Byta lösenord och namn på wifi och router

Redo att byta namn och lösenordet på wifi och routern, men osäker på hur du gör och vad som kan vara bra att tänka på för att göra lösenorden säkrare? Här går vi igenom hur du går till väga, varför det kan vara bra att byta lösenord och tipsar om hur du skapar starka lösenord till både wifi och router.

Vad är skillnaden mellan wifi- och router-lösenord?

Wifi- och router-lösenord är faktiskt två olika saker, även om båda kommer förinställda när du får hem routern av din operatör. Ditt wifi-lösen använder du när du ska koppla upp dig mot internet via en enhet, som datorn eller mobilen, medan du använder routerlösenordet för att logga in på själva routern

Däremot måste du ha koll på ditt router-lösenord för att kunna ändra lösenordet till wifi, så på ett sätt kan man ju säga att de hänger ihop. När du ska ändra wifi-lösenordet måste du nämligen logga in på routern. Här nedanför går vi igenom hur du gör.

Ändra lösenord och namn på wifi 

Du ska både snabbt och lätt kunna byta wifi-lösenord, och detsamma gäller för dig som vill passa på att även byta ut själva nätverksnamnet (SSID).

Följ dessa steg för att byta både lösenord och namn på wifi

 1. Öppna webbläsaren på din enhet och ange routerns ip-adress, skriv in användarnamnet och lösenordet och logga in.
 2. Gå till Inställningar, Wifi eller Anslutning. Det kan se lite olika ut, men under någon av dessa rubriker ska du kunna ändra lösenordet till ett nytt.
 3. Gå vidare till SSID eller Nätverksnamn för att ändra namn på ditt wifi.

Ändra lösenord på routern

Om du vill ändra ditt förinställda router-lösenord till ett eget som förmodligen är något mer säkert börjar du med att lokalisera lösenordet. Det hittar du i de flesta fall på själva routern, annars i manualen som följde med routern eller på tillverkarens hemsida.

Följ stegen nedan för att byta lösenord på routern

 1. Öppna en webbläsare, skriv in routerns ip-adress i sökfältet och logga sedan in med användarnamn och lösenord.
 2. Gå till Inställningar eller Avancerat och klicka på Byt lösenord eller liknande.
 3. Skriv in det gamla lösenordet och sedan det du vill byta till.
 4. Klart!

Varför ska man byta lösenord på wifi och router?

När du köper en router är både router- och wifi-lösenord förinställda på enheten. Dessa lösenord består ofta av bokstavs- och sifferkombinationer som kan vara svåra att minnas utantill, och man kan i många fall även diskutera hur säkra lösenorden egentligen är.

Just därför kan det vara en god idé att byta lösenord på både routern och ditt wifi till egna, starkare varianter. Oavsett vilken tjänst eller enhet det gäller ska du alltid satsa på att skapa så starka lösenord som möjligt. Här nedanför ser du en lista på punkter som kan vara bra att ha i åtanke när du skapar lösenord, exempelvis till ditt wifi och din router. Listan är delvis inspirerad av NordVPN:s dito.

Så skapar du starka lösenord för wifi och router

 1. Lösenordet bör bestå av minst tio tecken för att göra det så svårt som möjligt för eventuella inkräktare.
 2. Inkludera både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.
 3. Låt en lösenordshanterare ta hand om dina lösenord så slipper du ha alla i huvudet (ja, du bör ha unika lösenord för alla dina användare och tjänster).
 4. Ta hjälp av en lösenordsgenerator som slumpar fram unika lösenord.

Sedan gäller det givetvis att hantera sina lösenord med varsamhet. Se till att hålla dem för dig själv, byt lösenord med jämna mellanrum (och det nya ska inte på något sätt likna det gamla!) och skapa alltid unika lösenord för olika användare och webbplatser.