Kan man teckna bredband trots betalningsanmärkning?

I regel kan du inte teckna ett bredband om du har en betalningsanmärkning. När bredbandsleverantörerna gör en kreditupplysning på dig kan en betalningsanmärkning tyda på nedsatt betalningsförmåga. Det kan förhindra dina möjligheter att teckna ett bredband.

Kreditupplysningen bedömer din betalningsförmåga

När du tecknar ett bredband tar de flesta leverantörerna en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen används för att bedöma din betalningsförmåga.

Om det visar sig att du har en betalningsanmärkning kan det vara ett tecken på att du har nedsatt betalningsförmåga. Av den anledningen är det många bredbandsleverantörer som inte godkänner betalningsanmärkningar.

Fråga bredbandsleverantören hur de ser på betalningsanmärkningar

Bredbandsleverantörerna kan ha olika regler för betalningsanmärkningar. Därför bör du kontakta bredbandsleverantörerna som är verksamma där du bor och fråga hur de ser på dina möjligheter att teckna bredband trots en betalningsanmärkning.

För vissa kan en betalningsanmärkning spegla den nuvarande ekonomiska situationen medan den för andra speglar ens tidigare ekonomiska situation. I vissa fall beror betalningsanmärkningen bara på slarv, exempelvis att du har glömt betala en skuld.

Även om du har en betalningsanmärkning finns det en chans att du kan skaffa bredband.

Betalningsanmärkningar försvinner efter tre år

Din betalningsanmärkning är synlig i tre år från att du fick den. Under den tiden kan det vara svårt för dig att teckna ett bredband. Efter tre år försvinner din betalningsanmärkning och då kan du återigen skaffa bredband hos alla bredbandsleverantörer som är verksamma där du bor.

Exempel: Om du fick en betalningsanmärkning 30 augusti 2019 försvinner den 30 augusti 2022.

Du kan inte teckna bredband med skuld hos Kronofogden

Det är inte bara betalningsanmärkningar som gör det svårt att skaffa bredband. Om du har en skuld hos Kronofogden, det vill säga ett aktuellt skuldsaldo, kommer du inte att kunna skaffa något bredband. I takt med att du betalar in pengar minskar skuldsaldot. Ditt saldo uppdateras på nytt en gång i veckan.

Om din skuld är oreglerad i mer än en månad visar upplysningsföretagen ett historiskt skuldsaldo. Tanken är att den uppgiften ska ge bredbandsleverantörerna ett mervärde i sin kreditbedömning. 

Ett historiskt skuldsaldo är synligt i 24 månader.

Du kan skaffa kontantkort med betalningsanmärkning

Om du inte får skaffa bredband med en betalningsanmärkning kan du skaffa ett mobilt bredband med kontantkort. Då får du tillgång till internet som du vill men i form av ett kontantkort.

Anledningen till att du kan skaffa det trots en betalningsanmärkning är för att du betalar din prisplan i förväg. Då spelar det ingen roll hur din ekonomiska situation ser ut eftersom du redan har betalat för surfen.

Bättre med kontantkort om du har svag ekonomi

Om du har en svag ekonomi är ett kontantkort bättre än ett abonnemang. Med ett abonnemang måste du betala för ditt bredband varje månad, oavsett hur din ekonomi ser ut.

Skaffar du ett kontantkort kan du i stället själv välja när du vill ladda på en ny prisplan. Om du har ont om pengar en månad kan du strunta i att ladda på någon prisplan eller ladda på en mindre surfmängd än vanligt. På så vis kan du spara pengar.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se