Vanliga frågor om Tres bredband

Hur kan man se om det är driftstörningar i Tres nät?

Tres sida med driftinformation kan du se aktuella driftstörningar och om täckningen skulle vara tillfälligt försämrad.

Erbjuder Tre både fast och mobilt bredband?

Nej, Tre erbjuder i dagsläget bara mobilt bredband i två varianter: 3Bredband Hemma och 3Bredband Go.

Finns Tres mobila bredband med kontantkort?

Nej, Tre har slutat sälja kontantkort både för mobil och bredband.

Har Tres bredband stöd för 5G?

Klickar man på abonnemangsinformationen för mobilt bredband med 15 GB, 50 GB eller obegränsad surf visas endast 3G och 4G som tillgängliga nätverk. Men klickar man på informationen för abonnemanget 3Bredband Flex kommer både 3G, 4G och 5G upp, så det verkar variera beroende på vilket abonnemang du väljer. För säkerhets skull bör du dubbelkolla detta med Tres support.

Kan man ladda Tres mobila bredband med mer surf?

Ja, man kan enkelt ladda det mobila bredbandet med mer surf genom att logga in på Mitt3 eller via appen 3Fyll På.

Ingår det en router i Tres mobila bredband?

Om du tecknar ett mobilt bredbandsabonnemang med 24 månaders bindningstid ingår en router eller surfplatta. Tecknar du utan bindningstid eller köper kontantkort måste du själv skaffa ett modem eller en router.

Vårt omdöme om Tres bredband

Tre erbjuder olika 3Bredband Go-abonnemang för mobilt bredband, där du kan välja mellan 15 GB, 50 GB eller obegränsad surf. Det finns även ett alternativ som Tre kallar 3Bredband Flexibel, som är ett abonnemang som anpassar surfen efter dina behov. Du använder så mycket du vill och betalar utifrån fasta nivåer. Alla abonnemang kan tecknas både med och utan bindningstid. Är du ute efter ett bredband anpassat för hemma-surf erbjuder Tre även abonnemangsformen 3Bredband Hemma, och här kan du välja mellan obegränsad surf och flexibel surf.

Tre erbjuder även mobilt bredband för företag.

På pappret har Tre en relativt omfattande kundtjänst med flera olika kontaktvägar och generösa öppettider. På omdömesplattformen Trustpilot ger många kunder dock mer ris än ros till Tres service och support, vilket tyder på att det finns utrymme för förbättring just på den punkten.

Prismässigt ligger Tre väldigt bra till jämfört med andra operatörer på marknaden. Det som drar ner Tres helhetsbetyg rätt rejält är täckningen, som ute på landsbygden och i landets norra delar kan vara väldigt svag. För att kunna surfa i 4G ska man helst befinna sig nedanför Gävle, vilket så klart är en begränsning om man till exempel vill ta med sig det mobila bredbandet på semester eller ut på jobb.

Fördelar

  • Kundtjänstens generösa öppettider
  • Erbjuder obegränsad surf
  • Vissa abonnemang fungerar i hela EU/EES

Nackdelar

  • Bristfällig täckning i stora delar av Sverige
  • Relativt dyrt att fylla på extra surf

Tres erbjudanden

Tre erbjuder i dagsläget två olika typer av mobilt bredband: 3Bredband Hemma och 3Bredband Go. Det senare alternativet kan även kallas mobilt wifi som du till exempel kan använda i sommarstugan, på resan eller helt enkelt som ett komplement till ditt fasta bredband. Du kan köpa 3Bredband Go med abonnemang som inkluderar 15 GB, 50 GB, obegränsad eller flexibel surf.

Tänk på!Tres nät kan brista i täckning i landets norra delar och ute på landsbygden, så om du planerar att använda det mobila bredbandet i sommarstugan eller på resa bör du kolla upp hur täckningen ser ut i området.

3Bredband Hemma fungerar i stort sett som ett fast bredband, men kan vara ett prisvärt och smidigt alternativ till uppkoppling via ADSL, kabel-tv eller fiber. Här verkar du kunna välja mellan obegränsad eller flexibel surf, men informationen på hemsidan är något rörig så för säkerhets skull kan du kontakta Tre och höra vad som gäller.

Bredbandsabonnemangen kan tecknas både med och utan bindningstid. Om du tecknar abonnemanget med 24 månaders bindningstid ingår en router eller surfplatta. Tecknar du ett obundet abonnemang måste du däremot själv köpa ett kompatibelt modem eller en router. Du kan köpa både router och surfplatta hos Tre, vilket kan vara en fördel eftersom hårdvaran då automatiskt har de rätta inställningarna.

Du kan enkelt fylla på surfen till ditt mobila bredband via appen 3Fyll På som du kan ladda ner från Google Play och App Store, eller genom att logga in på Tres sida Mitt3.

Tres bredband för företag

Tre erbjuder även företagsabonnemang för mobilt bredband. Företagsabonnemangen kan tecknas med eller utan bindningstid och ni kan välja mellan 15 GB eller obegränsad surf. Abonnemanget med 15 GB surf kan användas inom Sverige och EU/EES, medan abonnemanget med obegränsad surf endast kan användas i Sverige.

Vad kostar Tres bredband?

Tres priser placerar sig inte bland de billigaste alternativen, men hör inte heller till de dyraste. I förhållande till utbudet av olika tjänster, surfnivåer och kundtjänstens omfattning står sig Tre väldigt bra i konkurrensen. Det som saknas är förmånliga priser för olika målgrupper, som till exempel studenter och pensionärer.

Hur omfattande är Tres kundtjänst?

Tres kundtjänst är relativt omfattande och erbjuder flera olika kontaktvägar. Du når Tre via telefon, chatt, eller mejl och öppettiderna är ovanligt generösa. Du kan även besöka Tres supportforum där det finns vanliga frågor och svar som kan ge dig vägledning i lättare ärenden. På sidan 3Community kan du även ställa en specifik fråga och chatta med andra kunder som kanske har liknande funderingar.

Enligt kundernas omdömen på Trustpilot verkar det dock som att Tre har en del att jobba på när det gäller support och kundbemötande. Kritiken är tyvärr övervägande, även om det såklart finns några positiva röster som tvärtom hävdar att både service och kundtjänst håller hög nivå.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent helena.darlof@bredband.se