Ska man välja mobilt bredband eller bredband via fiber?

Om du ska välja bredband via fiber eller ett mobilt bredband beror på hur och var du surfar på nätet. Bredband via fiber är det bästa alternativet om du surfar hemma och vill surfa både snabbt och stabilt. Om du hellre vill kunna vara flexibel och surfa var du än är i hela landet ska du däremot välja ett mobilt bredband.

Bredband via fiber är bäst för dig som surfar hemma

Bredband via fiber är knutet till en specifik bostad. Du kan alltså inte ta med dig ett sådant bredband på resan. Därför passar fiber bäst om du bara använder ditt bredband hemma.

Med fiber får du inte bara tillgång till höga hastigheter utan även en bredbandsteknik som är stabilare än någon annan på marknaden. Med fiber kommer din bredbandsuppkoppling inte att påverkas av vare sig väder, vind eller andra yttre faktorer.

I dag används en så liten del av fiberns kapacitet att din hastighet inte påverkas av hur många som surfar samtidigt. Men med ett mobilt bredband blir hastigheterna lägre ju fler ni är som surfar.

Bredband via fiber erbjuder överlägset högst hastigheter

Fiber är överlägset mobilt bredband vad gäller hastighet. Fiber har en maxhastighet på 1 000 Mbit/s, medan maxhastigheten på mobilt bredband ligger runt 60 Mbit/s.

I dag finns det ingen annan bredbandsteknik som är i närheten av hastigheterna du kan uppnå med fiber. Den stora fördelen med det är att du kan göra i stort sett vad du vill på nätet utan att uppleva några problem. Om du har haft problem att streama filmer förut kommer du inte längre att ha det med fiber.

Det kan dock vara bra att veta att maxhastigheten är en teoretisk maxgräns. Det är inte garanterat att du kommer upp i de hastigheterna. Samma sak gäller för mobilt bredband. Även om maxhastigheten är 60 Mbit/s är det kanske mer rimligt att du kommer upp i 15–20 Mbit/s när du surfar.

Mobilt bredband blir allt snabbare

Samtidigt som fiber är den snabbaste bredbandstekniken går det ingen nöd på dig som skaffar ett mobilt bredband. Hastigheterna blir hela tiden snabbare och snabbare.

I dag kan du göra det mesta på ditt mobila bredband utan några större problem. För bara några år sedan kunde man inte streama serier och filmer utan att det började lagga eller att kvaliteten blev dålig.

De kommande åren kommer mobila bredband att bli ännu snabbare. Det beror på utvecklingen av 5G som kommer att rullas ut för den breda massan de kommande åren.

Tänk på! 5G kommer först att rullas ut i storstäderna, följt av populära semesterorter innan andra delar av landet får tillgång till det nya mobilnätet.

5G kommer i första hand att användas inom industrin, men det nya mobilnätet kommer även att erbjuda hastigheter som är upp till tio gånger så snabba som dagens 4G-nät.

Mobilt bredband erbjuder flexibilitet

Om det är flexibilitet du är ute efter ska du välja mobilt bredband framför fiber. Ett bredband via fiber är bundet till en bostad, men ett mobilt bredband kan du ta med dig över hela Sverige. En del mobila bredband fungerar till och med utomlands.

Med ett mobilt bredband får du bra uppkoppling oavsett om du åker iväg på en resa med jobbet eller privat. Du behöver bara se till att operatören du skaffar det mobila bredbandet hos har bra täckning.

Med fiber kan flera personer surfa samtidigt. Samma sak gäller för mobilt bredband. Det enda du behöver skaffa är en router och ett modem. Då kan du skapa ditt egna wifi-nätverk och låta familj och vänner koppla upp sig.

Tänk på! Hastigheten på mobilt bredband påverkas av att flera personer surfar samtidigt.

Mobilt bredband är billigare än fiber

En stor fördel med mobilt bredband jämfört med fiber är priset. Du kan hitta mobila bredband som passar de allra flesta för ett par hundra kronor i månaden.

Mobilt bredband är alltså mycket billigare än fiber, särskilt om du inte har fiber indraget till din bostad i dagsläget. Då kan du få betala cirka 30 000 kronor bara för en installation av tjänsten.

Tänk på! Det kan bli dyrt med mobilt bredband om du behöver köpa till extra surf varje månad.

Sänk dina kostnader ännu mer med ett kontantkort

Om du vill få ännu mer kontroll över dina internetkostnader ska du välja ett mobilt bredband med kontantkort. Då laddar du själv på den prisplan som passar dig. Om du någon månad vet att du inte ska använda det mobila bredbandet behöver du inte ladda på någon prisplan. På det sättet kan du spara pengar.

Ett mobilt bredband med kontantkort passar också bra om du vill ha internet under en begränsad tid, exempelvis på campingsemestern eller i sommarstugan. Då betalar du bara för ditt mobila bredband under den tid du är borta. 

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se