Ska man välja ADSL eller mobilt bredband?

Vilken typ av bredband du ska välja beror på hur din internetanvändning ser ut och var någonstans du surfar på nätet. Vill du ha ett stabilt bredband utan begränsningar av data är bredband via ADSL det självklara alternativet. Om du däremot vill ha ett flexibelt bredband som dessutom är billigt är det bättre med ett mobilt bredband.

ADSL passar dig som surfar hemma

Om du får ditt bredband via ADSL, eller kopparnätet som det också kallas, får du ett stabilt bredband utan någon begränsad datamängd. Bredband via ADSL är ett fast bredband, så du kan alltså bara använda det hemma. Om tanken är att du bara ska surfa hemma och du inte vill oroa dig för datatrafiken är bredband via ADSL klart bättre än mobilt bredband.

För att få bredband via ADSL krävs ett fungerande telejack. Men även med ett fungerande telejack är det inte säkert du kan få bredbandet. Det är flera andra saker som avgör om du kan få bredband via telejacket eller inte.

Faktorer som avgör om du kan få bredband via ADSL

  • Du måste ha ett fungerande telejack.
  • Det måste finnas plats i den närmaste telestationen.
  • Du får inte bo för långt ifrån telestationen.
  • En annan operatör får inte använda telefonledningen.

Vilken bredbandsleverantör som kan erbjuda dig bredband via ADSL beror på var du bor. Du kan ange din adress här nedanför för att se vilka bredbandsleverantörer som du kan välja mellan.

ADSL är på väg bort

Bredband via ADSL har länge varit den vanligaste bredbandstekniken, men snart kan den vara på väg bort. Flera operatörer har valt att stänga ned sina kopparnät. I stället hänvisas kunderna till mobilt bredband.

Det kommer dock ta lång tid att stänga ned kopparnäten. Operatörerna börjar med de gamla näten. Kunder som berörs kommer att meddelas om detta i god tid i förväg.

Bredband via ADSL var populärast 2008 då det fanns omkring 1,6 miljoner abonnemang. Siffran har sakta sjunkit i takt med att andra bredbandstekniker har vuxit sig starka. Men än i dag är bredband via ADSL en av Sveriges populäraste bredbandstekniker.

Mobilt bredband är billigare än ADSL

I sitt grundutförande är ett mobilt bredband en billigare bredbandslösning än ADSL. Eftersom du själv kan välja surfmängd på mobilt bredband kan du hålla nere kostnaderna rejält. Men det kan också bli dyrare än vad du skulle vilja.

Om din surf tar slut och du väljer att köpa till extra kostar det ganska mycket. Blir det en vana att köpa till extra surf varje månad blir det mobila bredbandet i slutändan dyrare än för ADSL. 

Mobilt bredband passar dig som reser mycket

Till skillnad från bredband via ADSL är mobilt bredband inte kopplat till en specifik bostad. I stället kan du använda mobilt bredband över i stort sett hela landet.

Ett mobilt bredband är alltså perfekt för dig som reser mycket, antingen privat eller i jobbet. Mobilt bredband finns nämligen för både privatpersoner och företag. Du behöver aldrig oroa dig för dålig internetuppkoppling.

Det är just flexibiliteten som gör mobilt bredband så populärt. Det enda du behöver bry dig om är att operatören kan erbjuda bra täckning där du surfar. Det kan du ta reda på genom att titta på operatörernas täckningskartor. De hittar du på respektive operatörs hemsida.

Tänk på! Flera operatörer delar mobilnät och har därför exakt lika bra täckning.

Med tiden har hastigheterna blivit högre med mobilt bredband. Förr var hastigheterna så låga att du inte kunde se på videoklipp eller streama filmer utan en massa störningar. Den tiden är förbi, och i dag kan du göra det mesta med ett mobilt bredband.

Den tydligaste nackdelen med mobilt bredband jämfört med ADSL är stabiliteten. Du upplever mer störningar på grund av exempelvis dåligt väder än vad du gör med ADSL. Dessutom påverkas din hastighet av hur många som surfar mot samma mobilmast samtidigt.

Mobilt bredband har en begränsad datamängd

Med ett mobilt bredband är din datamängd begränsad. Du betalar för en viss surfmängd som ska räcka hela månaden, vilket gör att du måste hushålla med surfen emellanåt.

Som vi var inne på tidigare är hastigheterna mycket högre nu än tidigare. Det gör att man kan streama filmer och serier på det mobila bredbandet.

Problemet med den typen av internetanvändning är att den förbrukar väldigt mycket data. Om du streamar mycket filmer och serier på ditt mobila bredband är chansen stor att surfen tar slut innan månaden är slut. I sådana fall behöver du köpa extra surf för att kunna surfa. I längden blir det väldigt dyrt.

Tips! Det finns mobila bredband med obegränsad surf, vilket gör att du kan surfa hur mycket du vill.

Skulle du någon gång vilja byta surfmängd kan du enkelt göra det med ett mobilt bredband. Alla operatörer erbjuder i dag mobila bredband utan bindningstid.

Bredband via ADSL och mobilt bredband erbjuder ungefär samma hastigheter

Något många funderar över är vilken bredbandsteknik som har högst hastighet: ADSL eller mobilt bredband. ADSL har rent historiskt varit den bredbandsteknik av de två som erbjuder högst hastigheter, upp till 60 Mbit/s. I dag har mobilt bredband dock närmat sig de nivåerna och kan erbjuda ungefär lika höga hastigheter.

Tänk på! Hastigheterna som anges är potentiella maxhastigheter. Troligtvis kommer du inte att nå upp i så höga hastigheter.

Med tiden kommer mobilt bredband att ha högre hastigheter än ADSL, särskilt när 5G introduceras på bred front. Med det nya 5G-nätet kommer man att kunna surfa i hastigheter som är upp till tio gånger så snabba som med dagens 4G-nät.