Vit router med tres logga.I början av veckan lanserade Tre sitt nya bredband via 5G-nätet, med mål om att utmana marknadens fiberaktörer. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Lanseringar

Allt fler operatörer lanserar bredband via mobilnätet för att ge svenskarna nya möjligheter till stabil uppkoppling i hemmet, och nu sällar sig även Tre till den skaran och erbjuder bredband via 5G-nätet. Hos Tre verkar du dock kunna välja hur fast eller mobilt bredbandet ska vara, men oavsett får du obegränsad surf och som sagt även tillgång till de ”riktiga” 5G-hastigheterna.

Tres 5G-utbyggnad har omfattat flera av landets storstäder och det var inte länge sedan som operatören även kunde inviga sitt nya nät för höghastighets-5G. Nu har de tagit ytterligare ett steg på 5G-resan. I början av veckan lanserade de nämligen bredband via 5G-nätet, som de menar ska kunna vara ett alternativ för kunder som kanske varken kan eller vill ha bredband via fiber.

Ska utmana fiberaktörerna på marknaden

Tres mål med den nya tjänsten är att utmana fiberaktörerna på marknaden, då man med det nya höghastighetsnätet ska kunna nå hastigheter på över 1 000 Mbit/s. Det är alltså under optimala förhållanden. Normalhastigheterna ligger enligt Tre på mellan 200 och 600 Mbit/s, men även dessa kan variera beroende på hur 5G-täckningen är där du bor.

Dubbelkolla Tres täckningskarta för säkerhets skull.

Välj utomhus- eller inomhusrouter

Telia och Telenor erbjuder också bredband via mobilnätet och här är det din adress som avgör vilken typ av router du ska skaffa tillsammans med bredbandet. Hos Tre verkar du ha större möjligheter att välja om du vill köpa till en router, och i så fall vilken typ som passar dig bäst.

Med en utomhusrouter som monteras på din bostad (bostaden måste givetvis ha de rätta förutsättningarna för det) blir uppkopplingen i princip fast och bunden till ditt hem. Men du kan även välja en inomhusrouter och då fungerar det mer som ett mobilt bredband. 

Är du intresserad av Tres bredband via mobilnätet kan du läsa vidare på deras sida om bredband via 5G eller kontakta supporten.