Så väljer du rätt bredband till sommarstugan

Att hitta rätt bredband till sommarstugan kan vara lite klurigt. Kanske vet du inte riktigt vilken typ av bredband du kan använda där? Det kan du enkelt ta reda på genom att skriva in adressen i sökfältet här ovanför. Då får du upp en lista med alla operatörer och bredband som finns tillgängliga för din sommarstuga. Hittar du något som passar klickar du dig lätt vidare till operatören och beställer.

Vilka bredband finns det för sommarstugor?

Det finns olika typer av bredband, och vilka lösningar du kan använda beror på var du bor. Här kan du läsa lite om de olika teknikerna för att bilda dig en uppfattning om vad som passar dig bäst. 

  1. Bredband via fiber är det snabbaste sättet att få bredband på. Då kan man nå hastigheter på över 1 000 Mbit/s. Det är dessutom stabilt och påverkas inte av yttre faktorer. För att få fiber måste du dock ha fiberkablar dragna till din bostad.
  2. Bredband via ADSL eller telejacket är fortfarande en vanlig bredbandsteknik, även om planen är att stänga ner ADSL-näten så småningom. Med denna teknik kan man nå upp i hastigheter på cirka 24 Mbit/s. Det gäller dock bara nedladdning, uppladdningshastigheterna är lägre.
  3. Bredband via kabel-tv är en bredbandsteknik som kan ge hastigheter på upp till 500 Mbit/s. Den genomsnittliga hastigheten är dock inte ens hälften så hög. Nackdelen med tekniken är att det inte byggs så många nya nät och att du redan måste ha kabel-tv indraget i bostaden för att kunna välja tekniken.
  4. Parabol. Om du får bredband via parabol skickas signalen upp till en satellit och sedan tillbaka igen. Den långa vägen gör att du inte kan nå upp i så höga hastigheter. Däremot är tekniken bra eftersom den fungerar överallt. Om du har sommarstugan i skogen kan bredband via parabol vara ett bra alternativ.
  5. Mobilt bredband kan också vara ett alternativ om du hittar en operatör med bra mobiltäckning där du har sommarstugan. En stor fördel med det är flexibiliteten; du kan enkelt ta med bredbandet och använda det någon annanstans. Du kan läsa mer om mobilt bredband längre ner i texten.

Det finns speciella bredband för sommarhus

Du kan välja ett vanligt bredband till din sommarstuga, men det finns även särskilda bredband avsedda för just sommarstugor. En bredbandsleverantör som erbjuder det är IP Only.

Ett sådant abonnemang har i grunden låg hastighet. Tanken är att det ska räcka för att styra värme, el, larm och så vidare när du inte är i sommarstugan. Sedan kan du beställa högre hastigheter under en begränsad period om du ska vistas i stugan.

Även Halebop har ett liknande abonnemang som de kallar för korttidsbredband. Då kan du beställa ett 100/100-bredband som gäller i 3, 7 eller 14 dagar.

Mobilt bredband passar bra i sommarstugan

Om du inte vill skaffa ett fast bredband till sommarstugan är ett mobilt bredband ett bra alternativ. Du får då flexibiliteten att kunna använda ditt mobila bredband på fler platser än bara i sommarstugan. Dessutom behöver du inte betala för ett bredband när du inte är där och kan använda det.

Det finns många olika mobila bredband som passar både dig som reser till sommarstugan själv eller tillsammans med familjen.

Innan du skaffar ett mobilt bredband till sommarstugan måste du dock se till att operatören kan erbjuda bra täckning där. Du vill inte lägga pengar på ett mobilt bredband som fungerar dåligt. På operatörernas hemsidor finns deras täckningskartor där du kan se hur bra täckningen är på olika platser i landet.

Tänk på! Flera operatörer delar mobilnät, vilket innebär att du får exakt samma täckning oavsett vilken av dessa mobiloperatörer du väljer.

Du bör även vara noggrann när du väljer surfmängd så att den motsvarar din internetanvändning. Ju fler ni är som surfar, desto mer surf behöver du.

Vad du gör på nätet påverkar också vilken surfmängd du behöver. Om du till exempel streamar filmer och serier krävs mer surf än om du bara surfar runt på webbsidor. På vår sida Hur mycket surf behöver jag? kan du läsa mer om hur mycket surf olika aktiviteter drar.

Skaffa mobilt bredband med kontantkort om du bara surfar ibland i sommarstugan

Skaffa ett mobilt bredband med kontantkort om du bara ska surfa i sommarstugan under semestern och inte tänker använda det mobila bredbandet alls hemma. Då betalar du bara för den surfmängd du har tänkt använda. Du slipper därmed betala en månadskostnad för ett mobilt bredband som du inte använder.

Tänk dock på att prisplanen på kontantkortet har en viss giltighetstid, vanligtvis på 30 dagar. Om du inte har förbrukat din surf tills dess försvinner den och du måste ladda på en ny.

Dessutom brukar även själva kontantkortet ha en giltighetstid på 12 månader. Det innebär att du måste använda eller ladda kortet minst en gång per år för att det ska fungera. Annars måste du beställa ett nytt kontantkort.

Vanliga frågor om bredband i sommarstugan

Vilket bredband ska jag ha i sommarstugan?

Vilket bredband du ska ha i sommarstugan beror på dina uppkopplingsmöjligheter. Har du fast bredband på lantstället ger det oftast en snabbare hastighet och pålitlighet.

De allra flesta har dock inte denna möjlighet, och då är ett mobilt bredband att föredra. Med ett mobilt bredband kan du aktivera nätverket under sommarhalvåret och avsluta abonnemanget när du inte längre vistas i sommarstugan.

Finns det speciella bredbandsavtal för sommarstugor?

Ja, vissa bredbandsleverantörer har erbjudanden för sommarstugor. De fungerar ofta så att du kan välja att betala för en större surfmängd under en begränsad tid. Övrig tid använder bredbandet en låg surfmängd för att styra till exempel värme, el och larm.

Kan jag dra fiber till sommarstugan?

Ja, du kan dra fiber till sommarstugan, beroende på var du bor. Många mer avskilda delar av Sverige har tagit del av stora bredbandssatsningar. I dessa områden har det oftast bildats bredbandsföreningar som gemensamt upphandlar fiberdragningen. Ett första steg kan alltså vara att se om det finns en sådan förening i ditt bostadsområde.

Har ett mobilt bredband täckning i min sommarstuga?

Om ett mobilt bredband har täckning i din sommarstuga beror helt på läget. Ett enkelt sätt att få en första indikation om täckningen är att kolla operatörens täckningskarta. Är du fortfarande tveksam kan du beställa hem ett billigt kontantkort och kolla om du får täckning i sommarstugan. Har du god täckning har du sannolikt inga problem med att teckna ett mobilt bredband hos samma operatör.

Finns det fler sätt att få internet i sommarstugan?

Ja, det finns flera sätt att få internet till sommarstugan. Förutom fast bredband eller mobilt bredband kan du även ansluta via uttaget till kabel-tv om ett sådant finns. Även parabol är en lösning för att få bredband på avlägsna platser. Slutligen kan du som har en stor surfpott i mobilen använda funktionen ”mobil hotspot” för att skapa ett wifi-nätverk direkt via telefonen.