Mediaomvandlare

En mediaomvandlare kan även kallas tjänstefördelare, switch, fiberkonverterare, converter, mediabox eller mediakonverterare. Oavsett namn är detta en hårdvara som gör om fibern till bredbandsuppkoppling för att du ska kunna använda flera olika tjänster samtidigt. Här kan du läsa mer om hur mediaomvandlaren fungerar och hur den skiljer sig från router och modem.

Hur fungerar en mediaomvandlare?

Mediaomvandlarens uppgift är att översätta information, exempelvis fiberns ljussignaler, till signaler som ethernet kan uppfatta. Och tvärtom. Med hjälp av en mediaomvandlare kan du alltså konvertera signaler som annars inte är kompatibla. Fiberns ljussignaler fångas upp av mediaomvandlaren via en kristall och sedan översätter en liten dator ljussignalerna till elektriska ethernet-signaler.

Måste man ha en mediaomvandlare?

Om du har en tv-tjänst eller vill kunna använda flera olika tjänster samtidigt behöver du ha en mediaomvandlare. När du beställer en tv-tjänst bör du automatiskt få hem en mediaomvandlare av leverantören. 

Ska du bara ska ha bredband i din bostad behöver du däremot inte någon mediaomvandlare.

Gör en mediaomvandlare samma sak som en router och ett modem?

Nej, mediaomvandlare skiljer sig från routrar och modem. En mediaomvandlare fungerar som en slags förmedlare av information mellan fibern och routern. Omvandlaren vet varken var signalerna som den översätter ska eller vad de betyder, vilket är precis det som en router eller ett modem ansvarar för.

Till skillnad från en router syns en mediaomvandlare inte på nätverket, utan översätter bara de signaler den fångar upp.

Här hittar du din mediaomvandlare

Har du öppen fiber bör du även ha ett mediaskåp i din bostad. Du hittar ofta skåpet i närheten av där fibern har dragits in, vanligtvis i hallen. 

Tänk på! Mediaomvandlarens utseende kan variera något mellan olika tillverkare.

I mediaskåpet finns en fiberbox som är kopplad till mediaomvandlaren som i sin tur är ansluten till routern via en ethernetkabel. 

Hur kopplar man in routern till fiber med en mediaomvandlare?

Du ska alltid koppla in routern i det första inkommande fiberuttaget i din bostad. Och om du har en mediaomvandlare räknas den som nummer ett, vilket innebär att du ska koppla routern till det nätverksuttaget först. Vi går igenom alla steg här nedanför.

Så kopplar du in routern till fiber med mediaomvandlaren

 1. Säkerställ att du har all utrustning och de kablar och sladdar du behöver.
 2. Koppla nätverkskabeln från port 1 på mediaomvandlaren till WAN-porten på routern.
 3. Koppla nätverkskabeln mellan enheten du vill ansluta till en av portarna i routern.
 4. Koppla strömsladden från routerns eluttag och tryck på PÅ/AV.

Vilka tillverkare erbjuder mediaomvandlare?

Det finns flera olika tillverkare som erbjuder mediaomvandlare, och här nedanför ser du några exempel.

 • Allied Telesis
 • CTS
 • D-Link
 • Innbox
 • Inteno
 • PackedFront
 • Raycore

När kan man behöva byta mediaomvandlare?

Om du av någon anledning skulle behöva eller vilja byta fiberleverantör kommer din nya leverantör byta ut hårdvaran som är installerad i din bostad för att de ska kunna leverera sina tjänster till dig. De byter alltså ut själva mediaomvandlaren och inte fibern som är indragen.

När mediaomvandlaren byts ut kan det bli ett tillfälligt avbrott i bredbandsuppkopplingen, men annars ska det inte vara några större problem.