Många leverantörer erbjuder billigare bredband för studenter

De flesta bredbandsleverantörerna erbjuder billigare bredband för studenter. Hur stor studentrabatt du får varierar mellan olika leverantörer. Det beror även på vilken hastighet du väljer. Bredbandsleverantörerna har ofta flera olika hastigheter att välja mellan. I regel får du större studentrabatt ju högre hastighet du väljer till bredbandet.

Hur du kan få bredband beror på var du bor

Det finns flera olika sätt att få bredband på, men vilka valmöjligheter just du har beror till exempel på var och hur du bor. Fyll i din adress i sökrutan här nedanför och se vilka bredband som är tillgängliga för dig.

Den absolut bästa bredbandstekniken är fiber. Det är den överlägset snabbaste och stabilaste tekniken. Har du möjlighet att välja fiber ska du göra det.

Bredband via telejacket, kallat ADSL, är ett annat alternativ, och det har länge varit den vanligaste bredbandstekniken i Sverige. Men i takt med att allt fler har fått tillgång till fiber, vilket som sagt ger betydligt högre hastigheter och stabilare uppkoppling, är det allt färre som aktivt väljer ADSL. Man har därför börjat avveckla det gamla kopparnätet i många delar av landet.

Vad krävs för att få teckna bredband med studentrabatt?

För att du som student ska få rabatterat pris på ditt bredband måste din utbildning berättiga CSN-stöd. Du behöver själv inte ta något studiestöd, men du måste plugga på en utbildning som du kan få studiestöd för.

Du behöver även kunna bevisa att du studerar. För att göra det behöver du antingen ett Mecenatkort eller Studentkortet, och du skickar enkelt in en ansökan på respektive korts hemsida.

Tänk på! För att få teckna ett bredband måste du ha fyllt 18 år.

Studentrabatten gäller oftast en begränsad tid

Hur länge din studentrabatt på bredband gäller varierar mellan olika leverantörer. Det vanligaste är dock att den gäller så länge du har ett giltigt Mecenatkort eller Studentkort. När din studentrabatt upphör får du börja betala ditt bredband till ordinarie pris.

Hos en del leverantörer får du dock bara sänkt pris under ett visst antal månader.

Det finns paket med tv och bredband till studentpris

En del operatörer erbjuder paket med både bredband och tv till studentpris. Då får du själv välja bredband och så ingår ett tv-paket från samma operatör. Det rör sig då oftast om det minsta kanalpaketet, ett så kallat baspaket.

Ett sådant erbjudande passar dig som i dagsläget varken har tv eller bredband. Om du däremot redan har ett tv-paket bör du först fundera på om det nya tv-paketet har alla tv-kanaler du vill ha. Du bör även räkna på kostnaden för att se om du sparar några pengar på att köpa bredband och tv som ett paket.

Bredband utan bindningstid kan du säga upp när du vill

Om du har möjlighet bör du som student välja ett bredband utan bindningstid. Fördelen med det är att du när som helst kan säga upp ditt bredband om du inte är nöjd. Då kan du enkelt byta bredband som passar dig bättre.

Du kan även säga upp bredbandet om du känner att du inte har råd med det. Som många vet kan ekonomin vara ansträngd under studietiden.

Tänk dock på att du fortfarande kan ha uppsägningstid på ditt bredband. Bredbandsleverantörernas uppsägningstid är som mest en månad. Under den tiden är du tvungen att betala för ditt bredband.

Vilket bredband är bäst för studenter?

Vilket bredband som är bäst för dig som student beror bland annat på var du bor. Det avgör nämligen vilka leverantörer som är tillgängliga för dig. Bredbandet måste även uppfylla dina krav på hastighet och pris. Det billigaste bredbandet som har en hastighet som motsvarar din internetanvändning är det bästa bredbandet för dig.

Vilken bredband är billigast för studenter?

VK Media Bredband 100/100 är det billigaste bredbandet för studenter just nu (kontrollerat 2024-05-29). Ordinarie pris startar på 85 kr/mån men både pris och tillgänglighet varierar mellan olika adresser.

Flera operatörer erbjuder mobilt bredband för studenter

Om du inte hittar ett fast bredband som passar dig finns det många operatörer som erbjuder mobilt bredband till studentpris. Du kan skaffa ett sådant så länge du går en utbildning som berättigar stöd från CSN.

Fördelen med ett mobilt bredband jämfört med fast bredband är att du kan surfa i stort sett var du vill i landet. Du behöver bara se till att du väljer ett mobilt bredband hos en operatör med bra täckning. Dessutom är mobilt bredband billigare än fast bredband.

I regel är mobila bredband dock inte lika stabila som fasta bredband. Yttre faktorer som väder och vind kan påverka i högre utsträckning. Dessutom är hastigheterna inte lika höga, åtminstone inte jämfört med bredband via fiber.

Vanliga frågor om bredband för studenter

Hur får jag studentrabatt på bredband?

Du får studentrabatt på bredband genom att studera en utbildning som är CSN-berättigad. För att bekräfta att du studerar krävs vanligtvis att du kan legitimera dig med personnummer, Mecenat eller STUK.

Finns det några skillnader på ett studentabonnemang och ett vanligt?

Nej, det är ingen skillnad på ett studentabonnemang och ett vanligt abonnemang förutom priset. Du får alltså precis samma tjänst och service som när du tecknar ett vanligt bredbandsabonnemang.

Vilket bredband passar en student?

Vilket bredband som passar en student beror på dina surfvanor. Om du tillbringar mycket tid vid datorn och streamar film och musik bör du överväga ett bredband som har en högre nedladdningshastighet. Har du inget fast bredband där du bor kan du även kika på ett mobilt bredband med obegränsad surf. Flera operatörer ger studentrabatter även för mobila bredband.

Hur länge gäller min studentrabatt?

Studentrabatten gäller oftast under hela perioden som du studerar (och har ett mecenat/studentkort). I vissa fall kan rabatten vara tidsbunden till ett par månader för att sedan återgå till ordinarie pris, vilket kanske är vanligast för exempelvis mobila bredband.

Är ett studentabonnemang alltid billigare?

Ett studentabonnemang är inte alltid billigare. Sök på din adress i sökfältet så ser du alla operatörers erbjudanden. Det är inte ovanligt att de mindre operatörerna är betydligt billigare, även om de inte har studentrabatter.