Router

En router är en elektronisk apparat som gör det möjligt för dig att koppla upp alla dina enheter mot samma nätverk.Vill du kunna surfa via wifi på dina enheter måste du helt enkelt ha en router. På den här sidan går vi igenom hur en router fungerar, vilka olika slags routrar som finns och vad priserna brukar landa på.

Hur fungerar en router?

En router har egentligen två huvudsakliga funktioner. Den ena är att upprätta ett lokalt nätverk hemma hos dig. Ett lokalt nätverk innebär egentligen att alla dina enheter kopplas upp till samma nätverk och därmed kan känna igen varandra. På så sätt kan du till exempel ansluta en skrivare till en dator, och de kan skicka information till varandra.

Visste du? En router har vanligtvis två ip-adresser, den ena mot WAN (Wide Area Network) och den andra mot LAN (Local Area Network).

Den andra funktionen som en router har är att ta emot information från det externa nätverket, alltså den bredbandsuppkoppling som du betalar din bredbandsleverantör för, och skicka vidare det till ditt lokala nätverk hemma. Det är den funktionen som gör att du från ditt lokala nätverk hemma kan koppla upp dig och komma åt olika hemsidor och appar.

Hur många enheter kan man ansluta till en router?

Egentligen skulle du kunna ansluta så många enheter du vill till routern, men viktigt att tänka på är att prestandan ofta försämras något för varje enhet du lägger till. Generellt sett bör dock tre till fem enheter kunna vara anslutna till samma trådlösa nätverk utan att uppkopplingen blir märkbart sämre.

De flesta nyare routrar klarar ofta att hantera ett stort antal enheter, men exakt hur många beror helt enkelt på routerns prestanda.

Måste man köpa en router?

Om du vill kunna surfa trådlöst via wifi måste du ha en router till ditt bredband, men det är inte alltid du behöver köpa en – hos vissa operatörer ingår nämligen all utrustning som behövs i ditt bredbandsabonnemang. Det är inte heller helt säkert att du måste ha en ny router bara för att du skaffar nytt bredband, utan i vissa fall kan du använda den du redan har.

Fördelen med att köpa en av operatörens routrar är att du vet att den är kompatibel med nätverkets frekvenser och hastigheter, och det blir dessutom enklare för operatören att hjälpa dig om du skulle få problem med routern.

Kan man köpa vilken router som helst till bredbandet?

Om du vill skaffa en router på egen hand ska du välja en enhet som matchar hushållets storlek och behov, och är kompatibel med de bredbandshastigheter du har eller kommer att få. 

Har du ett måttligt snabbt bredband och kanske inte heller har behov av några högre hastigheter kan du ofta använda vilken router som helst, och klarar dig troligtvis med någon i det lägre prissegmentet. Men har du och ditt hushåll större krav på snabb uppkoppling och korta svarstider går det inte riktigt att bara ta första bästa. Ett bredband blir ju aldrig snabbare än den svagaste länken i ledet, som i många fall är just routern.

Hur mycket kostar en router?

En router kan kosta från ett par hundralappar upp till 6 000–7 000 kronor. Men priserna varierar väldigt mycket beroende på funktioner och prestanda. Du får helt enkelt vara beredd på att betala mer för att få en router med hög prestanda, högre hastigheter och bättre räckvidd. Men det betyder inte att du nödvändigtvis måste ha den allra bästa och dyraste routern.

Tips! Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du köper router kan du gå till vår sida Vilken router ska jag välja?

När du köper en router ska du utgå ifrån dina behov. Några saker som avgör vilken router du behöver är hur stort ditt boende är och hur många enheter som ska använda bredbandet samtidigt.

Vad är skillnaden mellan en router och ett modem?

En router skickar information till flera enheter, medan ett modem ansluter en enda enhet till internet. Orden används ofta synonymt, men router och modem är alltså inte samma sak.

Tips! Läs mer på vår sida Vad är skillnaden mellan modem och router?

Förr i tiden hade man kanske oftast bara en dator hemma, och då räckte det med ett modem för att koppla upp datorn till internet. Men i dag har routern egentligen tagit den platsen som datorn tidigare hade. Routern kopplas till ett nätverksuttag eller ett modem, och sedan ansluts alla enheter till routern.

