Ip-adress

Ip-adress är en förtkortning för Internet Protocol adress, och består av en kombination av fyra nummer mellan 0 och 255 som är åtskilda av punkter.  Ip-adresser är till för att identifiera enheter som är anslutna till nätet, så att rätt information skickas till rätt mottagare. Här kan du läsa mer om hur det fungerar, vilka slags ip-adresser som finns och vad som skiljer de olika typerna åt..

Hur fungerar en ip-adress?

En ip-adress identifierar en enhet som kopplas upp mot nätet, antingen inom ditt lokala nätverk eller mot internet. Vi går igenom skillnaden mellan privata och offentliga ip-adresser lite längre ner på den här sidan.

Likt adressen man har på sin brevlåda hjälper ip-adressen sändare och mottagare, det vill säga enheter och servrar, att kommunicera.

Vi tar ett exempel. När du googlar efter svar på en fråga skickas frågan via ip-adressen på din mobil, dator eller surfplatta till Googles servrar. När Google har hittat rätt information får du tillbaka svaret via enhetens ip-adress.

Har en mobiltelefon en ip-adress?

Ja alla enheter som är uppkopplade mot internet har en ip-adress, så även mobiltelefoner. Du hittar ip-adressen genom att öppna mobilens inställningar och gå in på Allmänt > Om > Nätverk.

Om du av någon anledning vill dölja mobilens ip-adress går det att fixa relativt snabbt och enkelt. Du ser hur du gör här nedanför. Men tänk på att tillvägagångsättet och vissa rubriker kan skilja sig mellan olika mobilmärken och modeller.

Så döljer du mobilens ip-adress

  1. Öppna mobilens inställningar.
  2. Gå till Wi-Fi och välj wifi-nätverket du vill ändra inställningar för.
  3. Välj Avancerade inställningar.
  4. Gå till Nätverk och ändra ip-adressen till Manuell.
  5. Ange en ny ip-adress.
  6. Din mobil kommer nu att använda en ny ip-adress för varje anslutning.

Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?

När internet slog igenom på riktigt i början av 1980-talet utvecklades ip-standarden IPv4 som använder en 32 bitars adress som stödjer 4,3 miljarder unika ip-adresser. 4,3 miljarder låter kanske mycket, men eftersom allt fler av våra prylar behöver kopplas upp mot nätet har antalet adresser faktiskt börjat sina. Därför har man nu tagit fram ytterligare en version, närmare bestämt IPv6, som baseras på 128 bitar och har kapacitet för 1 028 gånger fler adresser än sin föregångare.

På det stora hela finns det egentligen ingen tydlig skillnad i hastighet mellan IPv4 och IPv6, men däremot har tester visat att IPv6 kan vara snabbare i vissa situationer.

Var hittar jag min ip-adress?

Du som vill kolla upp din ip-adress har flera smarta digitala tjänster att välja mellan, så kallade IP adress lookups. Där får du svar direkt på vilken ip-adress som identifierar enheten du använder.

Några exempel på IP lookups är

Det finns både privata och offentliga ip-adresser

Det finns flera olika former av ip-adresser. Som ”vanlig” konsument har du, eller rättare sagt din enhet, i regel både en privat och offentlig (publik) ip-adress. Den privata ip-adressen används i det interna nätverket, medan den offentliga används för att ansluta till internet. Här nedanför kan du läsa mer om vad som kännetecknar en privat respektive offentlig ip-adress.

Privat ip-adress

En privat ip-adress gör att enheter inom ett lokalt nätverk kan kommunicera med varandra. Varje enhet får en egen ip-adress av din router eller av nätverksadministratören, och adressen fungerar endast inom det lokala nätverket. Teoretiskt sett kan du alltså ha samma privata ip-adress som din granne. Två enheter inom samma lokala nätverk (LAN) måste däremot ha unika adresser.

Privata ip-adresser känns inte igen på internet.

Offentlig ip-adress

En offentlig ip-adress är till skillnad från en privat ip-adress unik utanför ditt hemnätverk. Det är din internetleverantör som ger dig din offentliga ip-adress. Din router använder den för att kommunicera med internet. Har du flera olika enheter, till exempel en laptop och en mobil, som kopplar upp sig mot samma internetanslutning får dessa enheter samma ip-adress.

Offentliga ip-adresser känns igen på internet och kan spåras.

Vad innebär statiska och dynamiska ip-adresser?

Offentliga ip-adresser kan vara statiska eller dynamiska. En dynamisk ip-adress får du gratis av din operatör. Adressen förändras varje gång du startar om din enhet, lägger till en ny enhet i ditt nätverk eller ändrar dina nätverkskonfigurationer.

En statisk ip-adress får man av internetleverantören mot en extra avgift, och till skillnad från en dynamisk ip-adress ändras den inte med tiden. Statiska ip-adresser är relativt ovanliga bland privatpersoner, inte bara för att man måste betala utan även för att de är mer sårbara för hackare och lättare att spåra. Statiska ip-adresser är vanligare bland företag som har servrar för webbsidor eller erbjuder mejl- eller filöverföringstjänster.

Dedikerad ip-adress och delad ip-adress

Det finns både dedikerade och delade ip-adresser. Den dedikerade är en unik statisk ip-adress som en webbserver ger till en enda webbplats, medan en delad ip-adress kan omfatta flera olika webbplatser samtidigt. Webbplatser som har många besökare och är i behov av stabila anslutningar väljer i regel en dedikerad ip-adress. Men även du som privatperson kan få en dedikerad ip-adress, till exempel av en VPN-leverantör.

Kan min ip-adress ändras?

Ja ip-adresser kan i vissa fall ändras. Är du till exempel uppkopplad mot wifi via din surfplatta eller mobiltelefon har du en offentlig ip-adress, men stänger du av wifi och går över till din operatörs mobilnät får du en annan adress av din operatör. Och som vi nämnde tidigare så gäller en dynamisk ip-adress bara tillfälligt. Man kan säga att du hyr ip-adressen av din operatör, och operatören kan ändra adressen då och då.

Har du däremot en statisk ip-adress så ändras den inte eftersom du äger den. 

Kan man spåra ip-adresser?

Ja, det är relativt enkelt att spåra en ip-adress till användarens geografiska plats, men att spåra en ip-adress till en person är inte alls lika enkelt. Ip-adressen är i första hand kopplad till leverantören eftersom det är leverantören som delar ut ip-adresser till sina kunder.

För att kunna spåra en ip-adress till en specifik person behöver man uppgifter som bara bredbandsleverantören kan svara på. Och det är i princip ingen bredbandsleverantör som lämnar ut sådana uppgifter om det inte ligger ett brott bakom och händelsen har polisanmälts.

Vilken ip-adress får jag om jag använder VPN?

VPN-leverantörer ger dig vanligtvis en delad ip-adress eftersom det är bäst ur ett integritetsmässigt perspektiv. Adressen delas då av flera användare, och blir således svårare att spåra. Delade ip-adresser är även fördelaktigt när det gäller så kallad P2P-fildelning (peer to peer).

Delade ip-adresser har dock, som så mycket annat, även vissa nackdelar. Om en person du delar ip-adress med till exempel blir ”portad” från vissa webbplatser kommer inte du heller att kunna besöka dem. Men detta är å andra sidan relativt ovanligt.