Hur snabbt bredband har jag?

Hur snabbt bredband du har beror på många faktorer, däribland vilken bredbandsteknik du använder. Du kan ta reda på hur snabbt ditt bredband är genom att besöka sajten Bredbandskollen. Sajten drivs av Stiftelsen för Internetinfrastruktur, som bidrar till en positiv utveckling av den svenska internetstrukturen.

Olika bredbandstekniker har olika hastigheter

Hur snabbt bredband du har påverkas av många olika faktorer, bland annat på vilket sätt du får ditt bredband. Det finns många olika bredbandstekniker att välja mellan och en del är snabbare än andra.

Vilken bredbandsteknik du kan ha beror på var du bor men även vilka bredbandsleverantörer som finns där. På startsidan kan du fylla i din adress för att se vilka bredbandstekniker du kan få där du bor.

Bredbandsleverantörerna erbjuder dessutom olika hastigheter till sina olika bredbandstekniker. Det innebär att du som exempelvis vill ha bredband via ADSL kan välja flera olika hastigheter till den specifika bredbandstekniken.

Tänk på! Bredbandsleverantörerna anger ofta sina hastigheter i olika spann. Du kommer att få någon hastighet inom det spannet.

Fiber är den snabbaste bredbandstekniken

Den snabbaste bredbandstekniken som finns är bredband via fiber. Med fiber kan du uppnå högre hastigheter än med någon annan bredbandsteknik.

Fiber fungerar så att ljussignaler färdas genom fiberkablar som är nedgrävda i marken fram till din bostad. I bostaden har du sedan en mediaomvandlare som omvandlar ljussignalerna till elektroniska signaler som sedan används i din dator.

Tips! Om du inte har fiber draget till din bostad i dag men vill ha det kan du skicka in en intresseanmälan till bredbandsleverantörerna.

Eftersom signalerna färdas med ljusets hastighet kan du uppnå mycket högre hastigheter än med någon annan bredbandsteknik. I dagsläget används bara ungefär 1 procent av fiberns kapacitet.

Kapaciteten i fibernäten är även så hög att många kan surfa samtidigt utan att hastigheten påverkas. Bredband via fiber påverkas inte heller av vädret, vilket gör att du kan surfa i såväl regn som solsken.

Det kan ett långsamt bredband bero på

Alla har vi någon gång varit med om att internet känns långsamt. Ett långsamt bredband kan bero på många saker och det är inte alltid vi kan påverka det. Ibland kan det bero på bredbandsleverantören och då är det svårt för dig som konsument att göra någonting åt det.

Om du bor i ett hem med många tjocka dörrar och väggar kan det hindra signalerna från att gå fram, vilket kan leda till ett långsamt bredband. Det är svårt att göra någonting åt och kan göra att ditt bredband är långsammare i vissa rum än andra.

Tips! Du får ett snabbare bredband om du har fri sikt mot din router.

Har du grannar som surfar med sina trådlösa nätverk ligger alla inom samma räckhåll och kan då störa varandra. Snabbast hastighet når du därför om du surfar när dina grannar inte gör det.

Även annan elektronisk utrustning du har i ditt hem kan störa signalen.

Så förbättrar du hastigheten på ditt bredband

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra hastigheten på ditt bredband. Bland annat är placeringen av routern väldigt viktig. Du vill inte ha den för nära annan elektronik som riskerar att störa den. Den ska inte heller stå undangömd i någon garderob eller under tv-bänken. Helst av allt vill du placera routern cirka 1,5 meter från golvet. Då förlänger du den totala räckvidden på ditt bredband.

Hur nära du själv är routern påverkar också hastigheten. Ju närmare routern du kan sitta, desto högre hastighet kan du uppnå.

Tänk på! Om du har en gammal router kan det också påverka hur snabbt ditt bredband är.

Du kan även förbättra hastigheten på ditt bredband genom att använda nätverkskabeln i stället för routern och wifi. Då kopplar du in nätverkskabeln i nätverksuttaget och din dator. Då störs du inte av annan elektronisk utrustning i ditt hem, vilket ger dig ett snabbare och stabilare bredband. Nackdelen är att du inte blir lika flexibel att kunna surfa var du vill i bostaden.

Du kan ha rätt till ersättning om ditt bredband är för långsamt

Om du har långsamt bredband under en längre tid och felet beror på din bredbandsleverantör kan du ha rätt till ersättning. Det krävs dock att du inte kommer upp i avtalad hastighet när du använder nätverkskabeln för att ersättning ska vara aktuellt. Hur mycket ersättning du kan få avgörs från fall till fall.

Om du och bredbandsleverantören inte själva kan komma överens om en ersättning kan du kontakta Allmänna reklamationsnämnden, ARN. ARN kan då komma med en rekommendation om du har rätt till ersättning eller inte och i så fall med hur mycket.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se