Hur fungerar bredband via kabel-tv?

Bredband via kabel-tv innebär, som namnet antyder, att du får ditt bredband via kabel-tv-uttaget. Kabel-tv utgörs av kablar som har installerats i marken och i din fastighet. Genom kablarna distribueras sedan signalerna från mottagaren till sändaren.

Du kan komma upp i relativt höga hastigheter med bredband via kabel-tv, och abonnemangen är i regel ganska billiga. Men bredbandstypen är känsligare mot störningar än bredband via fiber och ADSL, och inte lika stabilt.

Vem kan få bredband via kabel-tv?

För att få bredband via kabel-tv behöver du ha kabel-tv. Om du är osäker på om du har det kan du fråga din bostadsrättsförening, hyresvärd eller tv-leverantör. Förutom tv och bredband kan du även få telefonitjänster genom samma kabel hos vissa leverantörer.

En nackdel med bredband via kabel-tv är att det inte byggs så många nya kabel-tv-nät. I stället ligger fokus på att bygga ut fiber. Det innebär att du i stort sett redan måste ha kabel-tv indraget i din bostad för att kunna skaffa bredband via kabel-tv. Om du inte har det måste du få bredband via någon annan teknik.

Du behöver ett modem för att komma igång med ditt bredband via kabel-tv

För att komma igång med ditt bredband via kabel-tv behöver du ett modem för att koppla kabel-tv-uttaget till din dator. Om du vill låta flera personer surfa samtidigt krävs även en router. I dag finns det routrar med inbyggda modem. Med en router kan flera personer koppla upp sig mot ditt bredband via wifi och surfa på nätet.

Vilken hastighet kan jag få med bredband via kabel-tv?

Med bredband via kabel-tv ska du kunna nå hastigheter på upp till 1 200 Mbit/s. Det är dock bara en teoretisk maxhastighet och troligtvis kommer du inte att nå så höga hastigheter. Den genomsnittliga hastigheten för bredband via kabel-tv är inte ens hälften så hög.

Vilken hastighet du kan komma upp i beror såklart även på vilken hastighet du väljer till ditt bredband. Många operatörer har flera olika hastigheter att välja mellan till kabel-tv. Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör på nätet.

Nedladdningshastigheten är högre än uppladdningshastigheten

Med bredband via kabel-tv är hastigheten asymmetrisk, vilket innebär att nedladdningshastigheten är högre än uppladdningshastigheten. Det kommer med andra ord att gå snabbare att till exempel ladda ner filmer och bilder än att ladda upp bilder och skicka information.

Hur ser utvecklingen för bredband via kabel-tv ut?

Bredband via kabel-tv var framför allt stort i början av 2000-talet. Då var utvecklingen stark för att sedan ha avtagit. I dag byggs det nästan inga kabel-tv-nät eftersom satsningen i stället ligger på att förbättra utbyggnaden av fiber. För att få bredband via kabel-tv krävs det i stort sett att du redan har kabel-tv i din bostad.

I dag finns det cirka 650 000 bredbandsabonnemang via kabel-tv.

Vanliga frågor om bredband via kabel-tv

Är bredband via kabel-tv bra?

Bredband via kabel-tv är förvisso relativt snabbt och billigt, men det är inte alls lika snabbt och stabilt som fiber. Och inte heller lika framtidssäkert.

Kan jag ansluta mig till kabel-tv-nätet?

Ja, om det är draget till din bostad är det väldigt lätt att ansluta sig till kabel-tv-nätet. Är det inte draget i ditt område kommer du troligtvis inte att kunna ansluta dig. Investeringarna i dessa nät har i stort sett stannat av på grund av att fiber har blivit så populärt.

Kan jag ha bredband via kabel-tv?

Om du kan ha bredband via kabel-tv beror på om det är draget till din bostad. Är du osäker på vilka anslutningsmöjligheter du har kan du använda sökfunktionen på vår sida. Då får du snabbt en överblick över alla tillgängliga operatörer och anslutningsformer, på just din adress.

Vilken hastighet har bredband via kabel-tv?

Den teoretiska maxhastigheten för bredband via kabel-tv är 1 200 Mbit/s. Men de faktiska hastigheterna är i regel betydligt lägre än så.