Ska man välja mobilt bredband eller bredband via fiber?

Bredband via fiber är det bästa alternativet när du vill kunna surfa både snabbt och stabilt hemma i din bostad. Men om du prioriterar flexibilitet och smidighet kommer mobilt bredband passa dig bättre. På den här sidan ska vi gå igenom skillnaderna mellan dessa bredbandstekniker och tipsa om sådant som kan vara bra att tänka på när du ska välja mellan fiber och mobilt bredband.

Vad är bäst – fast eller mobilt bredband?

Det ena alternativet är inte bättre än det andra i sig, utan det handlar helt om hur du vill använda ditt bredband och var du kommer att göra det. Här nedanför går vi igenom när och för vem fast bredband (via fiber, eftersom det är den vanligaste formen av fast bredband i dagsläget) respektive mobilt bredband kan vara det bästa alternativet.

Bredband via fiber är bäst för dig som surfar hemma

Fast fiberbredband är knutet till en specifik adress, vilket innebär att du inte kan ta det med dig när du reser. Det är med andra ord det bästa alternativet för dig som framför allt behöver uppkoppling där hemma.

Fiber ger inte bara höga hastigheter utan det är även den mest stabila uppkopplingen, som inte påverkas av vare sig väder, vind eller andra yttre faktorer.

Eftersom mobilt bredband är beroende av täckningen i mobilnätet är det känsligare för störningar. Ju fler i din närhet som är uppkopplade mot nätet, desto lägre blir hastigheterna.

Bredband via fiber är snabbast

Fiber är i dagsläget den snabbaste bredbandstekniken, och betydligt snabbare än mobilt bredband. I tabellen här nedanför ser du de maximala nedladdningshastigheterna för olika typer av bredband.

BredbandstypTeoretisk maxhastighet
Fiber10 000 Mbit/s
ADSL24 Mbit/s
Kabel-tv1 200 Mbit/s
Mobilt bredband60 Mbit/s (4G)

Det är dock viktigt att komma ihåg att maxhastigheten är en teoretisk maxgräns. Det är inte garanterat att du kommer upp i de hastigheterna. Samma sak gäller för mobilt bredband. Även om maxhastigheten är 60 Mbit/s är det kanske mer rimligt att du kommer upp i 15–20 Mbit/s när du surfar.

Är mobilt bredband billigare än fiber?

Ja mobilt bredband är ofta billigare än fiber, särskilt om du måste dra in fiber i bostaden. Då kan du få betala cirka 30 000 kronor bara för en installation av tjänsten. Du kan hitta mobila bredband som passar de allra flesta för ett par hundra kronor i månaden, även om priset så klart beror på hur mycket surf du vill ska ingå.

Surfar du väldigt mycket, och kanske även vill dela med dig av surfen till familjen, är det oftast mest prisvärt att satsa på mobilt bredband med obegränsad surf.

Använd funktionen nedan för att räkna ut hur mycket surf just du behöver. När du har fått en siffra kan du bara klicka dig vidare för att hitta ett mobilt bredband som matchar.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Mobilt bredband blir allt snabbare

För bara några år sedan kunde man knappt streama serier och filmer via sitt mobila bredband utan att det började lagga eller att kvaliteten blev dålig. Men det har som sagt gått framåt, och nu när 5G-nätet byggs ut på bred front i hela landet kommer hastigheterna bara bli snabbare. Tre bredband har redan i dag stöd för 5G, och där ska hastigheterna ligga mellan 200 och 600 Mbit/s.

Fiber må fortfarande vara den snabbaste bredbandstekniken, men för många är mobilt bredband ett tillräckligt snabbt, och dessutom smidigare, alternativ.

Mobilt bredband är flexibelt

Om det är flexibilitet du är ute efter ska du välja mobilt bredband framför fiber. Ett bredband via fiber är bundet till en bostad, men ett mobilt bredband kan du ta med dig över hela Sverige. Vissa mobila bredband fungerar till och med utomlands.

Dock måste du tänka på att operatören måste ha god täckning i mobilnätet där du befinner dig för att du ska kunna använda ditt mobila bredband fullt ut. Brister täckningen kommer du uppleva både störningar och lägre hastigheter. Så kolla på operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor innan du beställer mobilt bredband.

Mobilt bredband kontant är ännu flexiblare

Om du vill få ännu mer kontroll över dina kostnader ska du välja ett mobilt bredband kontant. Då laddar du själv på den prisplan som passar dig. Om du någon månad vet att du inte ska använda det mobila bredbandet behöver du inte ladda på någon prisplan. På det sättet kan du spara pengar.

Tänk på! För dig som ska använda ditt mobila bredbandet regelbundet och vill ha mycket surf är ett abonnemang i de flesta fall mer prisvärt.

Ett mobilt bredband med kontantkort passar också bra om du vill ha internet under en begränsad tid, exempelvis på campingsemestern eller i sommarstugan. Då betalar du bara för ditt mobila bredband under den tid du är borta. Men för dig som ska använda ditt mobila bredbandet regelbundet och vill ha mycket surf är ett abonnemang i de flesta fall mer prisvärt.