Hur byter jag bredbandsleverantör?

För att byta bredbandsleverantör säger du upp ditt nuvarande bredband och beställer ett nytt som börjar gälla när din uppsägningstid löper ut. Du vill helst att ditt nya bredband ska börja gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut. Då slipper du betala för dubbla bredband eller få något avbrott i tjänsten.

Vilken bredbandsleverantör du kan byta till beror på var du bor

Hur du kan få bredband och hos vilken bredbandsleverantör beror på var du bor. Du kan bara välja mellan bredbandsleverantörer som är verksamma där du bor. Men oftast har du flera valmöjligheter, så att du hittar ett alternativ som passar dig.

Tips! Jämför leverantörernas bredband innan du byter och välj den som passar dig bäst.

Om bara en leverantör är verksam där du bor kan du inte byta bredbandsleverantör. Är du missnöjd med ditt nuvarande bredband kan du i stället välja att säga upp det och byta till ett mobilt bredband. Då får du välja ett mobilt bredband hos den operatör som har bäst täckning där du bor.

Du kan spara tusenlappar på att byta bredbandsleverantör

När du själv gör ett aktivt val av bredbandsleverantör kan du minska dina bredbandskostnader genom att välja den som är billigast. Varje år kan du spara tusentals kronor på att välja den billigaste bredbandsleverantören i stället för en dyrare.

Priserna ändras med jämna mellanrum, så det kan vara bra att hålla utkik och byta bredbandsleverantör då och då. Genom att hålla koll på priserna kan du se till att du hela tiden har det billigaste alternativet på marknaden.

Du kan få svårt att byta bredbandsleverantör om du har bindningstid

Har du bindningstid kan du få svårt att byta bredbandsleverantör. Under bindningstiden är du nämligen bunden till din nuvarande bredbandsleverantör.

För att byta bredband när du har bindningstid måste du be om att få en slutfaktura för dina kommande betalningar under bindningstiden. Först när du har betalat den fakturan kan du byta till en annan bredbandsleverantör.

Byt inte till ett bredband med bindningstid om du ska flytta snart

Om du har planer på att flytta inom en snar framtid ska du inte byta till en ny bredbandsleverantör med bindningstid. Ett sådant bredband kan du inte säga upp utan att be om en slutfaktura. Det är inte heller säkert att du kan flytta med bredbandet till din nya adress. Det beror på om bredbandsleverantören är verksam där eller inte.

De flesta bredbandsleverantörer har uppsägningstid

När du byter bredbandsleverantör måste du ta hänsyn till din uppsägningstid. Du vill inte teckna ett nytt bredband som börjar gälla innan din nuvarande uppsägningstid har löpt ut.

Om ditt nuvarande bredband tecknades efter 1 maj 2014 har du som längst en månads uppsägningstid. Tecknade du bredbandet tidigare än så kan den vara upp till tre månader lång.

Under bindningstiden är du fortfarande betalningsskyldig för ditt nuvarande bredband.

Du får ofta en ny router när du byter bredbandsleverantör

Om du tecknar ditt bredband med bindningstid får du oftast låna en router från din bredbandsleverantör. Du får all utrustning som krävs hemskickad till dig som du bara behöver koppla in och installera för att komma igång. Eftersom du lånar bredbandsleverantörens egna utrustning kan du alltid få hjälp av supporten om det skulle uppstå några problem.

Köper du en egen router är det inte säkert att supporten kan hjälpa dig.

Tänk på! Om du tecknar ett bredband utan bindningstid får du ofta köpa din egen router. Du brukar dock kunna köpa bredbandsleverantörens egen utrustning.

Måste jag skicka tillbaka routern om jag byter bredbandsleverantör?

Om du har lånat din utrustning måste du skicka tillbaka den till bredbandsleverantören när du avslutar bredbandsabonnemanget. På leverantörernas hemsidor framgår det hur du gör för att lämna tillbaka en router eller annan utrustning.

Lämnar du inte tillbaka routern efter att du har avslutat bredbandet måste du betala en summa som bredbandsleverantören bestämmer.

Kan jag behålla min mejladress när jag byter bredbandsleverantör?

Om du kan behålla din mejladress eller inte varierar mellan olika leverantörer. Du bör därför fråga din bredbandsleverantör om vad som gäller i ditt fall. I vissa fall kan det vara så att du måste ha en abonnemangstjänst hos leverantören för att behålla mejladressen.

Blir din bredbandsleverantör uppköpt av en annan operatör brukar man dock kunna behålla mejladressen. Hur lång tid efter köpet du kan behålla adressen är oklart. Det bör du kolla upp och spara viktiga dokument och mejl som du inte vill förlora.

Har du en webbaserad mejladress, det vill säga en som inte är knuten till bredbandsleverantören, kan du behålla den när du byter bredband. Du har tillgång till den mejladressen så länge du har tillgång till internet.

Tips! När du bara byter bredbandshastighet men behåller samma operatör brukar det inte vara några problem att behålla mejladressen.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se