facebook-användning drar cirka 80 MB i timmen, vilket blir ungefär 2,5 GB i månaden om du använder appen varje dag. Du förbrukar mer surf om du även tittar på videoklipp.

Skaffa fri surf till ditt mobila bredband om du surfar mycket

Om du förbrukar mycket surf varje månad kanske du ska fundera på att skaffa ett mobilt bredband med obegränsad surf. Då kan du surfa helt fritt utan att behöva oroa dig för att surfen ska ta slut.

I dag finns det flera operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Det stora utbudet gör det lättare att hitta ett som passar dig till ett riktigt lågt pris.

Exempel på operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf

Du behöver mer surf om flera ska dela på bredbandet

Med ett mobilt bredband kan du dela med sig av surfen med hjälp av en router. Om dina vänner eller andra familjemedlemmar ska koppla upp sig och surfa kommer du förmodligen behöva ett abonnemang med högre surfmängd än vad du kanske först hade tänkt.

Men även i detta fall är det ju också era internetvanor som styr hur mycket surf som bör ingå i det mobila bredbandet. Är ni många i familjen som ska dela, där alla vill kunna streama film, spela online-spel och surfa runt utan hinder så är det i många fall mest prisvärt att satsa på ett mobilt bredband med obegränsad surf.

Så kan du spara på din surf

Om du känner att du förbrukar för mycket surf i dagsläget finns det flera saker du kan göra för att spara på surfen. Här nedanför ser du tre enkla tips!

  1. Stäng ner appar och hemsidor när du använt dem. Något som många glömmer bort att göra är att stänga ned sina appar och hemsidor efter användning. Om du bara klickar ned dina appar i surfplattan är de fortfarande aktiva och kommer därför fortsätta förbruka data. Dessutom förbrukas mer batteri än nödvändigt. 
  2. Koppla upp dig mot wifi när det är möjligt. På många platser finns det tillgång till gratis wifi. Om du exempelvis slår dig ned på ett café för att arbeta kan du använda caféets wifi i stället för att koppla upp dig mot ditt mobila bredband.
  3. Stäng av automatiska uppdateringar på din enhet. Du kan även spara på surfen genom att stänga av automatiska uppdateringar. Det är bättre att du uppdaterar dina appar när du har tillgång till wifi. Då behöver du inte slösa på din surf i onödan.