Ska man välja bredband via fiber eller ADSL?

Har du möjlighet att välja bredband via fiber ska du göra det framför bredband via ADSL. Bredband via fiber är både stabilare och snabbare än ADSL. Samtidigt har allt fler operatörer börjat avveckla kopparnäten, vilket innebär att ADSL inte kommer finnas kvar i framtiden.

Fiber är snabbare än ADSL

En av många fördelar med fiber är hastigheten. I dag finns det ingen annan bredbandsteknik som kan mäta sig med fiberns hastigheter. De flesta bredbandsleverantörer kan erbjuda hastigheter på upp till 100 Mbit/s, men maxhastigheten är betydligt högre än så. Det ska gå att surfa i hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s.

Med bredband via ADSL är den högsta hastigheten i stället omkring 24 Mbit/s. Har du den snabbare tekniken VDSL kan du komma upp i 60 Mbit/s.

Båda bredbandsteknikerna har ändå bra hastigheter och ska fungera utmärkt till i stort sett all form av internetanvändning. Problemet är bara att de angivna talen är maxhastigheter – den verkliga siffran är bra mycket lägre än så.

Tips! Använd vårt bredbandstest för att se se vilken hastighet du kommer upp i med ditt bredband.

Alltså kanske den hastighet som du trodde var tillräcklig inte alls räcker till för din internetanvändning. Du kanske inte kan streama filmer eller ladda ned filer lika snabbt och problemfritt som du först hade trott.

Uppladdningshastigheten är begränsad med ADSL

När man mäter surfhastigheten tittar man på både nedladdningshastigheten och uppladdningshastigheten. När du besöker hemsidor, är inne på sociala medier eller streamar filmer laddar du ned information till din enhet. Den hastighet det tar att göra det kallas för nedladdningshastighet.

Motsatsen till nedladdningshastighet är uppladdningshastighet. Det är tiden det tar att exempelvis skicka e-post, posta en bild på sociala medier eller ladda upp en fil.

Om du har bredband via ADSL är nedladdningshastigheten högre än uppladdningshastigheten. För de allra flesta är det helt okej, men om du även vill ha hög uppladdningshastighet är ADSL inte vägen att gå.

Tänk på! För den genomsnittliga internetanvändaren är det viktigare med en hög nedladdningshastighet än en hög uppladdningshastighet.

Med bredband via fiber är ned- och uppladdningshastigheten densamma. Skulle du vilja kan du alltså få en hastighet på alltifrån 10–100 Mbit/s i båda riktningarna.

Hastigheten påverkas inte av långa avstånd med ADSL

En fördel med fiber jämfört med ADSL är att fiber inte påverkas av långdistanskommunikation. Det innebär att hastigheterna inte sjunker bara för att det är långt avstånd till en användare. Oavsett hur långt signalerna ska skickas påverkas inte hastigheten om du har bredband via fiber.

ADSL påverkas däremot av avståndet. Ju längre du bor från en telestation, desto långsammare blir ditt bredband.

Bredband via fiber är stabilare än bredband via ADSL

Med bredband via fiber överförs data via ljus och inte elektricitet, som är fallet med ADSL. Det gör att fibern är mycket säkrare och inte lika känslig för strömavbrott eller andra intilliggande elledningar.

Fiberkablarna är dessutom djupt nedgrävda i marken, vilket gör att fibern inte är lika känslig för regn. Koppartrådarna är däremot grunt nedgrävda och påverkas därför lättare av regn.

Eftersom hastigheten i fiberkablarna är så hög påverkas inte heller bredbandsuppkopplingen av hur många som surfar samtidigt. Men med ADSL kan hastigheten bli så låg när många surfar samtidigt att surfupplevelsen försämras.

Bredband via fiber är framtidssäkert

Förutom att du surfar snabbare med fiber än ADSL är bredband via fiber framtidssäkert. För varje år som går krävs det högre kapacitet i bredbandsnäten för att tillgodose behovet på marknaden. Det är något som fiber kan erbjuda.

I dag används en väldigt liten del av fibernätens kapacitet vilket gör att tekniken kommer att leva vidare i många år framöver.

Flera operatörer har börjat avveckla kopparnäten

Till skillnad från fiber är bredband via ADSL inte lika framtidssäkert. Faktum är att flera operatörer redan har börjat avveckla sina kopparnät. Operatörerna börjar med de gamla kopparnäten, och en total avveckling kommer att ta tid.

Alla kunder som berörs av avvecklingen får reda på det i god tid från sin operatör. Kunderna får då hitta andra sätt att få bredband på.

Dyrt att installera fiber

Den stora nackdelen med fiber är installationskostnaderna. Eftersom du måste gräva ned fiberkablar hela vägen fram till din bostad kan priset bli väldigt dyrt. En installation kan utan problem gå på omkring 30 000 kronor. Exakt hur dyrt det är att installera fiber beror dock på hur mycket fiber som behövs grävas ned fram till din bostad.

Tips! Är ni flera i området som går samman och beställer en fiberinstallation kan ni få ett lägre pris.

Om du däremot redan har fiber indraget till din bostad är kostnaden för fiber inte dyrare än bredband via ADSL. Då är fiber snarare billigare än ADSL.