Hur fungerar mobilt bredband med kontantkort?

Mobilt bredband kontant fungerar i princip på samma sätt som ett kontantkort till din mobiltelefon, men utan samtal och sms. Till skillnad från ett abonnemang som har en viss månadskostnad, laddar du kontantkortet med den surfmängd du känner att du behöver för den kommande månaden.

Då kan mobilt bredband kontant passa dig

Mobilt bredband kontant kan till exempel passa dig som inte vill vara bunden till någon operatör, eftersom du då enkelt kan byta både operatör och prisplan när du vill. Det passar även utmärkt för dig som bara surfar lite sporadiskt.

Ett kontantkort är också bra om du vill kunna surfa ute i sommarstugan, på husvagnssemestern eller någon annanstans där du vanligtvis inte har internet. Då kan du ladda på ditt kontantkort lagom till att du behöver det. Då betalar du bara för det mobila bredbandet när du faktiskt använder det. Smart va?

Vilket mobilt bredband kontant ska jag välja?

Du ska välja alternativet som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav. Och för att hitta det bästa kontantkortet till mobilt bredband just för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån vissa viktiga faktorer. Läs mer om dem här nedanför.

Titta på det här när du väljer kontantkort till mobilt bredband

  1. Operatörens täckning där du bor. Eftersom operatörernas täckning i mobilnätet varierar i olika delar av landet är det väldigt viktigt att du kollar upp täckningen just där du bor. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor.
  2. Surfmängderna. Fundera över hur hög surfmängd du behöver och hur mycket operatören tar betalt per gigabyte. Är du en storsurfare som använder internet regelbundet är ett abonnemang i regel ett mer prisvärt val än ett kontantkort.
  3. Laddningen och kortets giltighetstid. I regel gäller laddningen på kontantkortet i 30 dagar. Om du surfar mer sporadiskt kan det ju vara bättre med längre giltighetstid så du slipper tanka kontantkortet så ofta. Tänk på att även själva kontantkortet har en viss giltighetstid. I regel är det 12 månader som gäller, vilket innebär att du måste tanka minst en gång om året för att kortet ska förbli aktivt.
  4. Priset. Självklart vill du jämföra priserna, men tänk på att göra det som ett sista steg efter att du tagit fram några alternativ som uppfyller dina övriga krav. Då vet du att du får det mest prisvärda kontantkortet.

Säljer alla operatörer kontantkort till mobilt bredband?

Nej, alla operatörer erbjuder inte mobilt bredband kontant. Abonnemang är betydligt vanligare, vilket förmodligen beror på en högre efterfrågan bland kunderna. Ett abonnemang ger ofta högre surfmängder, och för dig som vill kunna surfa riktigt mycket är abonnemang ett mer prisvärt alternativ i längden.

Men det finns några operatörer som även riktar sig till kunder som kanske surfar mer sporadiskt och vill ha den flexibilitet som ett kontantkort ger. I dagsläget är det Telia, Telenor, Comviq och Hallon som erbjuder mobilt bredband kontant. Fördelen med Hallons erbjudande är att du kan välja mellan exakt samma surfmängder som till abonnemangen, och så är ju priserna bland de lägsta på marknaden.

Hallons kontantkort till mobilt bredband
  • Låga priser
  • Bra utbud av olika surfnivåer
  • Enkelt att ladda

Tänk bara på att kolla upp hur Hallons täckning är där du bor eller kommer använda det mobila bredbandet som mest. Hallon går nämligen under Tres nät som förvisso är starkt i landets södra och mellersta delar, men desto svagare i norr och ute på landsbygden.

Vilken kontantkort till mobilt bredband är billigast?

Om vi ser priset som en enskild faktor så är Hallons mobila bredband kontant överlägset billigast. Men kom ihåg att det är fler faktorer än priset som ska motsvara dina behov och önskemål. Försök hitta ett alternativ som motsvarar dina övriga krav till ett pris som känns rimligt i förhållande till vad du får. Det blir billigast i längden.

