Koppla in router till fiber

Dags att koppla in routern till ditt fiberbredband? Då har du kommit helt rätt, för här går vi igenom steg för steg hur du går till väga. Det bästa är att installationen av en router till fiber går till på i princip samma sätt oavsett vilken bredbandsleverantör och router du har.

Koppla in router till fiber – 4 enkla steg

Alla routrar ser förvisso inte exakt likadana ut, utan det kan variera mellan olika modeller och tillverkare. Men installationen sker på nästan exakt samma sätt oavsett vilken router du har.

Nedan ser du hur du kopplar in routern till fiber i fyra enkla steg, och dessa kan du följa både om du vill surfa via nätverkssladd eller trådlöst. Tänk på att routern ska kopplas in i det första fiberuttaget i din bostad. Har du en medieomvandlare är detta ditt första fiberuttag.

1. Dubbelkolla att du har utrustningen du behöver

Det första du bör göra är att kolla så att du har all den utrustning du behöver för installationen. Ska du surfa via nätverkskabel behöver du förutom en router en strömsladd och två nätverkskablar (av typen RJ-45). Den ena mellan uttaget och routern och den andra mellan routern och enheten du vill koppla upp.

Ska du surfa via wifi behöver du bara en nätverkskabel mellan uttaget och routern.

2. Koppla nätverkskabeln till WAN-porten

När du har allt du behöver ska du koppla nätverkskabeln mellan fiberuttaget till en port på routern som har förkortningen WAN. Ser du inte att det står WAN någonstans har porten i så fall någon annan slags internetsymbol, eller så skiljer den sig färgmässigt från de andra portarna.

Har du en medieomvandlare ska du koppla nätverkskabeln från port 1 till WAN-porten på routern.

3. Koppla nätverkskabeln mellan din enhet och routern

Nu kan du koppla den andra nätverkskabeln mellan den enhet du vill koppla upp till en port i din router. I regel finns det tre portar i mitten av routerns baksida och det är en av dessa som gäller.

Detta behöver du alltså inte göra om du har tänkt att surfa trådlöst via wifi.

4. Slå på strömmen och kör igång

Det sista steget är att koppla strömkabeln från eluttaget till passande port i routern (du kommer se vilken det är) och trycka på routerns på- och av-knapp. Nu ska det bara vara att köra igång din enhet och börja surfa!

Vilka lampor ska lysa på routern?

Hur många lampor routern har och vad de olika färgerna signalerar kan skilja sig något mellan olika modeller och tillverkare, så i det här fallet är det bäst att du kollar manualen just för din routermodell.

Tips! Kommer routern från din bredbandsoperatör hittar du i de flesta fall manualer och förklaringar av routerns olika symboler och lampor på operatörens hemsida.

Men i regel betyder grönt eller blått ljus att allt är i sin ordning och fungerar som det ska, medan rött, gult eller orange signalerar att ett fel har inträffat. I det senare fallet kan det röra sig om anslutningsproblem eller problem med LAN-portarna. En blinkande router indikerar att det finns trafik i nätverket och att du har flera olika enheter anslutna.

Här nedanför har vi tagit en router av märket Technicolor från Telenor som exempel

  • Internet. Lampan signalerar om man har kontakt med internet. Röd lampa betyder ingen kontakt, medan grön lampa innebär att internet är anslutet.
  • WAN/broadband. Lampan visar om routern har kontakt med bredbandet eller inte. Rött sken innebär att routern inte har kontakt med bredbandet.
  • Ethernet. Fyra olika lampor indikerar att en enhet är inkopplad i routern via kabel. Lampan lyser till exempel när TV-boxen är påslagen. När du använder internet blinkar lampan.
  • Power. Om den här lampan slocknar, det vill säga strömtillförseln, så slocknar alla lamporna. När du startar om routern är strömlampan i regel den enda lampan som kommer lysa.
  • Wireless. Om den här lampan lyser är wifi aktivt, och om lampan har slocknat är wifi avslaget.

Så kommer du igång med wifi

För att kunna surfa trådlöst behöver du logga in på ditt wifi. På routerns undersida hittar du både nätverksnamnet och lösenordet. Om du ska logga in på routern öppnar du en webbläsare och skriver in ip-adressen (många routrar har 192.168.0.1), anger användarnamn och lösen. Om routern inte är konfigurerad kan du antingen testa att lämna lösenordsfältet tomt eller skriva in 1234.

Sedan ska det bara vara att klicka på OK eller Logga in.