Förstärka wifi hemma

Upplever du att du har dålig internetuppkoppling på vissa platser i hemmet? Det finns saker du kan göra för att förstärka ditt wifi hemma. I den här guiden ger vi våra bästa tips för en bättre nätupplevelse.

Se över routern och dess placering

Vilken router du har och hur den är placerad är viktigt för internetuppkopplingen. Därför är det ett bra första steg att se över routern innan du köper till eventuell annan hårdvara.

Så får du ut mesta möjliga av din router

  1. Se till att du har rätt router för dina behov.
  2. Vinkla routerns antenner på rätt sätt.
  3. Placera routern på rätt plats i hemmet.

Här nedanför går vi igenom dessa punkter närmare.

Se till att du har rätt router för dina behov

Routrar kommer i olika prisklasser med olika kapaciteter. Läs på om den router du har och se till att den faktiskt har stöd för de surfhastigheter du betalar för hos din bredbandsleverantör. Tänk på att de hastigheter som det står att routern kan leverera är teoretiska maxhastigheter. Ofta kan du behöva flera gånger snabbare router än den surfhastighet du vill ha.

Bor du i en mindre bostad kan det räcka med en router, men om du till exempel bor i en villa med flera våningar kan du behöva flera routrar. Det finns dock andra lösningar för att förstärka wifi-signalen från din router. De kan du läsa mer om längre ner i guiden.

I vår guide Vilken router ska jag välja? kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper router.

Vinkla routerns antenner på rätt sätt

Många trådlösa routrar har antenner som kan vinklas på olika sätt beroende på dina behov.

Vinklar du antennerna vertikalt, alltså rakt upp, blir räckvidden bättre i sidled. Det kan fungera bra i större hus eller lägenheter som bara har ett våningsplan.

Om du i stället vinklar antennerna horisontellt ökar räckvidden uppåt och neråt. Om din bostad har flera våningar kan det vara ett bättre alternativ.

Placera routern på rätt plats i hemmet

Eftersom en router oftast inte är särskilt snygg vill många gömma undan den. Man kanske ställer den i husets mediaskåp eller precis vid en vägg. Även om det är förståeligt att vilja gömma routern av estetiska skäl är det inte det bästa för räckviddens skull. Wifi-signaler blockeras nämligen av väggar och andra föremål som står i vägen.

Det bästa är om du placerar routern centralt i hemmet, gärna i midjehöjd. Då fördelas räckvidden jämnt i hela bostaden.

Använd hårdvara som förstärker wifi-signalen

Kanske har du provat våra tips om routern och inte sett någon förbättring, eller så vill du helt enkelt att routern ska synas så lite som möjligt? Då finns det alternativ för att förlänga räckvidden på ditt wifi med hjälp av annan hårdvara. I det här avsnittet går vi igenom några av de lösningarna.

Mesh-system

En väldigt smidig lösning för bättre wifi hemma är så kallade mesh-system. Ett sådan system består av en så kallad mesh-router och en eller flera mesh-repeatrar. Du kopplar in mesh-routern direkt i fiberuttaget och sprider sedan ut resterande noder i hemmet.

En av de största fördelarna med denna lösning är att inga kablar behövs. Men det går också att koppla nätverkskablar mellan noderna för att få högre hastighet.

Tips på mesh-system från Kjell & Company

Wifi-repeater

En annan enkel lösning för att förbättra internetuppkopplingen hemma är att använda en wifi-repeater. Det är en produkt som du sätter in i ett eluttag. Sedan trycker du på en WPS-knapp på repeatern och routern.

Det som händer då är att repeatern repeterar den trådlösa signalen. En nackdel med denna lösning är dock att repeatern halverar den högsta teoretiska hastigheten i nätet. Wifi-signalen försvagas alltså för varje repeater den går igenom.

Tips på repeaters från Kjell & Company

Accesspunkt

En tredje lösning som förbättrar wifi-uppkopplingen är accesspunkter. De kan se ut på lite olika sätt, och vissa av dem är väldigt lika routrar.

Till skillnad från de två tidigare lösningarna kräver den här lösningen kablar. Du behöver nämligen koppla in en kabel från routern till accesspunkten. Fördelen är att hastigheten bibehålls, vilket inte är fallet med till exempel en repeater.

Tips på accesspunkter från Kjell & Company

Homeplug

Den fjärde och sista hårdvaran som vi ska gå igenom är homeplug. En homeplug har en stickpropp som sätts in i ett eluttag samt en eller flera nätverksportar. Du sätter in homeplugen i eluttaget och kopplar sedan en nätverkskabel till den enhet som du vill att wifi-signalen ska överföras till.

Om du till exempel har ett hemmakontor med dator men routern är i ett annat rum kan du koppla en homeplug till din router med en kabel. Sedan sätter du en annan homeplug i ett eluttag i kontoret och kopplar sedan homeplugen till din dator med en nätverkskabel.

Det finns även homeplugs med inbyggda accesspunkter, vilket innebär att det inte behövs någon kabel mellan homeplugen och enheten.

Tips på homeplugs från Kjell & Company

Som du märker när du läser vår guide finns det många saker du kan göra för att förbättra din internetuppkoppling hemma. Det är bara att välja den lösning som passar bäst för dig och sätta igång. Lycka till!