Välj rätt bredband till sommarstugan

Börja med att ta reda på hur du kan få bredband till din sommarstuga. Det gör du genom att skriva din adress i sökrutan här ovanför. Hur många olika sätt du kan få bredband på och hos vilka leverantörer varierar. Det beror på vilka leverantörer som är verksamma där din sommarstuga ligger.

Oftast får du flera alternativ att välja mellan. Då kan det vara bra att veta vilket som är bäst.

Lista över de vanligaste anslutningarna

  • Fiber är det snabbaste sättet att få bredband på. Då kan man nå hastigheter på upp till 1 000 Mbit/s. Det är dessutom stabilt och påverkas inte av yttre faktorer. För att få fiber måste du dock ha fiberkablar dragna till din bostad.
  • ADSL eller telejacket är den vanligaste bredbandstekniken. Med den tekniken kan man nå upp i hastigheter på cirka 60 Mbit/s. Trots att du får bredbandet via telejacket kan du prata i fast telefon utan störningar.
  • Kabel-tv-uttaget är en bredbandsteknik som kan ge hastigheter på upp till 500 Mbit/s. Den genomsnittliga hastigheten är dock inte ens hälften så hög. Nackdelen med tekniken är att det inte byggs så många nya nät och att du redan måste ha kabel-tv indraget i bostaden för att kunna välja tekniken.
  • Parabol skickas signalen upp till en satellit och sedan tillbaka igen. Den långa vägen gör att du inte kan nå upp i så höga hastigheter. Däremot är tekniken bra eftersom den fungerar överallt. Om du har sommarstugan i skogen kan bredband via parabol vara ett bra alternativ.

Jämför leverantörernas erbjudanden och välj det som passar bäst

När du vet hur du kan få bredband bör du jämföra leverantörernas erbjudanden. Det som skiljer erbjudandena åt är surfhastighet och pris. Vad du gör på nätet påverkar vilken hastighet du behöver på bredbandet. Vill du till exempel kunna se på film behöver du högre hastighet än om du bara surfar runt på nätet.

Eftersom du inte är i sommarstugan året om kan du inte heller använda bredbandet varje dag. Därför bör du inte teckna ett bredband med högre surfhastighet än du behöver. Det innebär bara högre månadskostnader.

Du bör även jämföra priserna för att hitta det billigaste bredbandet. Det är extra viktigt med tanke på att du inte kan använda bredbandet året om.

Det finns bredband speciellt för sommarhus

Du kan välja ett vanligt bredband till din sommarstuga, men det finns även särskilda bredband avsedda för just sommarstugor. En bredbandsleverantör som erbjuder det är IP Only.

Med ett sådant bredband får du full hastighet i tre månader när du själv vill ha det. Då kan du välja att ha full hastighet under sommarmånaderna när du har semester och vistas i sommarstugan.

Efter tre månader med full hastighet övergår bredbandet till en lägre hastighet med en lägre månadskostnad. Hastigheten är dock tillräckligt hög för att du ska kunna hålla igång digitala komfort- och trygghetstjänster om du skulle vilja det. Du skulle exempelvis kunna använda hastigheten för att, på distans, kontrollera värmen i sommarstugan eller aktivera larm- och kameratjänster när du inte är där.

Mobilt bredband passar bra i sommarstugan

Om du inte vill skaffa ett fast bredband till sommarstugan är ett mobilt bredband ett bra alternativ. Du får då flexibiliteten att kunna använda ditt mobila bredband på fler platser än bara i sommarstugan. Dessutom behöver du inte betala för ett bredband när du inte är där och kan använda det.

Det finns många olika mobila bredband som passar både dig som reser till sommarstugan själv eller tillsammans med familjen.

Innan du skaffar ett mobilt bredband till sommarstugan måste du dock se till att operatören kan erbjuda bra täckning där. Du vill inte lägga pengar på ett mobilt bredband som fungerar dåligt. På operatörernas hemsidor finns deras täckningskartor där du kan se hur bra täckningen är på olika platser i landet.

Tänk på! Flera operatörer delar mobilnät, vilket innebär att du får exakt samma täckning oavsett vilken av dessa mobiloperatörer du väljer.

Du bör även vara noggrann när du väljer ut surfmängden så att den motsvarar din internetanvändning. Ju fler ni är som surfar, desto mer surf behöver du.

Vad du gör på nätet påverkar också vilken surfmängd du behöver. Om du till exempel streamar filmer och serier krävs mer surf än om du bara surfar runt på webbsidor.

Skaffa ett kontantkort om du bara surfar ibland i sommarstugan

Skaffa ett mobilt bredband med kontantkort om du bara ska surfa i sommarstugan under semestern och inte tänker använda det mobila bredbandet alls hemma. Då betalar du bara för den surfmängd du har tänkt använda. Du slipper därmed betala en månadskostnad för ett mobilt bredband som du inte använder.

Tänk dock på att kontantkort har en viss giltighetstid, vanligtvis på 30 dagar. Om du inte har förbrukat din surf tills dess försvinner den och du måste ladda på en ny.

Vanliga frågor om bredband i sommarstugan

Vilket bredband ska jag ha i sommarstugan?

Vilket bredband du ska ha i sommarstugan beror på dina uppkopplingsmöjligheter. Har du fast bredband på lantstället ger det oftast en snabbare hastighet och pålitlighet.

De allra flesta har dock inte denna möjlighet, och då är ett mobilt bredband att föredra. Med ett mobilt bredband kan du aktivera nätverket under sommarhalvåret och avsluta abonnemanget när du inte längre vistas i sommarstugan.

Finns det speciella bredbandsavtal för sommarstugor?

Ja, ett fåtal bredbandsleverantörer har erbjudanden för sommarstugor. Vanligtvis fungerar dessa avtal så att ditt bredband via fiber är aktivt under tre eller fler månader. Under tiden du inte vistas i sommarstugan är nätverket alltså avstängt och du slipper betala för mycket.

Kan jag dra fiber till sommarstugan?

Ja, du kan dra fiber till sommarstugan, beroende på var du bor. Många mer avskilda delar av Sverige har tagit del av stora bredbandssatsningar. I dessa områden har det oftast bildats bredbandsföreningar som gemensamt upphandlar fiberdragningen. Ett första steg kan alltså vara att se om det finns en sådan förening i ditt bostadsområde.

Har ett mobilt bredband täckning i min sommarstuga?

Om ett mobilt bredband har täckning i din sommarstuga beror helt på läget. Ett enkelt sätt att få en första indikation om täckningen är att kolla operatörens täckningskarta. Är du fortfarande tveksam kan du beställa hem ett billigt kontantkort och kolla om du får täckning i sommarstugan. Har du god täckning har du sannolikt inga problem med att teckna ett mobilt bredband hos samma operatör.

Finns det fler sätt att få internet i sommarstugan?

Ja, det finns flera sätt att få internet till sommarstugan. Förutom fast bredband eller mobilt bredband kan du även ansluta via uttaget till kabel-tv om ett sådant finns. Även parabol är en lösning för att få bredband på avlägsna platser. Slutligen kan du som har en stor surfpott i mobilen använda funktionen ”mobil hotspot” för att skapa ett wifi-nätverk direkt via telefonen.