Vad är mobilt bredband med obegränsad surf?

Mobilt bredband med obegränsad surf ger dig möjlighet att surfa (i princip) hur mycket som helst till en fast månadskostnad. Det  är med andra ord nästan som ett fast bredband, men med skillnaden att uppkopplingen sker via ett mobilnät. Ett mobilt bredband är inte heller knutet till en viss adress, utan fungerar överallt så länge operatören har täckning i nätet där du befinner dig.

Info! Det finns både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband med obegränsad surf, men abonnemang är helt klart det vanligaste. I dagsläget är det faktiskt bara Comviq som erbjuder kontantkort som alternativ till sitt obegränsade mobila bredband.

Det kan dock vara bra att vara medveten om att även ett obegränsat mobilt bredband kan ha sina begränsningar. Vissa operatörer sätter en gräns för hur mycket surf du får förbruka under ett dygn för att förhindra missbruk av tjänsten, men den gränsen brukar å andra sidan vara väldigt hög (det kan dock variera mellan olika operatörer).

Exakt vad som gäller bör framgå av informationen på operatörernas respektive hemsidor, men du kan behöva leta bland de allmänna villkoren. Du kan också ställa frågan direkt till operatören.

När ska man välja obegränsad surf?

Mobilt bredband med obegränsad surf kan vara ett bra och prisvärt alternativ för dig som helt enkelt har en hög genomsnittlig dataförbrukning och vill slippa oroa dig för att plötsligt få slut på surf. Det kan även passa dig som kommer att ha det mobila bredbandet som den primära källan till uppkoppling där hemma och kanske vill dela bredbandet med fler användare och enheter.

Är du osäker på om obegränsad surf passar dig kan du använda vår smarta funktion här nedanför. Du anger bara hur mycket data du förbrukar (på ett ungefär) på olika internetaktiviteter under en dag och får snabbt svar på vilket slags abonnemang som motsvarar dina surfvanor.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Viktigt att titta på när du väljer obegränsat mobilt bredband

  • Operatörens täckning i mobilnätet. För att det mobila bredbandet ska fungera som det ska och uppfylla dina surfbehov måste operatören ha god täckning i mobilnätet där du planerar att använda bredbandet som mest. På operatörernas respektive hemsidor finns täckningskartor som kan ge dig en bra indikation på vad du kan förvänta dig.
  • Hur höga surfhastigheter du kan få. Hastigheterna på mobilt bredband varierar något mellan olika operatörer, bland annat beroende på om bredbandet stödjer 5G eller inte. Det är så klart en fördel att kunna surfa så snabbt som möjligt, men det beror lite på hur krävande internetaktiviteter du ägnar dig åt. Hos vissa operatörer har du möjlighet att själv välja hastighet på mobilt bredband med fri surf, och även här gäller det att fundera på hur snabb surf du faktiskt behöver. Ju högre hastighet du väljer, desto högre blir också månadskostnaden.
  • Villkoren för bindnings- och uppsägningstid. I många fall kan du välja om du ska teckna det mobila bredbandet med eller utan bindningstid, men du bör kolla upp villkoren för säkerhets skull. Lägger du till en router i beställningen tillkommer i stort sett alltid en bindningstid på 12 eller 24 månader. Fördelen med bindningstid är att du kan komma lite billigare undan, men med ett obundet bredband är du å andra sidan fri att i princip när som helst byta abonnemang eller operatör om du inte är nöjd.
  • Priserna och vad du får på köpet. Det är givetvis viktigt att jämföra operatörernas priser på obegränsat mobilt bredband, men titta även på vad som ingår i abonnemanget. Du kanske till exempel får med en router eller kan lägga till någon extratjänst till rabatterat pris. Något du bör kolla upp är även om det tillkommer en startavgift och hur hög den i så fall är. Det är förvisso en engångskostnad, men om man kan slippa den så är det ju helt klart ett plus.

Vilket mobilt bredband med obegränsad surf är billigast?

Telia Fri surf är det billigaste mobila bredbandet med fri surf just nu (kontrollerat 2024-06-13). Kostnaden är 199 kr/mån i 24 månader, därefter 399 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Telia

Vilket obegränsat mobilt bredband är bäst?

Comviq Fri surf är det bästa obegränsade mobila bredbandet just nu, enligt vår bedömning. Priset är relativt lågt, du surfar i Tele2:s och Telenors gemensamma nät och kan till och med välja om du vill ha bredbandet med abonnemang eller kontantkort. Väljer du abonnemang med bindningstid får du med en smidig 4G-router på köpet.

Vi kan dock inte garantera att Comviqs mobila bredband passar just dina behov och preferenser. Så för att hitta det bästa alternativet just för dig bör du jämföra erbjudanden från flera olika operatörer, vilket du gör snabbt och smidigt med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan.

Hur delar man obegränsat mobilt bredband med flera?

För att koppla upp fler användare eller enheter till ett mobilt bredband med fri surf behöver du en router. Om routern har ett inbyggt modem kan du sätta simkortet du får från operatören direkt i routern, annars behöver du ett USB-modem (även kallat dongel). Du placerar då simkortet i USB-modemet och ansluter modemet till routern.

Tänk på! Om du har ett mobilt bredband som stödjer 5G behöver du även ha en router som stödjer tekniken för att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

När du beställer mobilt bredband har du ofta möjlighet att lägga till en passande router i beställningen till rabatterat pris (tänk på att det då brukar tillkomma en bindningstid).Om du redan har en router anpassad för mobilt bredband kan det finnas möjlighet att använda den, men säkerställ att routern är kompatibel med operatörens nätverk och hastigheter.

Vanliga frågor om mobilt bredband med obegränsad surf

Ingår det en router när jag köper mobilt bredband med obegränsad surf?

I vissa fall ingår en router när du köper mobilt bredband, oavsett surfmängd. Annars brukar du kunna lägga till en av de routrar som operatören säljer.

Finns det mobilt bredband kontant med obegränsad surf?

Ja, Comviq erbjuder mobilt bredband kontant med obegränsad surf.

Fungerar mobilt bredband med obegränsad surf utomlands?

Nej, om det mobila bredbandet överhuvudtaget fungerar utomlands (det är inte alla mobila bredband som fungerar utanför Sverige) finns det i princip alltid en gräns för hur mycket surf du får förbruka. Den obegränsade surfen gäller bara inom Sverige.

Kan jag teckna obegränsat mobilt bredband utan bindningstid?

Ja, i de flesta fall kan du välja att teckna mobilt bredband utan bindningstid, och det gäller även abonnemang med fri surf. Vill du ha en router med på köpet får du dock räkna med att bindningstid tillkommer.

Finns det mobilt bredband med obegränsad surf som stödjer 5G?

Ja, det finns flera mobila bredband med obegränsad surf som har stöd för 5G. Du ser vilka operatörer som erbjuder det i tabellen högst upp på sidan.