Homeplug

Homeplug är ett samlingsnamn för tekniken där man med hjälp av en eller flera adaptrar överför nätverkssignaler via elnätet, till exempel för att förbättra uppkopplingen i de delar av din bostad dit routern inte når. Här ska vi gå igenom hur det fungerar, vad du behöver för att kunna få bredband via eluttaget och vilka produkter som kan passa.

Hur fungerar homeplugs?

Som vi nämnde här ovanför är homeplugs ett samlingsnamn för en teknik där man med hjälp av en eller flera adaptrar kan gå via elnätet för att förbättra räckvidden av en befintlig internetanslutning. Du sätter din homeplug-adapter i vägguttaget nära din router eller ditt modem och skapar då ett trådbundet nätverk mellan den enheten och ett annat uttag till en enhet som ska ansluta till nätverket via en nätverkskabel.

När kan homeplugs vara en bra lösning?

Vanligtvis använder man homeplugs tillsammans med ett befintligt Ethernet-nätverk, till exempel om man vill koppla upp en dator eller någon annan enhet som befinner sig i ett rum långt bort från routern. Homeplugs kan även vara den perfekta lösningen för dig som har ett stort hus med tjocka väggar som hindrar bredbandssignalen att nå ut till hela bostaden, eller om ni är många personer under samma tak som delar på uppkopplingen.

Vilka fördelar finns det med homeplugs?

Det finns flera fördelar med att förstärka bredbandet via homeplugs. Här nedanför ser du några exempel.

  • Billigare komplement än en router.
  • ”Snygg” och smidig bredbandslösning som inte kräver långa nätverkssladdar.
  • Går att använda utomhus, om du till exempel vill få bättre wifi utomhus.
  •  Kan erbjuda relativt hög kvalitet för dataöverföring.

Det här behöver du för att få bredband via homeplugs

Förutsättningen för att kunna använda homeplugs för att förbättra bredbandet är att du har ett bredbandsabonnemang. Behöver du teckna bredband, men osäker på vilka alternativ du har? Använd sökrutan här nedanför och få svar direkt.

Sedan måste du ha två adaptrar som agerar sändare och mottagare. Sändaren kopplar du till routern eller modemet och det är den som skickar iväg bredbandssignalerna. Mottagarnas uppgift är att konvertera radiosignalen till en nätverkssignal igen. Du kan även köpa flera mottagare som du kopplar till uttagen i de rum du vill att bredbandssignalen ska nå.

Det är med andra ord inte mycket du behöver för att kunna få bredband via elnätet. Ett befintligt bredbandsabonnemang eller någon annan slags internetuppkoppling, och minst två homeplug-adaptrar är det som krävs för att komma igång.

Tips på homeplug-enheter

Homeplug-system med sändare och mottagare säljs vanligtvis som ett paket så du borde inte ha några problem med att hitta rätt hos din återförsäljare. Kjell & Company har flera olika alternativ för dig som är ute efter homeplug-paket. Här nedanför listar vi några exempel.

Vilka hastigheter har homeplugs stöd för?

Det ska framför allt vara två hastigheter som är aktuella när man pratar om Homeplugs. Homeplug-enheter kan vara utrustade med 100 Mbit/s- eller 1 Gbit/s-nätverksportar, och enheterna kan även ha olika topphastigheter på den så kallade elnätssidan (hastigheten mellan Homeplug-enheterna). Dessa hastigheter ligger vanligtvis på upp till 200, 500, 600 Mbit/s eller 1 Gbit/s. Men detta är alltså teoretiska hastigheter, och de faktiska hastigheterna mellan två Homeplugs blir i princip alltid lägre.

Så, för att få en så snabb homeplug-anslutning som möjligt ska du alltså gärna välja enheter med så hög teoretisk hastighet som möjligt. Satsa gärna på homeplugs med 1 Gbit/s-nätverksportar.

Fungerar homeplugs för IPTV?

Ja du kan använda homeplugs även för att förbättra wifi-signalen till en tv som befinner sig för långt bort från din router. Faktum är att detta har blivit en allt vanligare lösning i takt med att allt fler väljer IPTV i stället för tv via kabel eller antenn.

Du kopplar in en homeplug intill tjänstefördelaren och en annan vid varje IPTV-box. Det ska vara relativt enkelt att installera och du behöver i regel inte heller tänka på att konfigurera enheterna. Men om du stöter på problem kan du alltid kontakta återförsäljaren för att få vägledning.