Ethernet

Ethernet möjliggör datakommunikation via nätverkskabel (med hög hastighet) mellan digitala enheter. Du kan använda ethernetkablar för att exempelvis ansluta routrar, datorer och switchar. Här berättar vi om hur det fungerar, skillnaden mellan ethernet och wifi och vilka kablar du behöver hålla koll på.

Hur använder man ethernet?

Egentligen är ethernet ett samlingsnamn för standardiserade metoder som ordnar datakommunikation via nätverkskabel med hög hastighet. Ethernetkablar kan till exempel användas inom lokala nätverk (LAN), i storstadsnät och även i wide area networks (WAN) för att koppla upp enheter som routrar, switchar och datorer. Kablarna kan även kallas PoE, Power over Ethernet, eftersom de inte bara möjliggör dataöverföring utan även ger strömförsörjning.

Har du bredband via fiber i din bostad använder du troligtvis en ethernetkabel av typen RJ-45 mellan fiberuttaget eller mediaomvandlaren och din router. Du kan även använda en ethernetkabel för att koppla upp en enhet, till exempel din dator, mot nätverket med sladd i stället för via wifi.

Vad är skillnaden mellan ethernet och wifi?

Den största skillnaden mellan ethernet och wifi är överföringshastigheterna. Wifi må vara smidigt, men inte ens en riktigt bra wifi-router är bättre än en ethernetkabel när det gäller hastighet, latens och stabilitet. Även om wifi har blivit betydligt snabbare under de senaste åren tack vare nya wifi-standarder, som exempelvis wifi 6.

Skillnaden i överföringshastighet syns tydligast när det gäller hastigheten mellan enheterna som ingår i ditt nätverk. Behöver du till exempel snabbt föra över filer mellan två olika datorer kommer det gå betydligt snabbare via ethernet än via wifi.

Ethernet ger även en mer stabil anslutning än wifi eftersom trådlös kommunikation är mer utsatt för störningar, till exempel från andra uppkopplade enheter och andra wifi-nätverk i närheten.

Det finns flera olika ethernetkablar

Det finns olika kategorier av ethernetkablar (Cat), där indelningen baseras på specifikationer och standarder för hastighet och bandbredd. Två vanliga exempel är Cat5 och Cat6. Ju högre siffra, desto högre är kraven på kabelns prestanda och förmåga att stå emot störningar från annan elektronik.

Visste du? Skillnaden mellan Cat5e- och Cat6-kablar är hur de är tvinnade på insidan. Och det är det som påverkar hastigheterna och bandbredden. Cat5e är partvinnad, vilket ger högre hastigheter, men till skillnad mot Cat6 är den oskärmad i mitten och därför mer känslig för yttre störningar. Cat6-kablar är tvinnade med tätare avstånd och klarar därför en högre bandbredd.

Om en kategori utökas med en ny version tillkommer en bokstav. Till exempel som Cat5e, där e står för ”enhansed”, vilket betyder att det är en förbättrad version av Cat5. Cat5e är för övrigt den kabel som är vanligast att använda hemma eller på kontoret.

I tabellen ser du vilken bandbredd och hastighet Cat5, Cat5e och Cat6 stödjer, räknat på 100 meter långa kablar.

EthernetkategoriBandbreddMaxhastighet
Cat5100 Mhz100 Mbit/s
Cat5e100 Mhz1 Gbit/s
Cat6250 Mhz1 Gbit/s

Värt att tänka på är att du inte är garanterad att komma upp i 1 Gbit/s bara för att du använder en Cat6-kabel. För att du ska kunna komma upp i högsta möjliga hastighet måste alla anslutningar inom ditt nätverk ha stöd för det.

Välj kontakttyp efter användningsområde

Som om det inte vore nog att behöva hålla koll på de olika kablarna, så finns det även olika kontakttyper. Här är det användningsområdet och var du ska ansluta nätverkskabeln som avgör vilken kontakt du ska använda. Förkortningen RJ, Registrered Jack, berättar vilken typ av jack du ska ansluta kabeln till.

Vi nämnde ju tidigare RJ-45 och det är den kontakttypen som oftast används till just ethernetkablar.

Vilken ethernetkabel ska jag ha?

Det beror lite på vad du ska använda nätverkskabeln till. Är du till exempel ute efter en nätverkskabel för att kunna koppla upp din dator, tv eller tv-box mot routern eller fiberuttaget behöver du en ethernetkabel i kategorin Cat5e, Cat6 eller Cat6a med kontakttypen RJ-45.

Har du bredband via ADSL och ska ha en kabel som går från mellanproppen i telefonjacket till routern, behöver du en ethernetkabel med en RJ-11-kontakt.

Vad innebär ethernet backhaul?

Den nya generationens wifi är mesh-nätverk. Kort förklarat är det ett nät bestående av flera mesh-noder som kommunicerar med varandra för att förstärka wifi-signalen i en bostad. Vissa mesh-noder har stöd för trådbunden backhaul, även kallat ethernet backhaul, vilket innebär att noderna kan anslutas trådbundet och på så vis bli mesh-accesspunkter.

Fördelen med att ansluta så många noder som möjligt med kabel (om systemet överhuvudtaget stödjer det) är att man inte bara utökar täckningen utan även förbättrar kapaciteten i nätverket. Ju fler mesh-noder som ansluts via kabel, desto mindre blir belastningen på routerns trådlösa kapacitet.