Aktivera bredband

Att aktivera bredband bör inte ta särskilt lång tid, och ofta kan du fixa det mesta själv. Men detta kan variera något beroende på vilken leverantör och vilket slags avtal du har, och även vilket stadsnät du är ansluten till. På den här sidan ska vi berätta mer om aktivering av bredband och vad som kan vara bra för dig att tänka på.

Hur lång tid tar det att aktivera bredbandet?

I de flesta fall ligger leveranstiden för bredband via fiber på mellan 1 och 5 arbetsdagar, men det kan som sagt variera något beroende på vilken bredbandsleverantör du har och vilket stadsnät du tillhör. Ibland kan du själv aktivera din tjänst via stadsnätets portal och koppla upp dig mot nätet direkt.

Om du är ansluten till ett stadsnät och byter bredbandsleverantör får du i regel själv ange vilket datum ditt nya bredband ska aktiveras. Tänk på att din tidigare leverantör måste koppla ur sin tjänst innan din nya leverantör kan aktivera sin tjänst i din bostad.

Tänk på det här innan du börjar surfa

Innan du försöker koppla upp dig mot ditt nya bredband finns det framför allt två saker som kan vara bra att tänka på.

Innan du kopplar upp dig ska du säkerställa att

  • Din router är kompatibel med den bredbandstyp du har beställt, till exempel fiber.
  • Du har en nätverkskabel som är kompatibel med hastigheterna du har valt.

Läs gärna vår guide om hur du kopplar in din router till fiber.

Kan jag aktivera bredbandet via webbläsare?

Ja, hos vissa bredbandsleverantörer kan du även aktivera bredbandet via en webbläsare på mobilen eller datorn. Telenor är en av de leverantörer som erbjuder den möjligheten, och i exemplet nedanför ser du hur det går till på ett ungefär. 

Exempel! Efter att routern har kopplats in ser du till att du är uppkopplad mot wifi eller nätverkskabeln (stäng av mobildata om du använder mobilen), öppnar en webbläsare och skriver in ”aktivering.telenor.se”. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas, vänta i cirka 15 minuter och starta sedan om routern.

Exakt hur du går till väga och vilken adress du ska skriva in i webbläsaren beror på vilken leverantör det gäller. Om din leverantör erbjuder möjligheten att aktivera bredbandet via webbläsare bör du hitta all information du behöver på leverantörens hemsida.

Hur fungerar det om jag har ett kollektivt bredbandsavtal?

Bor du i en bostadsrättsförening eller samfällighet och omfattas av ett kollektiv bredbandsavtal hos en viss operatör? Då måste du i de flesta fall ändå beställa ditt abonnemang direkt hos bredbandsleverantören eftersom leverantören måste kunna koppla din tjänst till din lägenhet.

Du har ofta ett visst antal månader på dig att beställa din bredbandstjänst innan bredbandet sätts i drift och aktiveras. Här nedanför ser du hur det går till hos Ownit, men tänk på att det är ett exempel och att tillvägagångssättet kan skilja sig mellan olika leverantörer.

Gör så här på aktiveringsdagen

  1. Var på plats i din bostad.
  2. Anslut din dator till uttaget eller via router.
  3. Surfa in på leverantörens aktiveringssida.
  4. Skriv in ditt personnummer.
  5. Starta aktiveringen.
  6. Efter cirka fem minuter ska det vara klart.

Om du av någon anledning inte har hunnit beställa ett bredbandsabonnemang innan aktiveringsdagen har du i vissa fall möjlighet att göra det efter steg 4. Men kolla med bredbandsleverantören vad som gäller.

Kan jag välja när mitt bredband ska aktiveras?

Ja, i många fall kan du som sagt välja ett datum för när du vill att leverantören ska aktivera ditt bredband. Om du har uppsägningstid på ditt nuvarande bredband är det en god idé att sätta startdatumet för ditt nya bredband dagen efter att ditt nuvarande avtal löper ut. Skulle det bli ett glapp i bytet mellan leverantörer kan du i regel kontakta din nya leverantör och be dem att aktivera bredbandet direkt.

Om du är på väg att flytta och ska beställa bredband till din nya adress är det bra om du väljer ett startdatum någon eller några dagar innan själva inflyttningsdagen. Det kan vara skönt att hinna få all utrustning du behöver innan du flyttar in och att du kan börja använda bredbandet mer eller mindre direkt.