Vilken router ska jag välja?
När det finns så många olika typer och prisklasser på routrar är det inte så lätt att veta vilken man ska köpa. Det kan vara frestande att antingen välja den billigaste eller den dyraste värstingroutern som finns. Men det är främst dina behov som avgör vilken router du behöver. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa en router.
Bredbandsleverantören kan erbjuda router
Många bredbandsleverantörer erbjuder möjligheten att köpa till eller hyra en router av dem i samband med att du beställer bredband. Exakt hur det går till att få en router varierar bland de olika operatörerna. Här nedanför har vi gjort en liten sammanfattning av de olika lösningarna som operatörerna erbjuder. Men observera att det här bara är en ungefärlig överblick och det kan finnas andra lösningar hos vissa operatörer. Läs alltid villkoren för bredbandsabonnemanget innan du tecknar det.
Olika sätt att få router från bredbandsleverantören
- Routern ingår kostnadsfritt. Vissa operatörer erbjuder en router helt gratis. Den ”betalning” du gör är att du binder dig till abonnemanget under en viss tid, vanligtvis 12 eller 24 månader. Du kan också behöva skicka tillbaka routern om du säger upp abonnemanget.
- Månadskostnaden höjs under en viss period. Även i det här fallet binder du dig vanligtvis till abonnemanget under den perioden som du betalar den högre kostnaden. Huruvida du måste skicka tillbaka routern om du säger upp abonnemanget varierar.
- Du betalar en engångskostnad för routern. Köper du routern på det här sättet får du ingen bindningstid på abonnemanget. Du äger också routern ända från början.
Vad är bäst – använda operatörens router eller köpa en egen?
Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Den största fördelen med att använda operatörens router är enkelheten. Du får hem allt du behöver för bredbandet direkt. Dessutom kan du få hjälp med installation eller problemlösning via operatörens support.
Fördelen med att köpa en egen router är att du kan anpassa den mer utifrån dina egna behov. Om dina behov inte är så stora kanske du kan komma billigare undan genom att köpa en egen router. Men det kan också vara tvärtom – kanske operatörens router har för dålig prestanda för att uppfylla dina behov?
Av den anledningen rekommenderar vi alltid att du köper en egen router. Du blir då inte låst till operatören på samma sätt och du kan skaffa en router som är anpassad för just dina behov.
1. Vilken typ av bredband har du?
Det första du behöver veta innan du köper en router är vilken bredbandsteknik du har. Har du bredband via fiber, ADSL eller kabel-tv? Eller har du kanske ett mobilt bredband?
Olika typer av bredband kräver olika typer av routrar. De flesta routrarna i butikerna passar till fiber, eftersom det är den vanligaste bredbandstekniken just nu. Så behöver du en ADSL-router eller en router till kabel-tv-uttaget behöver du vara extra noga med att se till att routern passar till det.
Tips! De flesta routrarna i butik är så kallade ”trådlösa routrar” eller ”wifi-routrar”. Om det inte står något annat i beskrivningen är de här till för fiberbredband. Att de är trådlösa innebär att du inte behöver koppla din enhet till routern med en kabel för att surfa.
Har du mobilt bredband behöver du en router där du kan sätta i ett simkort. Routrar som passar till mobilt bredband kallas ofta för ”mobilt bredband router” eller ”4G-router”. Nu när 5G börjar användas mer och mer kan de också kallas för ”5G-router” om de har stöd för det.
2. Hur snabbt internet har du?
När du ska köpa en router är det också bra att tänka på vilken hastighet som ingår i ditt bredbandsabonnemang. Routrar har nämligen kapacitet för olika hastigheter. Ju högre hastigheter routern har kapacitet för, desto dyrare är den.
Tips! Har du ett bredbandsabonnemang med en maximal nedladdningshastighet på 100 Mbit/s kommer du troligtvis undan med en billigare router än om du har en maxhastighet på 1 000 Mbit/s.
Routerns maximala hastighet står alltid i produktbeskrivningen. Men det går faktiskt också att se direkt i routerns namn hur snabb surfhastighet den har stöd för. I namnet på routern finns det alltid en bokstavs- och sifferkombination i stil med AX1500, AX5700 eller AC1200.