Måste man ha ett modem till en router?

Det beror på vilken typ av anslutning du har. För fiber krävs inget modem, men har du bredband via ADSL eller bredband via kabel-tv måste du ha ett modem. Det bör dock inte vara något problem i dag eftersom moderna routrar oftast har ett inbyggt modem. En sådan router brukar ingå när du beställer bredband via ADSL eller kabel-tv.

Det finns olika typer av routrar

Det kan vara lite förvirrande när du ska köpa en router eftersom det finns olika typer av routrar som alla har olika namn. Ibland kan en typ av router ha flera namn.

Först och främst måste du ha en router som är anpassad till den bredbandsteknik du använder. Har du fiberbredband behöver du en router som passar till ett sådant uttag. Likaså behöver du en ADSL-router om du har bredband via ADSL.

De flesta moderna routrar som säljs är så kallade ”trådlösa routrar” eller ”wifi-routrar”. Det är egentligen samma sak, och vad det innebär förklarar vi närmare lite längre ner.

Har du mobilt bredband behöver du en router som är anpassad för det. De kallas ibland för 4G-eller 5G-routrar.

Trådlös router och wifi-router

Om en router kallas för ”trådlös router” eller ”wifi-router” innebär det att du inte behöver koppla ihop din enhet och routern med en nätverkskabel. I stället kan du surfa trådlöst via wifi.

De allra flesta trådlösa routrarna har dock ett eller flera nätverksuttag. Du kan alltså koppla ihop vissa av dina enheter till routern med en kabel om du vill. Fördelen med det är att uppkopplingen blir snabbare och mer stabil.

Oftast behöver routern också kopplas in i ett eluttag för att få ström, även om det finns batteridrivna routrar. På det sättet kan namnet ”trådlös router” vara lite missvisande, eftersom de flesta routrarna åtminstone kräver en strömsladd. Men att den kallas trådlös innebär alltså att enheterna inte behöver kopplas till routern via en sladd för att du ska kunna surfa via dem.

Router för mobilt bredband

I en router som är anpassad för mobilt bredband kan du sätta i ett simkort. Du sätter alltså in själva simkortet med det mobila bredbandet i routern för att kunna surfa på flera enheter samtidigt. 

Tänk på! Om routern inte har någon simkortsplats behöver du ett USB-modem (även kallad dongel). Du placerar då simkortet i USB-modemet som du ansluter till routern.

En sådan här typ av router kallas ofta för 4G-router, eftersom det är just 4G-nätet man kopplar upp sig till. Men nu dyker allt fler 5G-kompatibla tjänster och enheter upp på marknaden. Routrar som har 5G-stöd kallas då förstås för 5G-routrar. Vill du kunna koppla upp dig mot 5G-nätet behöver du alltså se till att routern har stöd för det.

Olika wifi-standarder

Förutom att det finns olika typer av routrar finns det också olika wifi-standarder. Wifi 5 har varit den mesta använda standarden under en längre tid, men Wifi 6 har nu blivit allt vanligare. Wifi 6 ger högre hastigheter, längre räckvidd och har bättre prestanda överlag, och för att få tillgång till dessa fördelar behöver du köpa en router som har stöd för det.

Under 2024 beräknas wifi 7 lanseras på bredare front, och då kan vi räkna med ännu bättre stabilitet och upp till fyra gånger så höga hastigheter som wifi 6.

Kan man använda mobilen som router?

Ja, det går att använda mobilen som en slags router. De flesta smartphones har en funktion som heter Internetdelning. Om du går in i din telefons inställningar och aktiverar internetdelning kan du ansluta andra enheter till din telefons nätverk.

Tips! Läs mer på våra sida Dela internet.

Det som är bra att tänka på om du internetdelar från din telefon är att du använder den surfpott som ingår i ditt mobilabonnemang. Men har du fri surf är det förstås inget du behöver oroa dig för. En annan sak som kan vara bra att veta är att det drar ganska mycket batteri att internetdela. Du bör alltså ha en laddare i närheten om du ska internetdela en längre tid.