Startpaket till mobilt bredband är gratis

När du beställer ett startpaket för mobilt bredband kontant på operatörens sida är startpaketet gratis. Från att du har beställt ditt startpaket tar det ett par dagar innan du får det till din folkbokföringsadress.

Du laddar sedan själv på den prisplan du vill ha via operatörens hemsida, operatörens app eller i vissa fall via din internetbank. Du kan även köpa ett värdebevis som du använder för att fylla på ditt kontantkort. Vissa kontantkort kan du till och med köpa i matbutiker, bensinmackar och kiosker.

Kan jag prenumerera på kontantkortsladdningar?

Ja, många operatörer erbjuder möjligheten att prenumerera på kontantkortsladdningarna. Det är en tjänst som passar bra om du regelbundet använder ditt mobila bredband med kontantkort. Då behöver du inte själv komma ihåg att ladda kontantkortet.

Fördelar med att prenumerera på sina kontantkortsladdningar

  1. Du bestämmer själv vilken laddning du vill ha och när den ska laddas på.
  2. Du behöver aldrig oroa dig för att bli stående utan surf.
  3. Snabbt och enkelt att starta prenumerationen i operatörens app.

Finns det mobilt bredband kontant med obegränsad surf?

Ja, Comviq erbjuder mobilt bredband kontant med fri surf. Annars är det ytterst ovanligt. Men det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband kontant med så höga surfmängder som 100 och 200 GB, vilket kan vara ett alternativ för dig som vill ha mycket surf att röra dig med.

Tänk dock på att inte välja mer surf än du förbrukar under kontantkortets giltighetstid. Då spenderar du bara mer pengar än du behöver. Osäker på hur många gigabytes som motsvarar dina internetvanor? Använd funktionen nedan för att snabbt få bättre koll.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Hur lång är giltighetstiden på kontantkort till mobilt bredband?

Laddningen på de flesta kontantkort till mobilt bredband har en giltighetstid på 30 dagar. Det finns dock kontantkort som har en giltighetstid på upp till ett år. När giltighetstiden har gått ut försvinner eventuell surf du har kvar och du måste ladda på en ny prisplan för att kunna surfa igen.

Själva kontantkortet har också en viss giltighetstid. Vanligtvis ligger den på 12 månader, vilket innebär att du måste ladda kontantkortet minst en gång om året för att kortet ska behållas aktivt.

Längre giltighetstid passar dig som surfar sporadiskt och vill ha ett fungerande kontantkort när du vill surfa på nätet. Om du bara surfar ibland och har en giltighetstid på 30 dagar måste du ladda på en ny prisplan i stort sett varje gång du ska använda det mobila bredbandet. Dessutom kan oanvänd surf gå förlorad.

Vanliga frågor om mobilt bredband kontant

Är det någon bindningstid på kontantkort till mobilt bredband?

Nej, kontantkort har aldrig någon bindningstid, inte heller när det gäller mobilt bredband, vilket är en av de största fördelarna. Du är inte bunden till en viss prisplan och inte heller till operatören om du skulle vilja byta.

Kan jag köpa mobilt bredband kontant om jag har betalningsanmärkning?

Om du har en betalningsanmärkning, en skuld hos Kronofogden eller saknar inkomst kan det bli svårt för dig att teckna ett abonnemang. Då kan ett kontantkort vara det enda alternativet för dig som vill surfa på ett mobilt bredband. Eftersom du betalar kontantkortet i förskott kan du skaffa det även om du har en betalningsanmärkning.

Hur länge gäller ett mobilt bredband med kontantkort?

Hur lång giltighetstid ett mobilt bredband med kontantkort har varierar. De allra flesta kontantkort med enbart surf gäller i 30 dagar. Tänk på att själva kontantkortet också brukar ha en viss giltighetstid. Vanligast är 12 månader, vilket innebär att du måste ladda kortet minst en gång om året för att det ska hållas aktivt.

Fungerar mobilt bredband kontant utomlands?

Vissa kontantkort  för mobilt bredband fungerar utomlands. Tänk på att kontantkortet i så fall måste vara registrerat. Kolla med din operatör vad som gäller för säkerhets skull.