Hitta bästa bredbandet för dig som pensionär

För att hitta det bästa bredbandet för dig som pensionär ska du börja med att söka på din adress i sökfältet här ovanför för att se vilken bredbandstyp du har tillgång till där du bor. Alla kan till exempel inte få fast bredband och då är ju mobilt bredband det enda alternativet.

Har du möjlighet att välja mellan fast och mobilt bredband ska du fundera över hur mycket du kommer att använda internet och till vad. Är ni flera som ska dela på uppkopplingen där hemma kan bredband via fiber vara det mest prisvärda alternativet, medan du som kanske lever själv och inte har så stora internetbehov förmodligen kommer klara dig bra med ett mobilt bredband.

Tips! Ska du beställa fast bredband kan du läsa vår sida om hur snabbt bredband man behöver. Har du siktet inställt på mobilt bredband kan du kika på sidan om hur mycket surf man behöver. Där kan du med hjälp av vår smidiga funktion räkna ut hur många gigabyte som motsvarar din surfförbrukning.

När du har bestämt dig kan du börja jämföra bredbandsoperatörerna utifrån dina egna preferenser. Här nedanför listar vi sådant som är extra viktigt att ha i åtanke när du är på jakt efter bredband.

Tänk på det här när du väljer fast bredband

  • Operatörens utbud av bredbandshastigheter. När du söker på din adress ser du vilka bredbandshastigheter som är tillgängliga där du bor. Det är givetvis bra om det finns ett par hastigheter att välja mellan så att du oavsett surfvanor hittar ett alternativ som matchar. 
  • Priserna i förhållande till vad du får. Priserna är så klart en viktig faktor att jämföra, men tänk på att även fundera på vad du får för pengarna. Ibland kan det vara värt att betala några kronor extra för att få ett bredband som matchar de övriga kraven.
  • Kundtjänstens omfattning. Det kan kännas tryggt att veta att du har möjlighet att få snabb och personlig support om bredbandet skulle strula. Vi skulle därför rekommendera att du jämför bredbandsoperatörernas kundtjänst när det gäller både omfattning och tillgänglighet.

Tänk på det här när du väljer mobilt bredband

  • Operatörens täckning där du bor. Med mobilt bredband surfar du via mobilnätet, vilket innebär att du måste välja en operatör som har god täckning där du bor eller planerar att använda bredbandet som mest. Ta en titt på operatörernas respektive täckningskartor för att få en indikation om täckningen på din adress.
  • Utbudet av surfnivåer. Jämför operatörernas utbud av olika surfmängder för att se om det finns några alternativ som matchar med din genomsnittliga förbrukning. Ett relativt stort och varierat utbud är även fördelaktigt om du behöver upp- eller nedgradera ditt abonnemang i framtiden.
  • Kundtjänstens omfattning. Vet du med dig att du kommer behöva en del hjälp med ditt mobila bredband, till exempel med installation och aktivering, bör du försäkra dig om att kundtjänstens omfattning motsvarar din behov. Vissa operatörer erbjuder till exempel support både via telefon och mejl, medan andra bara hänvisar till chatt.
  • Priserna och eventuella pensionärsrabatter. Jämför priserna efter att du har hittat några alternativ som motsvarar dina övriga krav. Då får du det mest prisvärda mobila bredbandet som håller i längden.

Är fast bredband bättre än mobilt bredband för pensionärer?

Det finns för- och nackdelar med både fast och mobilt bredband. Vilket alternativ som passar bäst just för dig beror på dina behov och önskemål. Och det är just dina personliga preferenser du ska utgå ifrån när du väljer bredband, oavsett om du är pensionär eller inte. 

Fast bredband (via fiber) ger de absolut högsta hastigheterna och är på många sätt en mer stabil teknik än tekniken bakom mobilt bredband. Med fast bredband får du dessutom alltid tillgång till obegränsad surf. Mobilt bredband är dock mer flexibelt eftersom det inte är knutet till en specifik adress, och det är ofta även ett billigare alternativ än bredband via fiber.

Vilket bredband är billigast för pensionärer?

Ownit, Bredband2 och Bahnhof har de lägsta bredbandspriserna överlag, så vi rekommenderar att du söker på din adress och ser om någon av dem är tillgängliga där du bor.

Men kom ihåg att priserna på bredband varierar beroende på flera olika faktorer. När det gäller just fast bredband varierar priserna inte bara mellan olika operatörer, utan det kan även skilja ganska rejält inom en och samma operatör beroende på var i landet du bor. Vilken bredbandshastighet du väljer spelar också in, så just därför är det viktigt att du funderar över vilka internetbehov du faktiskt har innan du väljer hastighet. Du vill inte betala för högre hastigheter än vad du har användning för.

Mobilt bredband kostar lika mycket oavsett var du bor

Känner du att mobilt bredband är fullt tillräckligt för dina internetbehov? I det här fallet varierar priserna inte beroende på var du bor, utan endast på vilken operatör du väljer och hur mycket surf du vill ska ingå i abonnemanget. Gör dock inte misstaget att se priset som en enskild faktor och något du ska utgå ifrån när du jämför operatörernas erbjudanden. Då riskerar du nämligen att teckna ett bredband som inte lever upp till dina förväntningar.

Tips! Vissa operatörer erbjuder pensionärsrabatt på mobilt bredband, till exempel Chili och Tele2.

Börja i stället med att ta fram ett par alternativ som motsvarar dina krav i övrigt, till exempel gällande täckning, utbudet av surfnivåer och supportens omfattning. Sedan kan du välja det billigaste alternativet.

Kan jag få pensionärsrabatt på fast bredband?

Ja, vissa operatörer erbjuder som sagt pensionärsrabatt på mobilt bredband. Däremot är det i dagsläget ingen av bredbandsoperatörerna på marknaden som erbjuder pensionärsrabatt på fast bredband.

Vanliga frågor om bredband för pensionärer

Vilket är det bästa bredbandet för pensionärer?

Det bästa bredbandet är helt enkelt det alternativ som matchar bäst med dina behov och önskemål. Sök på din adress längre upp på sidan så får du snabbt svar på vilka bredbandstyper du har tillgång till där du bor och sedan kan du jämföra operatörernas erbjudanden.

Är fast bredband billigare för pensionärer?

Nej, det är inga operatörer som erbjuder fast bredband till lägre pris för pensionärer. Priset varierar beroende på var i landet du bor och vilka hastigheter du väljer.

Ska jag som pensionär välja fast eller mobilt bredband?

Om du över huvud taget kan välja mellan fast och mobilt bredband ska du ta det alternativ som du tror kan bli mest prisvärt för dig i längden. Det finns för- och nackdelar med båda dessa bredbandstyper, men du ska utgå ifrån dina egna behov och önskemål när du gör ditt val.

Vilka operatörer erbjuder pensionärsrabatt på mobilt bredband?

I dagsläget är det Tele2 och Chili som erbjuder rabatt på mobilt bredband för pensionärer.