Personer sitter vid laptop och arbetar.Enligt Tutelas årliga rapport om de svenska mobilnätens kvalitet, är det jämnt mellan operatörerna i toppen. Telia och Tre sticker dock ut lite extra när det gäller mer krävande uppgifter som videosamtal och online-spel. Foto: SFIO CRACHO/Shutterstock.com

Rapporter

Tutela Technologies har precis släppt sin årliga rapport State of Mobile Experince for Sweden där man testar de svenska mobilnätens kvalitet utifrån olika kategorier. I kategorin Excellent Consistent Quality, som bedömer prestandan för exempelvis video, gruppvideokonferenssamtal och spel, är det Telia och Tre som kommer på delad förstaplats. Men enligt Tutela är kvaliteten hög överlag bland Sveriges operatörer. Det skriver Telekom idag.

Vi har tidigare skrivit om Umlauts test av de svenska mobilnäten, och då korades ju Telia som vinnare totalt såväl som i varje enskild mätkategori. Nu har Tutela Technologies släppt sin årliga rapport ”State of Mobile Experince for Sweden” där man också tar sig en närmare titt på de svenska mobilnätens kvalitet utifrån olika kategorier.

Undersökningen pågick mellan den 1 juli och 31 december 2021, där Tutela har utvärderat 168 310 hastighets- och latenstest på smartphones från kunder hos Sveriges mobiloperatörer inom det företaget kallar ”Common Coverage Areas”. Enligt resultaten går det att konstatera att kvaliteten är genomgående hög på den svenska marknaden, men det finns så klart vissa som sticker ut.

Telia och Tre vinner Excellent Consistent Quality-kategorin

En kategori i Tutelas undersökningen kallas ”Excellent Consistent Quality” och här tittar man på nätets prestanda för exempelvis video, gruppvideokonferenssamtal och spel. Här är det Telia och Tre som delar på segern med höga poäng och en rating på 86 procent.

Tele2 och Telia bäst på röstsamtal och surf på webben

I kategorin ”Core Consistent Quality” analyserar Tutela bland annat kvaliteten på röstsamtal och surf på webben. Här är det Tele2 och Telia som ligger i topp, medan Tre och Telenor lägger sig på en andraplats.

När det gäller täckning är det inte helt överraskande Telia som får högst poäng av operatörerna på den svenska mobilmarknaden, med 521 av 1 000 möjliga.