Hur snabbt bredband har jag?

Det bästa sättet att ta reda på hur snabbt bredband du har är att göra ett bredbandstest. Använd gärna vårt bredbandstest här nedanför. Då kan du se om du faktiskt får de hastigheter som din leverantör har utlovat.

Testa ditt bredband

Vad gör jag om jag inte får utlovad hastighet?

Det kan vara svårt att få ersättning från leverantören för att man upplever mycket lägre hastigheter än utlovat. Om du till exempel beställer ett abonnemang med en hastighet på 100 Mbit/s formulerar sig operatörerna ofta så att de utlovar hastigheter på upp till 100 Mbit/s. Det innebär att alla hastigheter upp till maxhastigheten är acceptabla.

I vissa avtal kan bredbandsleverantören utlova ett spann av hastigheter, till exempel 14–17 Mbit/s. I de fallen kan det vara lättare att få ersättning ifall hastigheten understiger den lägsta siffran.

Enligt Telekområdgivarna ses det vanligtvis inte som ett avtalsrättsligt fel så länge du kommer upp i avtalad minimihastighet när datorn är ansluten med nätverkssladd. På Telekområdgivarnas hemsida kan du läsa om några domar och beslut som har med bredbandshastighet att göra. Där finns både exempel på fall där konsumenten fick rätt och där leverantören fick rätt.

Hör av dig till din operatör om du är missnöjd med hastigheten

Även om det kan vara svårt att få kompensation för att man upplever dåliga hastigheter är det alltid värt att höra av dig till din bredbandsleverantör om inte tycker att tjänsten lever upp till dina förväntningar. 

Om du och bredbandsleverantören inte själva kan komma överens om en ersättning kan du kontakta Allmänna reklamationsnämnden, ARN. ARN kan då komma med en rekommendation om du har rätt till ersättning eller inte och i så fall med hur mycket.

Olika typer av bredband är olika snabba

Hur snabbt bredband du har kan som sagt påverkas av många olika faktorer, bland annat på vilket sätt du får ditt bredband. Det finns många olika bredbandstekniker att välja mellan och en del är snabbare än andra.

Vilken bredbandsteknik du kan ha beror på var du bor men även vilka bredbandsleverantörer som finns där. För att se vilka bredbandstekniker du kan få där du bor kan du söka på din adress här nedanför.

Bredbandsleverantörerna erbjuder dessutom olika hastigheter till sina olika bredbandstekniker. Det innebär att du som exempelvis vill ha bredband via ADSL kan välja flera olika hastigheter till den specifika bredbandstekniken.

Tänk också på att leverantörerna ofta anger hastigheterna i olika spann. Du kommer att få någon hastighet inom det spannet. Det är alltså ingen garanti att du får den högsta möjliga hastigheten.

Fiber är den snabbaste typen av bredband

Den snabbaste bredbandstekniken som finns är bredband via fiber. Med fiber kan du uppnå högre hastigheter än med någon annan bredbandsteknik.

Fiber fungerar så att ljussignaler färdas genom fiberkablar som är nedgrävda i marken fram till din bostad. I bostaden har du sedan en mediaomvandlare som omvandlar ljussignalerna till elektroniska signaler som sedan används i din dator.

Tips! Om du inte har fiber draget till din bostad i dag men vill ha det kan du skicka in en intresseanmälan till bredbandsleverantörerna.

Eftersom signalerna färdas med ljusets hastighet kan du uppnå mycket högre hastigheter än med någon annan bredbandsteknik. I dagsläget används bara ungefär 1 procent av fiberns kapacitet.

Kapaciteten i fibernäten är även så hög att många kan surfa samtidigt utan att hastigheten påverkas. Bredband via fiber påverkas inte heller av vädret, vilket gör att du kan surfa i såväl regn som solsken.

Möjliga anledningar till ett långsamt bredband

Alla har vi någon gång varit med om att internet känns långsamt. Ett långsamt bredband kan bero på många saker och det är inte alltid vi kan påverka det. Ibland kan det bero på bredbandsleverantören och då är det svårt för dig som konsument att göra någonting åt det.

Om du bor i ett hem med många tjocka dörrar och väggar kan det hindra signalerna från att gå fram, vilket kan leda till ett långsamt bredband. Det är svårt att göra någonting åt och kan göra att ditt bredband är långsammare i vissa rum än andra.

Tips! Du får ett snabbare bredband om du har fri sikt mot din router.

Har du grannar som surfar med sina trådlösa nätverk ligger alla inom samma räckhåll och kan då störa varandra. Snabbast hastighet når du därför om du surfar när dina grannar inte gör det. Även annan elektronisk utrustning du har i ditt hem kan störa signalen.

3 saker du kan göra för att få snabbare bredband

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra hastigheten på ditt bredband. Här kommer tre tips.

  1. Placera routern rätt. Hur du placerar routern är väldigt viktigt. Du vill inte ha den för nära annan elektronik som riskerar att störa den. Den ska inte heller stå undangömd i någon garderob eller under tv-bänken. Helst av allt vill du placera routern cirka 1,5 meter från golvet. Då förlänger du den totala räckvidden på ditt bredband.
  2. Surfa så nära routern som möjligt. Ju längre bort du är från routern, desto sämre blir uppkopplingen. Det bästa är alltså om du kan vara i närheten av routern när du surfar. Det kan också vara något att tänka på när du placerar routern. Fundera på var du kommer använda internet mest och placera routern i närheten.
  3. Använd nätverkskabel i stället för router och wifi. Ett annat sätt att förbättra hastigheten på ditt bredband är att använda en nätverkskabel i stället för router och wifi. Du kopplar in nätverkskablen i nätverksuttaget och din dator. Då störs du inte av annan elektronisk utrustning i ditt hem, vilket ger dig ett snabbare och stabilare bredband. Nackdelen är att du inte blir lika flexibel att kunna surfa var du vill i bostaden.

Sammanfattning

Det enklaste sättet att ta reda på hur snabbt bredband du har är att göra ett bredbandstest. Är du väldigt missnöjd med den hastighet du faktiskt upplever kan du höra av dig till din bredbandsleverantör. Om det är något som strular från deras sida är de skyldiga att göra något åt det. Men om det inte går att visa att det är leverantörens fel är det inte alls säkert att du kan få någon hjälp eller ersättning.

Det finns dock några saker du kan prova själv för att öka hastigheten på ditt bredband. Du kan se till att routern är placerad på ett bra sätt och att du sitter i närheten av routern när du surfar. Du kan också använda en nätverkskabel för att få bättre surfhastighet.