Mätare av internethastighet som visar 170 mbit/s.Den genomsnittliga fasta nedladdningshastigheten i Sverige är högre än i många av våra grannländer, enligt nPerfs mätningar. Foto: Sashkin/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt nya mätningar från analysföretaget nPerf sticker Sverige ut på internationell nivå när det gäller uppkoppling, och framför allt när det kommer till nedladdningshastigheter. De har även jämfört de svenska bredbandsleverantörerna och här blev Telia och Bahnhof bäst i test. Det rapporterar Telekom idag.

Sverige levererar bättre uppkoppling än många av grannländerna, visar analysföretaget nPerfs senaste undersökning. Ur ett internationellt perspektiv sticker särskilt den genomsnittliga fasta nedladdningshastigheten ut med 148 Mbit/s. 

Det kan till exempel jämföras med Finland och Lettland där motsvarande siffra ligger på 107 respektive 100 Mbit/s. Vi presterar även något bättre än Norge där nedladdningshastigheten i genomsnitt ligger på 145 Mbit/s.

Har jämfört de svenska leverantörernas uppkoppling

NPerf har även ställt de svenska bredbandsleverantörerna Telia, Tele2, Telenor, Tre, Bahnhof och Bredband2 mot varandra och jämfört uppkopplingen utifrån kategorierna uppladdnings- och nedladdningshastighet, latens samt surf- och streamingprestanda. Under 2023 gjordes totalt 17 924 tester av fasta bredbandsanslutningar runt om i Sverige.

Leverantörernas prestation i de olika kategorierna har sedan omvandlats till så kallade nPerf-poäng. Och i toppen placerade sig Telia och Bahnhof.

Telia bäst på det stora hela

Testerna visar att det är relativt jämnt mellan Telia och Bahnhof. I tre av sex mätkategorier var det Bahnhof som presterade bäst, bland annat när det gäller upp- och nedladdningshastighet. Men på totalen var det ändå Telia som drog det längsta strået, konstaterar nPerf.