Internetdela kortare perioder

Av de anledningar som vi nämnde fungerar den här lösningen bäst under kortare perioder. Det är smidigt att kunna använda mobilen som router om du till exempel är på resande fot. Men vill du ha en permanent bredbandslösning rekommenderar vi att du skaffar ett bredbandsabonnemang och använder en riktig router.

Kan man använda internet utan router?

Ja, om du har fiber går det tekniskt sett att använda internet utan en router. Du kan då koppla en nätverkskabel till uttaget i väggen och din enhet. Det är dock inte rekommenderat att du gör det av säkerhetsskäl. Routrar har nämligen en inbyggd brandvägg, vilket skyddar dig från intrång. Har du ingen hårdvara mellan din enhet och nätverksuttaget kan det göra dig mer sårbar.

Du måste som sagt också ha en router för att kunna surfa trådlöst och koppla upp flera enheter samtidigt. Har du ingen router kan du också bara ha en enhet ansluten till internet åt gången. 

Kan man använda mobilt bredband utan router?

Om det bara är du som ska använda det mobila bredbandet på en enhet (till exempel datorn), och enheten har simkortsplats, behöver du ingen router. Du placerar då simkortet direkt i din enhet och surfar via operatörens 4G/5G-nät.

Har datorn ingen simkortsplats behöver du en router som du då placerar simkortet i. Som vi nämnde tidigare har vissa routrar inbyggt modem, medan andra saknar det. I det senare fallet behöver du ett USB-modem som du sätter simkortet i och kopplar till routern.

Ska du dela ditt mobila bredband med flera användare och enheter behöver du också en router som fördelar datatrafiken mellan er.

Kan man ta med sig routern?

Det beror på vilken slags router och bredband det handlar om, och även vilka uppkopplingsmöjligheter som finns där du ska vara. Ska du till exempel till en sommarstuga där det finns fiber indraget bör du kunna ta med routern du har hemma och koppla in den tillsammans med ström- och nätverkskabel och surfa som vanligt. Men dubbelkolla detta med din leverantör om du är osäker eller behöver vägledning.

Har du mobilt bredband med en 4G/5G-router är det inga problem att ta med routern när du åker i väg, förutsatt att operatören har täckning där du kommer befinna dig.

Hur länge kan man ha en router?

Du kan ha samma router så länge du inte upplever några problem och den har de funktioner du behöver. Om du upplever att internet har blivit trögare eller att räckvidden är sämre och routern är några år gammal är det kanske dags för en uppgradering.

Tänk på! Har du fått en router från din operatör i samband med att du beställde bredband, kan operatören ibland skicka en ny router till dig för att du ska få den senaste tekniken. I vissa fall kan du själv behöva skicka tillbaka den gamla routern till operatören.

Du kan också behöva skaffa en ny router om tekniken har utvecklats sedan du skaffade din nuvarande router. Vill du till exempel ha tillgång till funktioner som Wifi 6 och 5G medför behöver du köpa en router som har stöd för dem.

Kan routern påverka hastigheten?

Ja, routerns ålder och prestanda påverkar vilka bredbandshastigheter du kan komma upp i. Upplever du att ditt bredband är långsammare än vad som utlovats kan det alltså vara routern som är problemet. Just därför är det viktigt att skaffa en router som kan ge de hastigheter du har betalat för och att kapaciteten är tillräckligt hög för att alla användare i hushållet ska kunna surfa lika snabbt.

När måste man skicka tillbaka routern till operatören?

Som vi nämnde här ovanför kan du behöva skicka tillbaka den gamla routern om du har fått en ny från operatören. I de flesta fall måste du även skicka tillbaka en router som har ingått i ditt bredbandsabonnemang om du säger upp avtalet för att byta till en annan bredbandsleverantör. Det ska i så fall din nuvarande leverantör informera dig om. 

Vad händer om man inte skickar tillbaka routern?

Om du inte skickar tillbaka routern trots att operatören har informerat dig om att du ska göra det får du i regel först ett påminnelsebrev. Om du ändå inte returnerar routern inom en viss tid kommer operatören troligtvis att debitera dig en kostnad för det.

Hur mycket ström drar en router?

En router drar vanligtvis mellan 10 och 15 watt vid normalanvändning. Men strömförbrukningen kan variera något beroende på vilken router-modell det är, hur hög prestanda routern har och hur gammal den är.