Mesh-nätverk

Intresserad av mesh-nätverk, men osäker på hur det funkar och hur du gör för att skaffa det? Då har du kommit rätt, för här ska vi nämligen gå igenom vad det innebär, vilka för- och nackdelar som finns och vad du ska tänka på när du väljer mesh-system.

Vad är ett mesh-nätverk?

Direkt översatt från engelska betyder mesh ”nätmaska”, vilket faktiskt är en ganska bra förklaring av hur ett mesh-nätverk gör. I stället för att du har en router som är ansluten till nätet och sänder ut en wifi-signal, bildar ett mesh-nätverk ett system av flera noder, det vill säga åtkomstpunkter, som kommunicerar med varandra. Dessa åtkomstpunkter ger en starkare och mer stabil wifi-signal i hela bostaden.

När kan man behöva ett mesh-nätverk?

Om din bostad bara består av ett eller två rum och du har en router med bra kapacitet är ett mesh-nätverk ingen nödvändighet. Men om du däremot bor i ett hus med flera rum och våningar kan ett mesh-nätverk behövas för att få tillgång till god uppkoppling i hela bostaden.

Så fungerar mesh

Om du placerar ut ett antal mesh-noder i din bostad kommer de automatiskt länka till varandra, vilket då skapar ett mesh-system. När du loggar in på wifi med din enhet kommer nätverket känna av vilken nod som är närmast och ansluta dig till den. Noderna avgör sedan vilken väg som är den snabbaste för din data att färdas mellan dem, och det är den som skickar din signal till routern som står för den faktiska nätuppkopplingen.

Du bygger ut nätverket genom att lägga till fler noder i ditt mesh-system och på så vis skapar du förutsättningar för effektivare surf. Oavsett var din enhet befinner sig i bostaden kommer den alltid att koppla upp sig mot noden med den starkaste signalen.

Installera ett mesh-nätverk

Tekniken bakom mesh-nätverk kanske kan låta avancerad, men själva installationen är faktiskt relativt enkel. Hur du gör kan skilja sig något beroende på tillverkare och hur stort mesh-system du har. Men i princip behöver du bara ett befintligt internetabonnemang, en smartphone eller surfplatta och en app som ger dig alla nödvändiga instruktioner.

Så installerar du ett mesh-nätverk

  1. Packa upp alla delar av ditt mesh-nätverk och ladda ner appen för ditt system.
  2. Slå på strömmen och sätt i kabeln från modemet till en av noderna och följ sedan instruktionerna som presenteras i appen.
  3. Du behöver kanske vänta en liten stund, men sedan ska ditt mesh-nätverk vara installerat och klart att använda.

Vad är det för skillnad mellan mesh och ett ”vanligt” wifi-nätverk?

Ett wifi-nätverk baseras på radiosignaler, som via en router sprider uppkopplingen trådlöst på 2,4 Ghz- eller 5 GHz-frekvensbandet. Nackdelen är att prestandan kan påverkas av hur långt från routern du sitter, och om det finns väggar och möbler som hindrar signalen att nå fram.

Till skillnad från wifi-nätverk som skickar ut signalen från en enda punkt, har mesh-nätverk i stället flera trådlösa åtkomstpunkter som kommunicerar med varandra för att sprida täckningen i hela bostaden.

För- och nackdelar med mesh-nätverk

Det finns många fördelar med mesh-nätverk, men som med så mycket annat så finns det även vissa nackdelar som kan vara bra att veta om. 

Fördelar med mesh-nätverk

  • Signalen blir starkare eftersom du alltid är i närheten av någon av åtkomstpunkterna.
  • Din enhet kan byta mellan noderna automatiskt eftersom alla delar samma nätverksnamn.
  • Du kan lägga till och ta bort enheter efter behov.
  • Du har större kontroll över ditt nätverk.

Nackdelar med mesh-nätverk

  • Det är dyrare än vanliga nätverk.
  • Tekniken är relativt avancerad.
  • Flera enheter ska få plats i ditt hem.

Vilket mesh-nätverk är bäst?

Utbudet av mesh-nätverk har växt rejält under de senaste åren och du har flera olika tillverkare att välja mellan. Vilket mesh-nätverk som är bäst just för dig är helt enkelt det alternativ som motsvarar dina önskemål och behov.

Med det sagt så har nog ändå Google det bäst utvecklade mesh-systemet för ”vanliga” konsumenter, närmare bestämt Google WiFi och Nest Wifi. Google var också bland de första att ge sig in på marknaden för mesh-nätverk, så det är egentligen inte så konstigt att de ligger i framkant. Men det finns flera goda alternativ till Google som du till exempel hittar hos återförsäljare som Kjell och Company. Här nedanför ser du några exempel på mesh-system i olika prisklasser.

Mesh-nätverk för dig som inte vill ha Google

Tänk på det här när du jämför mesh-nätverk

När du jämför mesh-nätverk finns det ett par saker du bör tänka lite extra på. Priset är så klart en viktig faktor, och det kan variera rejält mellan olika modeller och tillverkare. Här är det din budget som får styra, men bestäm vilken prisklass du ska satsa på innan du ger dig ut på jakt. Design, täckning, räckvidd och hastigheter är andra faktorer du ska jämföra.

Kolla även om mesh-nätverket har de funktioner du vill ha och behöver, till exempel antivirus och andra säkerhetsfunktioner, föräldrakontroll och tillhörande app som du kan använda för att hantera ditt mesh-system.