Streaming

Streaming, strömning på svenska, innebär att du i realtid spelar upp video- eller ljudfiler på din mobil, surfplatta eller dator från ett privat nätverk eller internet samtidigt som filerna förs över. På den här sidan berättar vi om hur det fungerar, vad du måste ha för att kunna streama, vilka för- och nackdelar det finns och vilka streamingtjänster som är bäst på marknaden.

Hur fungerar streaming?

Streaming fungerar på så sätt att en ljud- eller bildsignal skickas digital via ett nätverk, som internet, till en mottagare där signalerna konverteras till ljud eller bild. Till skillnad från ”traditionell” fildelning där film och ljudfiler först måste laddas ner och sparas på datorn innan uppspelning skickas streamad data kontinuerligt till dig som ska spela upp materialet.

Det innebär att du kan spela upp materialet innan allt har laddats ner. Bitarna, eller de små datapaketen, sparas som en kopia i enhetens arbetsminne eller på hårddisken, men raderas oftast när du har kollat klart.

Du kan antingen streama genom appar som du laddar ner till datorn eller mobilen, eller genom att titta eller lyssna via webbläsare direkt på internet.

Vad behöver man för att kunna streama?

Till skillnad från traditionell tv behöver du varken antenn eller box för att streama. Det enda du behöver är en enhet, exempelvis en dator, internetuppkoppling och en streamingtjänst. Det finns både gratistjänster (till exempel SVT Play) och abonnemang (till exempel Netflix).

Vad är det för skillnad mellan streaming och nedladdning?

Om du laddar ner bild- eller ljudfiler från internet måste hela filen laddas ner innan du kan titta eller lyssna på materialet. Filen som du laddar ner kommer att finnas kvar i din enhet tills du raderar den.

Och som vi nämnde tidigare kan du via streaming titta eller lyssna på materialet samtidigt som filerna förs över.

Vilka typer av streaming finns det?

Streaming är egentligen ett samlingsnamn för all slags mediekonsumtion vars innehåll förs över till användaren uppdelat i mindre paket. Men det finns flera olika användningsområden, och dessa listar vi här nedanför.

Olika typer av streaming

  • Videostreaming
  • Livestreaming, till exempel via sociala medier eller tv-sändningar
  • Video Game-streaming
  • Musikstreaming
  • Podcast-streaming

Vad innebär OTT streaming?

OTT-streaming (over the top) omfattar tjänster och plattformar som ger dig som användare direkt tillgång till streamat material via internet. Netflix är kanske det bästa exemplet på en sådan tjänst, där du kan ha ett abonnemang helt fristående från ett ”vanligt” tv-abonnemang. 

Men i dag är det många operatörer som bakar in OTT-streamingtjänster i sina bredbands- och tv-paket. 

Ska jag välja streamingtjänster eller tv-abonnemang?

Om du ska välja streamingtjänster i stället för ett tv-abonnemang beror på hur dina behov och vanor ser ut när det gäller kanaler och tv-tittande. Värt att tänka på är att du behöver en riktigt bra internetuppkoppling för att streaming ska kunna ersätta ett tv-abonnemang via till exempel fiber eller parabol.

Det finns många fördelar med streaming, men som med så mycket annat även vissa nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke innan du ersätter tv-abonnemanget med en eller flera streamingtjänster.

Fördelar med streaming

  • Du betalar bara för de program och serier du vill ha.
  • Det kan bli billigare (så länge du inte har väldigt många streamingtjänster).
  • Du kan kolla på film och serier i princip var du än befinner dig (en streamingtjänst är inte kopplad till en adress).

Nackdelar med streaming

  • Kräver en snabb och stabil uppkoppling för att ge en bra upplevelse.
  • Kan bli dyrt om ni är många i hushållet och alla har olika preferenser och behov.

Hur snabbt bredband behöver jag för streaming?

Som minst behöver du mellan 25 och 60 Mbit/s för att streama film, tv-serier och musik i Ultra HD-kvalitet. Men ju fler ni är i hushållet som delar på bredbandet och är uppkopplade med olika enheter samtidigt, desto högre hastigheter behöver ni.

Vilka är de bästa streamingsidorna?

Enligt Svenskt Kvalitetsindex senaste mätning av kundnöjdheten är det Disney+ och HBO Max och Discovery+ som får högst betyg. Men sedan beror det så klart på vilka slags streamingtjänster just du är intresserad av. Disney+ är till exempel kanske det bästa valet för barnfamiljer, medan Viaplay Sport är bästa streamingtjänsten för dig som främst vill kolla på sport.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så är streaming en otroligt smidig lösning för att kunna konsumera ljud- och bildmaterial utan att först ladda ner det. Det spar inte bara tid för dig utan även utrymme på din enhet eftersom materialet i regel raderas när du har lyssnat eller kollat klart.

Men innan du helt överger ditt vanliga tv-abonnemang för att bara satsa på streamingtjänster finns det alltså vissa saker att ta med i beräkningen. För att streaming ska kunna ersätta ett tv-abonnemang måste din uppkoppling vara både snabb och stabil. Och kostnaderna kan lätt skena i väg om det behövs flera olika streamingtjänster för att göra alla i hushållet nöjda och glada.