Accesspunkt
En accesspunkt är en slags nod som du kan använda för att utöka räckvidden på ditt wifi eller göra en trådbunden router trådlös. Då behöver du inte bara förlita dig på routerns täckning, utan kan även använda enheter som befinner sig längre ifrån routern. I den här guiden förklarar vi hur en accesspunkt fungerar, hur den skiljer sig från en router och en repeater och hur du använder den på bästa sätt.
Vad är en accesspunkt?
Rent prestandamässigt är en accesspunkt det bästa valet när du vill förbättra räckvidden på ditt befintliga wifi eller göra ditt trådbundna nätverk trådlöst. När du använder en eller flera accesspunkter behöver du inte tänka alltför mycket på routerns placering. Du placerar helt enkelt dina accesspunkter där behovet av trådlös täckning är som störst. Routern skickar internetsignalen trådbundet till acccesspunkterna som skickar signalen vidare trådlöst till de anslutna enheterna.
För att använda en accesspunkt måste du koppla ihop den med routern via en nätverkskabel. Vi går igenom hur du gör längre ner på sidan.
Vad är skillnaden mellan en accesspunkt och en router?
Accesspunkter och routrar kan vara otroligt lika till utseendet, men de fyller helt olika funktioner. Accesspunktens uppgift är antingen att göra en trådbunden router trådlös eller utöka en trådlös routers befintliga nätverk. Routern ansvarar i sin tur för att upprätta ett lokalt nätverk och sköta kommunikationen mellan dina uppkopplade enheter, men även för att ta emot information från ett externt nätverk (din bredbandsanslutning) och skicka informationen vidare till ditt lokala nätverk.
Använder du en router i stället för en accesspunkt kommer routern skapa ett till lokalt nätverk som blir separerat från det befintliga nätverket av den inbyggda brandväggen.
Tips! Om du ställer in routern i ett så kallat accesspunktsläge kan du använda den som en accesspunkt. Men annars fungerar det alltså inte.
Du kan inte heller använda en accesspunkt i stället för en router. Går den inkommande internetsignalen direkt till en accesspunkt skapas inget lokalt nätverk, vilket innebär att du som användare inte kommer kunna koppla upp dig mot internet.
Kan man använda en router som accesspunkt?
Ja, det går att använda en router som accesspunkt. Men då måste du ställa in den i så kallat accesspunktsläge. Det går alltså inte att använda en router som accesspunkt så som den är konfigurerad ”out of the box”.
Vad är skillnaden mellan en accesspunkt och en repeater?
Skillnaden mellan en accesspunkt och en wifi-repeater eller ett mesh-system är att accesspunkten kopplas till routern med en kabel. Även om det kan verka krångligt att behöva använda en kabel ger det också fördelar. Att accesspunkten är trådbunden gör nämligen att bredbandshastigheten bibehålls. Med en repeater blir hastigheten i stället sämre.
Var ska jag placera accesspunkten?
Du bör placera accesspunkten ungefär mittemellan routern och den eller de enheter som ska ansluta till accesspunkten. Sätter du accesspunkten för nära routern kommer det inte bli någon större förbättring på räckvidden.
Tips på bra accesspunkter
Är du ute efter en accesspunkt vill vi hjälpa dig på traven lite genom att tipsa om några bra accesspunkter som finns att köpa hos Kjell & Company.
Hur kopplar jag en accesspunkt till min router?
Du kopplar ihop accesspunkten till din router med en nätverkssladd. Eftersom det i regel inte finns särskilt många uttag på accesspunkten, så du bör se direkt var nätverkssladden ska sitta. Den andra andra änden av nätverkssladden sätter du i en av ethernet-portarna på din router.
Kan jag byta namn och lösenord på accesspunkten?
Ja det kan du. När du har anslutit accesspunkten till routern kommer den få ett eget namn och lösenord, men dessa går alltså att byta ut så att de blir identiska med routerns nätverk.
Du kan så klart behålla namnet och lösenordet som skapas automatiskt, men fördelen med att ha samma namn på routern och accesspunkten är att dina enheter upplever det som samma nätverk. Det innebär att du inte behöver välja om enheten ska ansluta till routern eller accesspunkten, utan enheterna kommer helt enkelt att ansluta till det bästa alternativet.
Så byter du namn och lösenord på accesspunkten
- Logga in på din router genom att skriva in dess ip-adress i sökfältet i en webbläsare.
- När du har loggat in ska du se alla enheter som är anslutna till din router. Accesspunkten bör finnas med där och du ser dess ip-adress där.
- Skriv nu in accesspunktens ip-adress i sökfältet.
- I inställningarna skriver du in samma namn och lösenord som för din router. Se till att namnet och lösenordet blir exakt likadana som routerns.
Använda en accesspunkt utomhus
Vill du få bra wifi-uppkoppling utomhus kan du använda en accesspunkt för det. Allra bäst uppkoppling får du om accesspunkten har antenner eller om du kompletterar med externa antenner.
Det som kan vara bra att tänka på när du köper accesspunkt för utomhusbruk är att den klarar av olika typer av väder. Smidigast är det också om accesspunkten har stöd för PoE-strömförsörjning (Power over Ethernet). Det innebär att accesspunkten får ström genom nätverkskabeln och alltså inte behöver sättas in i ett separat eluttag.
Har du en accesspunkt med antenner och PoE-stöd är det i princip det enda du behöver för att använda accesspunkten utomhus. Du har då en router inomhus som är inkopplad i nätverksuttaget i väggen. Sedan kan du ställa accesspunkten utomhus och koppla in även den i nätverksuttaget med en nätverkskabel.
Tips på bra accesspunkter för utomhusanvändning
Här får du tips på några accesspunkter som går att använda utomhus från Kjell & Company.
Att tänka på när det gäller antenner
På vissa accesspunkter kan du byta ut antennerna. Det kan vara något att tänka på när du ska upprätta en wifi-uppkoppling utomhus. Om du vill ha bra täckning till exempel i trädgården är det bäst att använda rundstrålande antenner.
Ska du använda externa antenner är det bra att tänka på att placera accesspunkten så nära antennerna som möjligt. Det gäller särskilt om det är långt mellan routern och antennerna.
Använda en accesspunkt tillsammans med homeplug
Att accesspunkten måste kopplas ihop med routern kan ju ställa till problem. Kanske vill du ha accesspunkten väldigt långt ifrån routern så att det är svårt att koppla ihop dem? Det kan ju till exempel vara så att du har routern på nedervåningen i ett hus och vill ha accesspunkten på övervåningen.
Då kan du kombinera accesspunkten med homeplugs. En homeplug är som en slags stickkontakt som du sätter in i ett eluttag. Den gör att wifi-signalen distribueras via elnätet. Homeplugen kopplas sedan ihop med routern eller accesspunkten med en nätverkssladd.
Du kopplar alltså ihop din router med en homeplug via en nätverkskabel, och sätter sedan in homeplugen i ett eluttag. Sedan sätter du en annan homeplug i ett annat eluttag och kopplar ihop den med accesspunkten.