Startavgift för bredband

Hos vissa bredbandsoperatörer måste du förutom själva månadskostnaden för bredbandet även betala en startavgift. Detta är en engångskostnad som du kan se som en slags administrationsavgift, som operatören tar ut för att lägga in dig som kund i sitt system och aktivera din tjänst. Här kan du läsa mer om varför du kan behöva betala en startavgift för bredband, vilka operatörer som kräver det och hur mycket det kan kosta.

Varför ska man betala en startavgift för bredband?

Ibland kan du behöva betala en startavgift för ditt bredband eftersom det för många operatörer innebär viss administration för att lägga till dig som ny kund och din anslutning i deras system. De kanske även ska skicka någon slags utrustning till dig, vilket medför kostnader, och i vissa fall kanske aktiveringen av ditt bredband kräver kommunikation mellan operatören och själva nätägaren.

När du gör en beställning av fast bredband på operatörens hemsida ser du i prissammanställningen om det tillkommer någon startavgift.

Måste man alltid betala startavgift?

Nej, man måste inte alltid betala en startavgift för sitt bredband. Alla operatörer har nämligen inte det som krav utan väljer kanske i stället att inkludera administrationskostnaden i din månadsavgift för bredbandet. Det kan innebära att abonnemangspriset blir högre, men det är inte heller alltid fallet. Operatörer med en effektiv och smidig aktiveringsprocess behöver sällan lägga så stora resurser på administration, och har således större möjligheter att erbjuda bredbandsabonnemang till konkurrenskraftiga priser utan startavgift.

Det ska alltid framgå av prisinformationen på bredbandsoperatörens hemsida om du måste betala en startavgift eller ej, så det ska inte behöva komma som en överraskning på din första faktura.

Vilka operatörer har startavgift för bredband?

Av de bredbandsoperatörer som syns här på vår sajt är det i dagsläget Tele2 och Telia som lägger på en startavgift för fast bredband. Hos vissa andra operatörer kan även en startavgift tillkomma om du till exempel lägger till en router i din beställning, men då ska det framgå tydligt i prissammanställningen.

Hur hög är startavgiften för bredband?

Hur hög startavgiften är för bredband kan variera något mellan olika operatörer. Hos både Tele2 och Telia ligger den dock på 399 kronor.