Wifi

Wifi är i dag den vanligaste tekniken för trådlösa nätverk och fungerar ungefär som en radio, där en router tar emot signaler som sedan skickas vidare till din enhet på 2,4 GHz-, 5 Ghz- eller 6 GHz-frekvensbandet. Tekniken ger oss uppkoppling utan att vi behöver trassla med nätverkskablar över hela bostaden. Här ska vi berätta om skillnaden mellan wifi och bredband, vad du behöver för att ansluta till wifi och vilka olika wifi-versioner som finns.

Är wifi samma sak som bredband?

Nej, wifi är inte samma sak som bredband eller internet, men det är en ganska vanlig missuppfattning. Wifi är en trådlös nätverksstandard som ger dig möjlighet att koppla upp dig mot bredbandet via en wifi-kompatibel enhet, oavsett om bredbandet är fast eller mobilt.

Det var standardiseringsorganisationen IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) som i slutet av 1990-talet tog fram den första standarden för trådlöst nätverk som fick namnet 802.11. Under årens lopp har flera versioner av IEEE 802.11 lanserats, till exempel wifi 1, wifi 3, wifi 4, wifi 5 och den senaste varianten wifi 6/6e. 

Den främsta skillnaden mellan de olika versionerna är deras (teoretiska) maximala hastighet. Medan wifi 1 hade kapacitet för överföringshastigheter på upp till 11 MB/s, kan den senaste standarden wifi 6/6e erbjuda hastigheter på upp till 1 201 MB/s (cirka 9,6 Gbit/s).

Vad behöver jag för att kunna ansluta till wifi?

För att kunna surfa via wifi behöver du förutom ett befintligt bredbandsabonnemang även en wifi-router. Ofta erbjuder operatörerna möjligheten att lägga till en router när du beställer bredband, och det kan absolut ha sina fördelar eftersom routern då är anpassad efter bredbandsabonnemanget du har valt. Du som hellre köper en router efter eget tycke och smak slipper dock bindningstid och har således större frihet när det gäller både abonnemang och router.

Innan du börjar utforska det stora utbudet av trådlösa routrar som finns på marknaden kan det vara bra att fundera på vilka behov du har.

Tänk på det här när du ska köpa router

  • Hur många enheter som ska ansluta sig till routern.
  • Hur höga hastigheter som du eller familjen behöver.
  • Vilken räckvidd och prestanda routern ska ha.

Om ditt bredband inte är snabbare än cirka 20 Mbit/s och du kanske varken kan eller vill uppdatera uppkopplingen borde du klara dig med en enklare router-modell. Men oavsett bör du tänka på räckvidden, särskilt om du har en större bostad eller vill kunna surfa ute i trädgården. 

Har du ett stort hus med flera våningar och rum och är ute efter det senaste och bästa i router-väg kan en mesh-router med noder, som tillsammans bildar ett mesh-nätverk vara ett alternativ.

Hur ser man att wifi är på?

För att se om wifi är på eller ej kan du kolla symbolerna på din router. När allt fungerar som det ska bör wifi- och wireless-symbolen lysa med ett grönt eller blått sken, beroende på routertillverkare och -modell. Gult eller orange sken brukar indikera begränsningar i anslutningen, medan ett rött sken eller inget sken alls tyder på att wifi är avslaget.

Vilken tillverkare är bäst på wifi-routrar?

Det finns många olika tillverkare av wifi-routrar, och vilken som är bäst just för dig är helt individuellt. Det beror på vilken prestanda och vilka hastigheter du behöver och vilken prisklass du har tänkt dig. Nedanför listar vi några av de mest kända router-tillverkarna så är det upp till dig att utforska vilken som bäst motsvarar dina behov och önskemål.

6 populära router-tillverkare

  • Asus
  • Linksys
  • TP-link
  • Netgear
  • Zyxel
  • Google Nest

Så kopplar du upp dig mot wifi med mobilen

Det ska inte vara några större konstigheter att koppla upp sig mot wifi med mobilen, även om tillvägagångssättet kan skilja sig något mellan olika mobilmärken. Här nedanför ser du hur du gör med en Iphone respektive Android-mobil.

Anslut till wifi på Iphone

  • Öppna telefonens inställningar > Wifi, och dra reglaget till höger så att det blir grönt.
  • Tryck på wifi-nätverket du vill ansluta till.
  • Ange lösenordet för wifi-nätverket och klicka sedan på Anslut. Går det inte att klicka på Anslut har du troligtvis skrivit in fel lösenord.
  • Klart!

Anslut till wifi på Android

  • Öppna app-menyn.
  • Gå till Inställningar > Wifi
  • Välj Aktivera Wifi.
  • Välj nätverket du vill ansluta till och markera det. 
  • Skriv in ditt nätverkslösenord och klicka på Anslut.
  • Klart!

Vad gör jag om jag om mobilen inte kan ansluta till wifi?

