Ska man välja 5G eller fiber?

Välj fiber om du är ute efter fast bredband, och mobilt bredband med 5G om du har möjlighet. För dig som inte kan få fiber där du bor skulle mobilt bredband med 5G kunna vara ett riktigt bra alternativ, även om dagens 5G-nät inte kan mäta sig med fiberns styrka och stabilitet.

Kan 5G ersätta fiber?

Nej, 5G kan inte ersätta fiber. Men här är det viktigt att hålla isär begreppen. Fiber är en fast bredbandslösning, medan 5G är en nätverksteknik som används för mobila tjänster som mobilabonnemang och mobilt bredband. Det är alltså lite orättvist att jämföra dessa två eftersom de är två helt olika tekniker.

5G som nu rullas ut över hela Sverige kommer ge betydligt större nätkapacitet, högre hastigheter och kortare svarstider, men det är jämfört med tidigare nätverksgenerationer som 3G och 4G. Fiber är i dagsläget det absolut snabbaste och mest stabila kommunikationssättet, där optiska fiberkablar överför data med ljusets hastighet. I 4G- och 5G-näten sker kommunikationen via radiovågor i luften.

Är fiber snabbare än 5G?

Nej, inte om man ser till de teoretiska maxhastigheterna. Fiber har en teoretisk maxhastighet på 10 000 Mbit/s, medan 5G har en teoretisk maxhastighet på 10 Gbit/s. Eftersom 1 Gbit/s motsvarar 1 024 Mbit/s landar 5G-topphastigheten på 10 240, så anslutningarna är i teorin alltså nästan lika snabba.

Men riktigt så enkelt är det inte. Den 5G som finns i dag har ännu inte nått sin fulla kapacitet och kan således inte heller erbjuda de riktigt höga 5G-hastigheterna. Dessutom ska man komma ihåg att trådlös kommunikation är betydligt mer känslig för störningar. Yttre faktorer som väder, vind och hinder som tjocka väggar kan sänka hastigheterna rejält.

Finns det bredband med 5G?

Utbudet av mobila bredband med 5G har hittills varit ytterst begränsat, men nu har allt fler operatörer uppdaterat sina abonnemang med stöd för den ”nya” tekniken. Tre var en av de första operatörerna som lanserade 5G-bredband, och om du har tillgång till deras så kallade 5G+-nät ska du under optimala förhållande kunna nå upp till 1 000 Mbit/s. Normalhastigheterna ligger dock på mellan 200 och 600 Mbit/s.

Tre 5G-bredband
  • Välj flexibel eller fast surfmängd
  • Ingen bindningstid
  • Fungerar på resor inom EU/EES

Tre, Telenor, Telia och Tele2 har även lanserat bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fixed Wireless Access), där både Tres och Telenors tjänster har stöd för 5G.

Har fiber större kapacitet än 5G?

Ja, fiber har större kapacitet än 5G. Tekniken bakom fiber är den snabbaste när det gäller dataöverföring och har egentligen inga begränsningar i hur mycket data eller vilken slags data som kan transporteras. Med fiber är det även möjligt att skicka över data långa sträckor, och det klarar varken 4G eller 5G utan antenner och fiber.

Och som sagt så är ju trådlösa anslutningar känsligare mot yttre påverkan, medan fiber står emot störningar som väder och vind.

I vissa fall kan 5G vara den enda lösningen

På platser där det inte finns möjlighet att få fiber, eller fast bredband överhuvudtaget, kan dock mobilt bredband med 5G eller bredband via mobilnätet (5G) vara den enda källan till uppkoppling. Och även om det inte är riktigt lika bra som fiber är det ett väldigt bra bredbandsalternativ för hushåll som annars hade fått vara utan.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så går det alltså inte riktigt att säga om du ska välja fiber eller 5G. Det är två helt olika bredbandslösningar, den ena fast och den andra trådlös, och har således olika användningsområden och egenskaper. Är du ute efter fast bredband ska du absolut välja fiber om du har den möjligheten. Vill du hellre ha mobilt bredband är 5G helt rätt väg att gå, men tänk bara på att det fortfarande är relativt få operatörer som erbjuder sådana abonnemang.