Hur mycket surf behöver jag?

Hur mycket surf du behöver beror på vad du använder ditt mobila bredband till. Om du till exempel streamar filmer och serier går det åt ganska mycket surf. Däremot dras det inte så mycket surf om du bara surfar på hemsidor. Delar du med dig av surfen med en router krävs dessutom ytterligare surf för att den ska räcka månaden ut.

Vad du gör på nätet påverkar hur mycket surf du behöver

Vad du använder det mobila bredbandet till och hur ofta du använder det påverkar hur mycket surf du behöver. Det kan exempelvis gå åt flera gigabyte om du tittar på Youtube-klipp i flera timmar varje dag. Däremot går det inte alls åt lika mycket surf om du bara läser e-post.

Det här kan du göra med olika surfnivåer

  • 1 GB. Med 1 GB surf kan du titta på videoklipp i ungefär 2 timmar eller surfa på vanliga webbsidor i 16 timmar.
  • 5 GB. Med 5 GB kan du titta på video i 10 timmar eller surfa på webben i 80 timmar.
  • 10 GB. Med 10 GB kan du se på videoklipp i 20 timmar eller surfa på hemsidor i 160 timmar.

Om du har ett abonnemang till ditt mobila bredband ska surfen räcka i en månad. Så om du tittar på video i cirka 30 minuter om dagen behöver du en surfmängd på cirka 10 GB för att surfen ska räcka hela månaden.

Dyrt att köpa till extra surf

Det är viktigt att du hittar en surfmängd som passar dig. Om du har för lite surf kan du bli tvungen att köpa till extra surf. I längden blir det väldigt dyrt. Då är det bättre att du byter upp dig till en högre surfmängd från början.

Men du vill inte heller ha för mycket surf eftersom det är ett tecken på att du betalar för mer surf än du behöver.

Så mycket surf drar dina appar

Något som drar mycket surf när du använder ditt mobila bredband är dina appar. Att Netflix och Youtube drar mycket surf är nog inte så förvånande. Men faktum är att även Instagram är en rejäl surfbov.

Så mycket surf drar de populära apparna

  • Spotify. Om du lyssnar på musik i en timme med mellankvaliteten förbrukar du cirka 115 MB. Om du lyssnar cirka 2 timmar om dagen förbrukar du 8 GB i månaden.
  • Netflix. I normalkvalitet förbrukar du cirka 1 GB surf i timmen när du tittar på Netflix. Om du streamar filmer i cirka en timme om dagen gör du av med cirka 30 GB surf i månaden.
  • Youtube. Tittar du på klipp i 720p förbrukar du cirka 1 GB i timmen. Om du tittar på Youtube-klipp en timme om dagen innebär det att du förbrukar cirka 30 GB per månad.
  • Instagram. Instagram är en riktig surfbov som förbrukar cirka 720 MB i timmen. Använder du Instagram en timme om dagen innebär det att du förbrukar cirka 21 GB surf i månaden.
  • Facebook. Till skillnad från Instagram förbrukar du inte lika mycket data när du använder Facebook: cirka 80 MB i timmen. En timmes Facebook-användning blir alltså 2,5 GB i månaden. Däremot förbrukar du mer surf om du även tittar på videoklipp genom appen.

Skaffa fri surf till ditt mobila bredband om du surfar mycket

Om du förbrukar mycket surf genom din internetanvändning kanske du ska fundera på att skaffa ett mobilt bredband med obegränsad surf. Då kan du surfa helt fritt utan att behöva oroa dig för att surfen ska ta slut varje månad.

I dag finns det flera operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Det stora utbudet gör det lättare att hitta ett som passar dig till ett riktigt lågt pris.

Du behöver mer surf om flera ska surfa

Med ett mobilt bredband kan man dela med sig av surfen via en router. Om du planerar att låta dina vänner eller resten av familjen surfa kommer du troligtvis att behöva en högre surfmängd än du först hade tänkt dig. Ju fler ni är som surfar, desto högre surfmängd behöver ni. Är ni många som surfar samtidigt kan surfmängden ta slut väldigt fort.

Även i det här fallet påverkar er internetanvändning vilken surfmängd ni behöver.

Så kan du spara på din surf

Om du känner att du förbrukar för mycket surf i dagsläget finns det flera saker du kan göra för att spara på surfen.

Något som många glömmer bort att göra är att stänga ned sina appar och hemsidor efter användning. Om du bara klickar ned dina appar i surfplattan betyder det inte att appen är avstängd. Den är fortfarande igång och kommer att förbruka lite data. Dessutom förbrukas mer batteri än nödvändigt. Se därför till att stänga av alla appar efter användning för att spara på surfen.

På många platser finns det tillgång till gratis wifi. Om du exempelvis slår dig ned på ett café för att arbeta kan du använda caféets wifi i stället för att koppla upp dig mot ditt mobila bredband.

Du kan även spara på surfen genom att stänga av automatiska uppdateringar. Det är bättre att du uppdaterar dina appar när du har tillgång till wifi. Då behöver du inte slösa på din surf i onödan.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se