Wifi 6

Du kanske har hört talas om wifi 6, men osäker på vad det egentligen innebär? Då har hamnat helt rätt. På den här sidan berättar vi nämligen hur wifi 6 fungerar, vilka fördelar den nya nätverksstandarden har jämfört med tidigare versioner, men även vilka enheter som stödjer tekniken.

Vad är wifi 6?

Wifi 6 är den senaste standarden för trådlöst nätverk och erbjuder vassare prestanda och högre överföringshastigheter än sina föregångare. Wifi 6 kan tack vare det som kallas OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) överföra data till flera enheter samtidigt, vilket minskar risken för latens och fördröjningar.

Det kan jämföras med äldre nätverkstekniker, exempelvis wifi 5 och wifi 4, som i regel använder OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) där endast dataöverföring till en mottagare åt gången är möjlig.

Snabbare uppladdning tack vare MU-MIMO 

Begreppet MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output) beskriver en routers förmåga att bryta upp bandbredd och sedan fördela till enskilda enheter. Många moderna routrar stödjer SU-MIMO(Single User / Multiple-Input, Multiple-Output), vilket innebär att det bara är en enhet som kan ta emot data vid en viss tidpunkt.

Wifi 6 däremot har stöd för varianten som kallas MU-MIMO (Multi-User/Multiple-Input, Multiple-Output), vilket innebär att flera enheter kan skicka data i nätverket samtidigt.

Det här är fördelarna med wifi 6

 • Fungerar med alla tidigare wifi-versioner.
 • Kan kommunicera med upp till 12 enheter samtidigt.
 • Erbjuder hastigheter på upp till 9,6 Gbps, vilket kan jämföras med 6,9 Gbps för wifi 5.
 • Förbättrar batteritiden i dina enheter.
 • Stödjer streaming med hög upplösning.
 • Har prestanda för vassare gamingupplevelser.
 • Ger högre datasäkerhet.

Vad behöver jag för att kunna använda wifi 6?

För att kunna använda wifi 6 behöver du enheter som stödjer tekniken. Den maximala effekten av wifi 6 får du om både din router och enheten du använder, exempelvis en mobil, stödjer det.

Faktum är att de flesta nyare mobiler har utrustats med stöd för wifi 6, och det har även allt fler router-modeller. Så det bör inte vara några problem att hitta passande enheter hos en operatör eller hos en återförsäljare.

Vilka enheter har stöd för wifi 6?

Vi skulle nog säga att de flesta mobiltelefoner som har kommit under de senaste två åren har stöd för wifi 6. Du hittar wifi 6-mobiler hos tillverkare som Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola och och Oneplus. Här nedanför har vi listat några exempel från de olika tillverkarna.

Mobiler som stödjer wifi 6

 • Iphone 11-, 12- och 13-serien
 • Samsung Galaxy S21- och S22-serien
 • Huawei P40 Pro
 • Motorola Edge Plus
 • Oneplus 8 och 8 Pro
 • Xiaomi 12s-serien

Finns det datorer som har stöd för wifi 6?

Ja, det finns flera bärbara datorer som har stöd för wifi 6. Du hittar wifi 6-laptops hos tillverkare som Apple, Asus, Lenovo, Dell, HP, LG och Microsoft.

Vilka routrar har stöd för wifi 6?

Idag hittar du många olika routrar med wifi 6 ute på marknaden. Det finns ”vanliga” trådlösa, men även de som passar extra bra för gaming och de som ingår i så kallade mesh-system. Här nedanför har vi listat några wifi 6-routrar som du till exempel hittar hos Kjell & Company.

Exempel på wifi 6-routrar

Vilken wifi 6-router är bäst?

Vilken wifi 6-router som är bäst beror helt på vilken slags modell du är ute efter och vilken prisnivå som känns lagom just för dig. För att hitta den bästa just för dig bör du till exempel fundera på hur många enheter (och vilka) som ska vara anslutna wifi, hur stor din bostad är och hur många ni är som ska dela på uppkopplingen.

Wifi 7 lanseras i början av 2024

Wifi 6 hann knappt äntra marknaden innan det blev tal om wifi 7. I slutet av 2020 berättade IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) att den nya nätverksstandarden wifi 7 (802.11be) troligtvis är redo för lansering i början av 2024. Wifi 7 kommer enligt uppgift att använda frekvenser på 6 GHz-bandet, vilket innebär ungefär tre gånger så höga hastigheter som wifi 6.