Vilka bredbandsuttag finns det?

Det finns flera olika typer av bredbandsuttag som man kan hemma i sin bostad. På den här sidan går vi igenom hur de olika uttagen fungerar, vilken typ av bredband de har stöd för och vad som gäller om du vill ta bort eller ändra dina befintliga uttag.

Nätverksuttag

Nätverksuttag kallas även fiberuttag. Har du fiber indraget i din bostad är det nämligen nätverksuttaget du använder för att koppla upp routern eller dina andra enheter mot bredbandet.

Har du ett fiberuttag kan du förutom bredband få både ip-tv och ip-telefoni. För riktigt snabba överföringshastigheter kan du även dra en nätverkskabel, till exempel ethernet, mellan din dator och nätverksuttaget. Vill du hellre surfa trådlöst, det vill säga via wifi, kopplar du in en fiberrouter.

Nätverksuttag för fiberbredband med två ingångar.

Bor du i villa kommer fibern in via en mediaomvandlare, och det är via den du kopplar upp routern.

Telejack

För ungefär 10 år sedan var bredband via telejacket, det vill säga ADSL, fortfarande det allra vanligaste sättet att få bredband i Sverige. Bostäder som byggs i dag utrustas inte med telejack, och faktum är att det gamla kopparnätet i landet håller på att avvecklas.

Intresset för fiber har helt enkelt tagit över, vilket inte är så konstigt eftersom det både är en snabbare och mer stabil bredbandslösning än ADSL. Har du ett telejack i din bostad kan du, förutom bredband, få telefoni och digital-tv, även kallat IPTV.

Klassiskt telefonjack med fyra stift placerade i två par ovanför varandra.

Du behöver ett modem för att de analoga signalerna från telejacket ska konverteras till digitala signaler, och en ADSL-router för att kunna surfa trådlöst via wifi.

Kabel-tv-uttag

Kabel-tv-uttag, även kallat coax-uttag, kan precis som namnet avslöjar ge bredband via kabel-tv. Bredbandet levereras via så koaxialkablar, därav det alternativa namnet coax-uttag.

Du kanske har bott i, eller i alla fall hört talas om, Com Hem-hus? Com Hem var nämligen under många år den största leverantören av bredband via kabel-tv på den svenska marknaden, och de fastigheter som var utrustade med kabel-tv-uttag kallades därför helt enkelt för Com Hem-hus.

Ett kabel-tv-uttag med tre ingångar för data, tv och radio.

Com Hem finns inte kvar som varumärke, utan blev 2021 en del av Tele2, som därför utöver fiber och ADSL nu även erbjuder bredband via kabel-tv.

Vad innebär tre hål i väggen?

De gamla kabel-tv-uttagen från Com Hem kallas också för tre hål i väggen-uttag på grund av uttagets tre hål. Ett hål för data, det andra för tv, och det tredje var för fm-radio. Men sedan 2020 finns inte längre möjligheten att få in fm-sändningar via kabel-tv-uttaget.

För att få bredband ansluter du en router till data-hålet via koaxialkabel, och för att kunna kolla på tv ansluter du din tv till tv-hålet via en antennsladd.

Antennuttag

Antennuttag, eller anslutningsdosor som de också kan kallas, skickar via det koaxiala kabelnätet vidare signaler (det vill säga data) till enheter som tv-apparater och mottagare.

Den klassiska varianten av antennuttag använder en så kallad IEC-anslutning för tv och en annan anslutning för fm-radio. Bilden här bredvid visar en vanlig variant av ett antennuttag som fungerar som mottagare av marksänd tv.

Antennuttag för mottagning av marksänd tv med två ingångar.

Modernare antennuttag kan även ha satellitutgångar som används för att koppla upp parabol via PVR-mottagare.

Vad är ett kombinationsuttag?

Det finns även så kallade kombinationsuttag som har både nätverksuttag och antennuttag. Har du ett sådant uttag har du möjlighet att ansluta till nätverket och få bredband och ip-telefoni och tv, men även marksänd digital-tv.

Får man byta sina uttag hemma?

Huruvida du får ändra eller ta bort dina uttag där hemma beror på om du bor i villa eller lägenhet. När det gäller småhus, det vill säga till exempel villor, radhus och kedjehus, får man göra i princip vad man vill med sina ledningar och uttag. Har du en kopparledning till huset och ett telejack i bostaden, och kanske redan påverkats av nedläggningen av det gamla kopparnätet? Då kan du faktiskt ha rätt att själv ta loss den från ditt hus.

Tänk på! Du får bara ta bort kopparledningen som går från närmsta stolpe till ditt hus. Förutsättningen för att få ta bort kopparledningen är du inte längre använder några tjänster som är beroende av den.

När du bor i hus har du även rätt att ändra eller plocka bort både eluttag, telejack och andra slags uttag.

Kolla med föreningen eller hyresvärden om du bor i lägenhet

Bor du i lägenhet är det inte riktigt lika fritt att ändra eller ta bort ledningar och uttag. Innan du påbörjar några renoveringar eller förändringar bör du alltid kolla med föreningens styrelse. Har du till exempel kabel-tv-uttag får du inte dra om de befintliga koaxialkablarna som går mellan ditt uttag och de uttag som finns i lägenheterna ovanför och under dig.

Tänk på! Har du en hyresrätt måste du alltid vända dig till hyresvärden innan du gör några inre eller yttre förändringar.

När det gäller uttag som telejack kan riktlinjerna variera mellan olika bostadsrättsföreningar. I vissa fall är det inte föreningen du ska diskutera eventuella förändringar med, utan leverantören som har installerat sin tjänst i din bostad.

Men vi skulle rekommendera att alltid kontakta föreningen som ett första steg och höra sig för hur och eventuellt till vem man ska ta sina önskemål vidare.