Så skaffar du fiber till din villa

Om du redan har fiber indraget till din villa kan du enkelt hitta bästa bredbandsleverantören genom att skriva in din adress här ovanför. Då kan du se och jämföra alla bredband som är tillgängliga där du bor.

Är du intresserad av att själv installera fiber i huset har du kommit rätt. Här går vi nämligen igenom hur det kan gå till, vad det kostar och vilka för- och nackdelar det finns med att dra in fiber.

Hur får jag fiber till villan?

Om du äger ett hus där fiber inte är indraget just nu är det upp till dig att ordna en installation. Men för att du ska kunna göra det krävs det att en fiberleverantör redan har byggt fibernät i ditt område. De gräver ner fiberkablar fram till din tomtgräns, men att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden är ditt ansvar att fixa. Antingen själv eller med hjälp av en entreprenör.

Boende i ett område där en leverantör ska gräva fiber brukar få information om det. Ofta får man en blankett hem i brevlådan som man kan fylla i om man vill beställa fiber från dem. Om det inte redan finns en leverantör som planerar att gräva fiber i ditt område kan du skicka en intresseanmälan. Några exempel på fiberleverantörer i Sverige är Telia och GlobalConnect.

För- och nackdelar med att dra in fiber i villa

Fördelar

  • Snabb, stabil och framtidssäker lösning
  • Kan öka värdet på huset

Nackdelar

  • Dyr engångskostnad för installation
  • Du måste gräva upp tomten

Kan jag ansluta till fiber i efterhand?

Ja, om du valde att avstå från att beställa när det grävdes för fiber i ditt område bör du kunna ansluta till fibernätet i efterhand. Då finns det dock ingen garanti för när installationen kommer att ske. Att ansluta sig till fiber i efterhand blir i regel dyrare (ibland betydligt dyrare), även om du kan få ner priset något genom att göra vissa moment själv.

Kan jag gräva fiber själv?

Ja, du kan gräva för fiber själv. Vill du gräva ner fiberkabeln på din tomt på egen hand kommer du få exakta instruktioner av det företag som ska installera fibern i din villa. Du kommer också få röret som du ska gräva ner, samt ett markeringsnät som ska läggas ovanför röret.

Tänk på! Hur djupt ner röret ska grävas beror lite på vilken fiberleverantör som ska installera fibern. Enligt branschorganisationen Robust fiber bör fåran vara minst 30 centimeter djup. Vissa leverantörer kräver att den är så djup som 40 centimeter.

När du har fått alla instruktioner och all utrustning gräver du helt enkelt en fåra från tomtgränsen till husväggen där ni har planerat att kabeln ska dras in. Det smidigaste är om du gräver så nära platsen där mediaomvandlaren ska sitta som möjligt. Då behöver man inte dra fiberkabeln så långt.

Så går det till att installera fiber i villa

  1. Du skickar en intresseanmälan eller beställning till en fiberleverantör.
  2. Du planerar var fiberdosan och mediaomvandlaren ska sitta inne i huset, samt var du ska gräva på tomten.
  3. Fiberleverantören kontaktar dig för att diskutera tidsplan för arbetet. Ibland gör de även ett hembesök hos dig.
  4. Leverantören gräver ner fiberkablar i området fram till din tomtgräns.
  5. Fibern ska sedan dras från tomtgränsen till bostaden, och då behöver man gräva en ränna för kabeln att ligga i. Du kan antingen gräva själv eller anlita en entreprenör.
  6. För att leda in fiber från tomtgränsen till villan lägger leverantören en skyddsslang i rännan som har grävts från tomtgränsen till husväggen. Via slangen ansluts sedan fibern till bostaden.
  7. Leverantören installerar fibern i villan.
  8. Nu kan du beställa bredbandstjänster samt eventuell tv och bredbandstelefoni.

Hur det går till att få fiber till din villa kan se lite olika ut beroende på vilken leverantör som ska gräva fibern. Men här ovanför ser du hur processen ser ut på ett ungefär.

Vad kostar det att dra in fiber till en villa?

Kostnaden för att dra in fiber i huset kan variera ganska mycket beroende på leverantör. Uppskattningsvis kostar det runt 15 000–45 000 kronor, men det kan också vara både billigare och dyrare. Tänk dock på att detta är en engångskostnad, och eftersom det kan höja värdet på din bostad kan du faktiskt se det som en bra investering för framtiden.

Välj en bredbandsleverantör

När du väl har dragit in fibern väljer du en leverantör av bredbandstjänster, samt eventuella tv- och telefontjänster. För de tjänsterna betalar du en månadskostnad. Kostnaden kan variera rätt rejält beroende på bredbandshastighet, leverantör och var i landet du bor.

Det enklaste sättet att hitta ett bra och billigt bredband är att använda vår sökfunktion. Där söker du helt enkelt på din adress och får då upp en smidig översikt över alla bredband som är tillgängliga för dig. Då kan du i lugn och ro jämföra de olika alternativen och sedan gå vidare och beställa.

Vilket är det bästa bredbandet för villa?

Ownit är det bästa bredbandet för villa, enligt våra rekommendationer. Det finns ett stort utbud av bredbandshastigheter och bredbandet är dessutom Sveriges snabbaste, enligt gamingplattformen Steam. Supporten är tillgänglig dygnet runt året om, vilket innebär att du som kund kan känna dig trygg med att snabbt få hjälp om det krisar.

Om du inte kan, eller av någon anledning inte vill, få bredband från Ownit kan du besöka vår sida Bästa bredbandet och se vilka andra bredbandsoperatörer som ligger på vår topplista.

Vanliga frågor om fiber till villa

Vad kostar det att gräva för fiber?

Var beredd på att priset landar någonstans mellan 15 000 och 45 000 kronor.

Är det värt att dra in fiber?

Ja, vi skulle definitivt säga att det är värt att dra in fiber till din villa. Fiber är just nu den stabilaste, snabbaste och mest framtidssäkra bredbandslösningen som finns.

Kan man koppla in fiber till huset själv?

Du kan gräva en fåra för fiberkabeln på din tomt själv. Själva installationen måste dock göras av en professionell entreprenör.

Hur lång tid tar det att dra in fiber?

Det är svårt att säga eftersom det beror på många faktorer. Finns det redan fiber i området kan det ta upp till 16 veckor från beställning till att du är uppkopplad. Om du däremot har beställt fiber i samband med att fiber ska byggas ut i området kan det ta upp till ett år.

Kan jag ansluta till fiber i efterhand?

Ja, det brukar gå bra att ansluta till fibernätet i efterhand om det har byggts fiber i ditt område. Var dock beredd på att det blir lite dyrare.