Därför bör du kolla din bredbandshastighet

Genom att mäta din bredbandshastighet kan du snabbt och enkelt se om du får den bredbandstjänst som du faktiskt betalar för. Du kan även se bredbandstestet som ett bra hjälpmedel om du misstänker att din tekniska utrustning, till exempel routern, inte fungerar som den ska och behöver uppgraderas.

Visste du? Bredbandshastigheten anges i megabit per sekund, Mbit/s. Måttet visar alltså hur mycket information som kan transporteras per sekund.

Du gör en sökning genom att skriva in namnet på din bredbandsleverantör och klicka på GÅ. I resultatet ser du sedan både upp- och nedladdningshastigheter. Uppladdningshastigheten visar med vilken hastighet du skickar data, det vill säga hur snabbt du till exempel kan spela online-spel och skicka filer, medan nedladdningshastigheten är ett mått på hur snabbt du kan ta emot data.

Ju högre nedladdningshastigheten är desto snabbare kan du surfa, ladda ner filer och streama film och serier.

Vilka hastigheter kan jag få på bredband?

Hur höga bredbandshastigheter du kan få beror delvis på vilka hastigheter som bredbandsleverantören kan erbjuda på din adress. Men det varierar även beroende på vilken typ av bredbandsanslutning du har.

Har du till exempel bredband via ADSL ligger maxhastigheten på cirka 30 Mbit/s, för fast bredband via fiber på upp mot 10 000 Mbit/s och för fast bredband via kabel-tv på cirka 1 200 Mbit/s. Har du mobilt bredband via 4G-nätet kan du komma upp i cirka 50 Mbit/s.

Ger bredband via fiber högre hastighet?

Om du har bredband via fiber är det i regel ett stort plus när det gäller upp- och nedladdningshastigheter. Jämfört med alternativen, till exempel bredband via ADSL eller kabel-tv, är kapaciteten i en fiberanslutning helt enkelt betydligt bättre.

De flesta av Sveriges olika stadsnät är öppna nätverk, och i dag är det oftast fiber som används. Om du är ansluten till ett öppet nät kan du själv välja vilken bredbandsleverantör du vill teckna ett bredbandsabonnemang hos, förutsatt att leverantören erbjuder sina tjänster just i ditt stadsnät såklart.

Tänk på! Är du intresserad av att beställa öppen fiber för att sedan själv kunna välja bredbandsleverantör, ska du tänka på att möjligheterna skiljer sig något beroende på om du bor i villa eller lägenhet. Som villaägare kan du själv ta ett beslut, medan du som lägenhetsinnehavare måste rätta dig efter föreningen eller hyresvärden.

Med en trådbunden fiberanslutning, det vill säga om du har en nätverkskabel mellan uttaget och till exempel datorn, kan du komma upp i riktigt höga maxhastigheter. Om du är ansluten till nätet via en trådlös router kan hastigheterna sjunka något, men nivån är fortfarande relativt hög. Med fiberbredband har du även större förutsättningar att få samma hastigheter både upp- och nedströms.

Vilken hastighet behöver jag på bredbandet?

Vilken hastighet du och ditt hushåll behöver beror helt på hur många ni är som kommer vara uppkopplade samtidigt, och vad ni använder nätet till. Många bredbandsleverantörer erbjuder hastigheter på mellan 10 och 1 000 Mbit/s, så det finns i regel passande alternativ för de allra flesta.

Välj hastighet efter surfvanor

  • 10 Mbit/s kan vara ett bra alternativ för det mindre hushållet, som främst använder internet för att mejla, surfa på enklare hemsidor och scrolla på sociala medier.
  • 100 Mbit/s är den vanligaste hastigheten bland hushållen i Sverige och täcker de flesta behoven –  plus streaming av musik, serier och film.
  • 200-300 Mbit/s passar lite större hushåll och räcker till exempel för hemarbete med tyngre dokument, online-spel och streaming.
  • 1 000 Mbit/s är för storfamiljen som bara nöjer sig med det absolut bästa när det gäller uppkoppling.

Vad gör jag om hastigheten på mitt bredband är lägre än utlovat?

Om du inte är nöjd med resultatet i vårt bredbandstest, det vill säga om din bredbandshastighet är mycket lägre än vad du betalar för, ska du så klart höra av dig till din bredbandsleverantör och berätta om problemen. Men det finns även några enkla metoder du själv kan ta till för att, förhoppningsvis, förbättra bredbandshastigheten.

Du kan till exempel

  • Se till att din router är uppdaterad och har en central placering i bostaden
  • Stänga av enheter som kanske inte behöver vara uppkopplade – när flera enheter samsas om nätet kan hastigheterna försämras
  • Uppdatera programvaran i till exempel mobil, surfplatta och dator
  • Säkerställa att du har uppdaterade antivirusprogram

Vanliga frågor

Hur mäter jag bredbandshastigheten?

Här på vår sida kan du mäta din bredbandshastighet genom att skriva in namnet på din bredbandsleverantör och hastigheterna som ingår i ditt bredbandsabonnemang. Resultatet anges i upp- och nedladdningshastigheter.

Vilken hastighet behöver jag?

Vilka bredbandshastigheter du behöver är helt individuellt. Du ska till exempel utgå från storleken på ditt hushåll, hur många som kommer vara uppkopplade samtidigt och vad ni använder internet till. Många bredbandsleverantörer erbjuder hastigheter mellan 10 och 1 000 Mbit/s, så det finns ofta passande alternativ för de flesta.

Vilken typ av bredband erbjuder de högsta hastigheterna?

Med fast bredband via fiber har du goda förutsättningar att komma upp i riktigt höga bredbandshastigheter. Tänk dock på att det fortfarande finns faktorer som kan påverka hastigheten, till exempel vilken leverantör du har, din utrustning och placeringen av routern.

Vilken bredbandshastighet behövs för att spela online-spel och streama film?

Vilken bredbandshastighet du behöver för att spela spel och streama film beror lite på hur många ni är i hushållet som kanske vill göra sådana aktiviteter samtidigt. Är ni flera i familjen skulle nog rekommendationen ändå vara ett bredbandsabonnemang på mellan 200 och 300 Mbit/s.