Om du inte kan ansluta till wifi via mobilen kan du börja med att starta om enheten. I de flesta fall räcker en omstart för att lösa problemet. Funkar det fortfarande inte kan du testa att aktivera wifi från någon annan enhet, till exempel en surfplatta eller laptop. Hittar du ändå inte ditt wifi bör du kontakta din internetleverantör.

Hur får jag reda på mitt wifi-lösenord?

Lösenorden till både wifi och router är förinställda när du får hem routern från din operatör. Du kan relativt enkelt byta ut namn och lösenord på wifi och router till egna starkare varianter som skyddar bättre mot intrång.

Vad är wifi 6?

Wifi 6 eller mer exakt 802.11ax, är den senaste nätverksstandarden. Den kan inte bara erbjuda cirka 30 procent högre överföringshastigheter per dataström än tidigare versioner, det är även den första standarden som har stöd för dataöverföring till flera olika enheter samtidigt, även kallat OFDMA  (Orthogonal Frequency Division Multiple Access).

Det innebär högre hastigheter till fler användare samtidigt som varje användare kan nå högre topphastigheter med sin enhet, vilket de allra flesta hushåll nog ser som en mycket positiv utveckling. Wifi 6 maxhastigheter ligger på 9,6 Gbit/s, men för att kunna nå upp till sådana höga hastigheter är det inte bara din router som måste stödja wifi 6 utan även enheten som du vill koppla upp.

Vad är skillnaden mellan wifi 6 och wifi 5?

Som vi nämnde tidigare är det framför allt maxhastigheterna som skiljer de olika wifi-standarderna åt. Wifi 5 (802.11ax), som länge har varit den mest utbredda versionen, erbjuder hastigheter på upp till 433 MB/s per dataström, medan wifi 6 erbjuder nästan tre gånger så höga hastigheter.

En annan skillnad är att wifi 5 i regel bara har stöd för OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) som tillåter överföring av data till en mottagare i taget, medan wifi 6/6e är den första versionen som stödjer OFDMA och kan föra över data till flera mottagare samtidigt.

Finns det några nackdelar med wifi jämfört med trådbunden uppkoppling?

Det finns många fördelar med wifi, men precis som med så mycket annat finns det även en eller ett par nackdelar. Wifi, det vill säga trådlös uppkoppling kan tyvärr påverkas av exempelvis tjocka väggar, andra trådlösa nätverk i din byggnad eller andra elektroniska prylar i ditt hem. Det innebär att du inte kan räkna med att få lika höga och stabila hastigheter som med en trådbunden uppkoppling.

Är du inte nöjd med din wifi-uppkoppling? Ta en titt på vår sida Så förbättrar du ditt wifi hemma för att få värdefulla tips på hur du kan gå till väga.

Hur fungerar wifi-samtal?

Wifi-samtal är helt enkelt samtal som du kan ringa över valfritt wifi-nät. Funktionen kan vara användbar om du befinner dig på platser med dålig täckning i mobilnätet, till exempel i ett garage eller i en källare, men har tillgång till wifi.

För att du ska kunna ringa via wifi måste du både ha en mobil och ett mobilabonnemang som stödjer det, vilket inte borde vara några problem eftersom de allra flesta operatörer har aktiverat wifi-samtal (och även VoLTE, Voice over LTE) i sina abonnemang. Men det skadar inte att dubbelkolla.

Hur aktiverar jag wifi-samtal på mobilen?

Det är inte säkert att wifi-samtal är påslaget i din mobil, men det är enkelt fixat. Har du en Iphone går du till Inställningar Mobildata Wifi-samtal och väljer Wifi-samtal på den här telefonen.

Du som har en Android-mobil hittar vanligtvis wifi-inställningarna under Inställningar Nätverk och internet > Mobilt nätverk > Avancerat. Klicka i Wifi-samtal för att aktivera funktionen.

Är wifi gratis?

Det finns publika wifi-nätverk som du ofta kan koppla upp dig mot helt gratis. I vissa fall måste du ha ett lösenord för att ansluta dig, men ofta räcker det att välja rätt nätverksnamn i listan över tillgängliga wifi-nätverk för att börja surfa. Men problemet med publika wifi-nätverk är att de inte är lika säkra som de man har hemma eller på jobbet. En ”kompetent” bedragare kan relativ lätt manipulera ett publikt wifi-nätverk genom att störa ut signalen med ett eget wifi och få användare att ansluta sig och ovetandes börja dela personlig information.

Men med det sagt behöver du inte sluta använda publika wifi-nätverk, utan bara vara lite mer restriktiv med vilka du väljer att koppla upp dig mot. Försök undvika helt publika wifi-nätverk, framför allt de som inte ens kräver lösenord. Och var även försiktig med vilka uppgifter du hanterar när du är uppkopplad: inloggnings- och kreditkortsuppgifter och lösenord kan du till exempel gärna vänta med att fylla i om det är möjligt.