Går det att få bredband utan fiber?

Ja, även om bredband via fiber är den absolut vanligaste bredbandstekniken i dag går det att få internet hemma utan fiber. Det enklaste sättet att ta reda på vilka typer av bredband du kan ha är att söka på din adress här ovanför. Då får du en överblick över alla bredband som är tillgängliga för dig, oavsett vilken teknik det handlar om.

Här nedanför går vi igenom vilka alternativ som finns till fiberbredband och hur de står sig i jämförelse.

Alternativ till fiberbredband

Vilka bredbandsalternativ som är aktuella för dig beror först och främst på var i landet du bor och vilka tjänster som bredbandsoperatörerna levererar till din adress. I vissa fall är det helt enkelt upp till dig att välja mellan exempelvis fiber, ADSL och mobilt bredband utifrån vilka internetbehov och önskemål du har, men du kan även vara begränsad till bara ett alternativ.

Här nedanför går vi kortfattat igenom de olika bredbandsteknikerna.

ADSL-bredband

Vill du ha ett fast bredband är ADSL det bästa alternativet förutom fiber. För att kunna ha ADSL-bredband behöver du ett fungerande telejack. Du behöver nämligen koppla in ett modem i telejacket för att kunna få bredband via ADSL.

Med ADSL är den teoretiska maxhastigheten 24 Mbit/s. Det finns också något som heter VDSL, som också går genom telejacket, och då kan man komma upp i 60 Mbit/s. Men detta är som sagt teoretiska hastigheter; troligtvis kommer den faktiska hastigheten oftast vara lägre.

ADSL-tekniken håller på att avvecklas

Du bör vara medveten om att kopparnätet, som ADSL-tekniken använder, håller på att läggas ner. Om du skaffar bredband via ADSL är det alltså inte säkert att du kommer kunna använda det så länge. Du kan läsa mer om detta på Post- och telestyrelsens hemsida.

För att undvika att drabbas av nedläggningen kan du förstås välja något av de andra alternativen till fiberbredband. Ett annat alternativ är att dra in fiber till din bostad. Hur du gör det kan du läsa om längre ner på sidan.

Bredband via kabel-tv

Har du ett kabel-tv-uttag hemma kan du skaffa bredband via det. Bredband via kabel-tv har en högre teoretisk maxhastighet än ADSL-bredband. Det är möjligt att komma upp i 500 Mbit/s. Däremot är denna typ av bredband mer känslig mot störningar än de andra lösningarna.

Mobilt bredband

Om du inte vill eller har möjlighet att använda något av de fasta bredbandsalternativen till fiber kan du skaffa ett mobilt bredband i stället. Då surfar du i stället via mobilnätet.

Ett mobilt bredband är dock inte lika snabbt och stabilt som bredband via fiber. Normalhastigheten för 4G ligger någonstans mellan 10 och 50 Mbit/s. I gynnsamma förhållanden kan man komma upp i 80 Mbit/s. I 5G-nätet kan man dock surfa i 1 000 Mbit/s under goda förhållanden.

Det som är viktigt om du funderar på mobilt bredband är att kolla så att den operatör du vill använda har bra täckning där du bor. Det gäller kanske särskilt om du bor på landsbygden.

Fast bredband via mobilnätet

Det finns också några leverantörer som erbjuder en slags hybrid av fast och mobilt bredband. Denna hybridlösning kallas för fast bredband via mobilnätet.

Med bredband via mobilnätet kopplar du upp dig till nätet via en utomhusrouter eller inomhusrouter. Vilket av alternativen som passar bäst beror på hur du bor. Routern tar emot signaler från mobilnätet och skickar de sedan vidare, så att du kan surfa via trådlöst bredband.

I dagsläget är det Telia, Telenor och Tre som erbjuder den här lösningen.

Blir internet billigare utan fiber?

Nja, huruvida internet blir billigare om du väljer någon annan bredbandsteknik än fiber beror lite på hur man ser det. Om du själv måste initiera och beskosta en fiberinstallation i bostaden blir de totala kostnaderna större, även om det är en säker framtidsinvestering. Men har du redan fiber indraget är kostnaden för ett fiberbredband inte alls mycket dyrare än bredband via ADSL. Snarare tvärtom, särskilt med tanke på de hastigheter och den nätstabilitet som fiber kan erbjuda.

Månadskostnaden för mobilt bredband beror på hur höga surfmängder som ingår i abonnemanget, så här kan du ju själv styra kostnaden lite lättare. Men återigen måste vi betona att det beror på hur mycket och till vad du ska använda bredbandet. Alla operatörer erbjuder inte mobilt bredband med obegränsad surf, vilket däremot alltid är fallet med fast bredband som fiber och ADSL.

Om du vill kunna använda internet hemma utan att behöva bekymra dig om att surfen tar slut krävs hög eller obegränsad surf, och då kan fast bredband bli mer prisvärt i längden.

Dra in fiber till din bostad på egen hand

Nu har vi gått igenom några alternativ till fiberbredband. Men faktum kvarstår att fiber trots allt är den snabbaste, mest stabila och mest framtidssäkra bredbandstekniken i dag. Det allra bästa är därför om du kan skaffa fiber till din bostad.

Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt är det bostadsrättsföreningen eller hyresvärden som ansvarar för att skaffa fiber till bostaden, om det ännu inte finns. Bor du i villa är det du som ansvarar för att dra in fiber. Det är också du som står för installationskostnaden, som kan vara ganska dyr.

Ett sätt att göra installationskostnaden billigare om du bor i villa är att gå ihop med ditt grannskap. Är ni flera som är är intresserade och fiberentrepenören kan gräva fiber i ett helt område kan det bli billigare för varje enskild person.

Du kan läsa mer om hur det fungerar att dra in fiber på vår sida om fiber till villa.

Har du ingen möjlighet att få bredband?

Om du inte har något bredband alls och du inte heller har möjlighet att få det från någon operatör kan Post- och telestyrelsen (PTS) hjälpa dig att få det. Du kan läsa mer om det på PTS hemsida.

Vanliga frågor om bredband utan fiber

Kan man ha bredband utan fiber?

Ja, det är möjligt att ha bredband utan fiber. Du kan till exempel ha bredband via ADSL, bredband via kabel-tv eller mobilt bredband. Läs mer om alla alternativ högre upp på den här sidan.

Är bredband och fiber samma sak?

Nej, bredband och fiber är inte samma sak. Bredband är ett samlingsnamn för alla tekniker som gör att du kan koppla upp dig på internet. Fiber är en typ av bredbandsteknik, men det finns även andra sätt att få bredband.

Hur snabbt internet kan jag få utan fiber?

Det beror på vilken bredbandsteknik du använder. Med ADSL kan du komma upp i 24 Mbit/s, och den snabbare tekniken VDSL har kapacitet för 60 Mbit/s. Surfar du med mobilt bredband i 4G-nätet kan du komma upp i 100 Mbit/s. I 5G-nätet kan du surfa i upp till 1 000 Mbit/s under optimala förhållanden.