Vad avgör priset på bredband?

Det är flera olika faktorer som avgör vad just du behöver betala för fast bredband. Det beror på vilken bredbandsleverantör du väljer, vilken slags bredbandsanslutning du har och vilka hastigheter du vill ska ingå i ditt abonnemang. Fiber är exempelvis i regel dyrare än både ADSL och bredband via kabel-tv, och du får betala mer för ett abonnemang med hastigheter på 250/250 Mbit/s än för ett abonnemang med 100/100 Mbit/s.

Men det blir ännu krångligare än så. Bredbandspriserna kan nämligen även variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor och vilket stadsnät du är ansluten till, och det är just därför det är så svårt att göra en helt rättvis jämförelse. Men genom att söka på din adress här nedanför kan du se vilka priser som gäller just för dig.

Även om det inte går att säga exakt hur mycket du behöver betala för fast bredband, kan man fortfarande se på ett ungefär inom vilket spann priserna för de vanligaste bredbandsabonnemangen vanligtvis landar. Vi har sammanställt en lista på det här nedanför!

Så mycket kostar de vanligaste bredbanden

Vilka bredbandsleverantörer har bäst priser?

Ownit, Bahnhof och Bredband2 har de bästa priserna på bredband överlag. Men det är som sagt din adress som avgör om just du ens kan teckna bredband hos någon av dessa leverantörer och vilka priser som i så fall gäller för dig. 

Sök på din adress för att se vilka leverantörer du kan välja mellan och var du får det billigaste bredbandet.

Hur mycket kostar mobilt bredband?

Mobilt bredband kan kosta från 90 upp till 500 kronor, beroende på vilken surfmängd och operatör du väljer. Ju högre surf du vill ha, desto mer får du vara beredd på att betala.

Tips! Hos Chili Mobil får du välja mellan olika hastigheter i stället för surfmängder, och ju högre hastighet desto dyrare blir abonnemanget. Fri surf ingår oavsett vilken hastighet du väljer.

Eftersom operatörens abonnemang kostar lika mycket oavsett var i landet du bor är det betydligt enklare att jämföra priserna på mobilt bredband än på fast bredband. Vi skulle rekommendera att du jämför priserna som ett sista steg, efter att du valt ut några abonnemang som matchar med dina övriga krav. Det finns även andra faktorer som är viktiga att ta med i beräkningen, framför allt operatörens täckning och utbudet av surfmängder eller hastigheter.

Vilken operatörer har bäst pris på mobilt bredband?

Hallon har bäst pris på mobilt bredband just nu. Överlag har Hallon några av marknadens absolut lägsta priser på telekomprodukter, och det gäller även deras mobila bredband. Du får helt klart mycket surf för pengarna, oavsett om du väljer att köpa bredbandet med abonnemang eller mobilt bredband kontant.

Hallon Mobilt bredband
  • Mycket surf för pengarna
  • Välj abonnemang eller kontantkort
  • Inga bindningstider

Är mobilt bredband kontant billigare än mobilt bredband med abonnemang?

Inte om du är kund hos Hallon eller Comviq, där betalar du lika mycket för surfen på mobilt bredband oavsett om du väljer kontantkort eller abonnemang. Annars skulle vi säga att det beror på hur mycket surf du behöver eftersom det är surfen som kan få kontantkortspriserna att dra iväg. Behöver du mycket surf är abonnemang i regel mest prisvärt i längden, men klarar du dig med en mindre surfmängd kan kontantkort vara det billigaste alternativet.

När du väljer mellan kontantkort och abonnemang ska du basera ditt val på dina surfvanor och -behov, inte på vilket alternativ som är billigast.