Bokstäverna visar vilken wifi-standard routern har stöd för. AX innebär att den har stöd för Wifi 6, medan AC innebär att den endast har stöd för Wifi 5. Siffrorna anger den maximala surfhastigheten som routern har stöd för. Det innebär att till exempel AX5700 har stöd för 5 700 Mbit/s.
Routrarnas teoretiska maxhastighet är mycket högre än den verkliga hastigheten
Den maxhastighet som anges för alla routrar är mycket högre än den faktiska hastighet du kommer uppleva. Det beror främst på två orsaker:
- Siffran anger summan av hastigheten på routerns band. Många routrar har två eller flera band som man kan surfa på. Men i praktiken kan man bara surfa i ett band åt gången. Därför kommer man aldrig komma upp i högre hastighet än det som finns på ett band, vilket är mycket lägre än alla bands totala hastighet.
- Routrarna testas i labbmiljö under perfekta förhållanden. När tillverkarna testar routrarnas hastighet gör det det i labb där de har tillgång till den bästa möjliga utrustningen. Routrarna testas inte i de miljöer där de faktiskt kommer användas, det vill säga i människors hem.
Av de här anledningarna blir den maxhastighet som marknadsförs väldigt missvisande. Du kommer alltså behöva köpa en router som har mycket högre maxhastighet än den surfhastighet du har hos din bredbandsleverantör.
Enligt en artikel på sajten Digital Citizen (på engelska) ger till exempel en router med en teoretisk maxhastighet på 1 900 Mbit/s endast en hastighet på runt 500 Mbit/s på 5 GHz-bandet (det snabbaste bandet) vid typisk användning. Det är cirka en fjärdedel av den marknadsförda hastigheten.
Som ett riktmärke bör du alltså satsa på en router som har ungefär fyra gånger så hög teoretisk maxhastighet som den hastighet du vill uppnå. Men läs också gärna recensioner av routern för att se om den uppnår den önskvärda hastigheten.
3. Hur ser ditt boende ut?
Boendet har stor påverkan på vad du behöver för router. Det här är frågor du behöver ställa dig om ditt boende:
- Hur stort bor du?
- Hur många våningar har ditt boende?
- Hur är väggarna? Är de tjocka, vilket material består de av?
Det gör stor skillnad om du bor i en liten etta jämfört med om du bor i ett hus med två eller flera våningar. Bor du i en mindre lägenhet kan det räcka med en enklare och billigare router. För större lägenheter passar det bra med en router i mellanprisklassen.
Har du ett större hus eller lägenhet med flera våningar behöver du kanske satsa på en router i premiumklassen. För att få maximal hastighet och stabilitet kanske du till och med behöver skaffa flera routrar och placera en på varje våning.
Ett alternativ till att köpa flera routrar är att köpa ett mesh-system. Det består av en huvudnod som du kopplar in i modemet eller routern. I systemet ingår också ytterligare noder som du kan placera på strategiska platser i hemmet för att förlänga nätverkets räckvidd.
Väggarna kan påverka routerns räckvidd
Om du har tjocka väggar eller om det finns metall i väggarna kan de blockera routerns räckvidd. I det fallet spelar det ingen roll hur bra router du har. Då måste du i stället köpa flera routrar eller investera i ett mesh-system.
4. Hur många enheter ska kopplas upp till nätet?
En annan sak som är viktig att tänka igenom när du ska köpa en router är hur många enheter som ska kopplas upp. Fundera noga på detta och skriv gärna ner alla enheter du har i ditt hem. Det är inte bara de mest självklara enheterna som ska använda nätet, som telefoner och datorer, utan även andra smarta produkter.
Exempel på smarta enheter som behöver wifi-uppkoppling
- Tv-apparater
- Dammsugare
- Glödlampor
- Kylskåp
- Övervakningskameror
Om du bor ensam i ett litet hem och bara har ett fåtal enheter som ska kopplas upp fungerar en router i budgetklassen bra. Men är ni en hel familj som bor i ett större hus där många enheter ska använda nätet samtidigt behöver ni troligtvis en dyrare router.
Sammanfattning
Efter att ha funderat igenom dessa fyra frågor har du förhoppningsvis ett hum om vilken router du ska välja. Som avslutning får du här lite tips på bra routrar i tre olika prisklasser. Länkarna leder till Kjell & Companys webbshop.
Bra routrar i budgetklassen
Bra routrar i mellanprisklassen
Bra routrar i premiumklassen